verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Од околу, па на ќоше за да се каже дека опозициjата не чини

on 1 - 10 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

Соросовите-медиуми-манипулираат-Денешен-весник1-crop-resize

 

[Рецезнија: Соросовите медиуми манипулираат со „отворено“ писмо кое никој не го видел]

 

На прв поглед имаме текст насочен кон означување медиуми во стилот на партиско соопштение од владеачката партија. Подетален преглед на текстот го потврдува ваквиот впечаток создаден од коментаторскиот наслов. Единствено нешто што може да помине како новинарска компонента се таканаречените „бекграунд“ или технички информации, но и тие се користат за остварување пристрасен спин.
Соросовите медиуми манипулираат со „отворено“ писмо кое никој не го видел   Денешен весник

Линкуван наслов на анализираниот напис: Соросовите медиуми манипулираат со „отворено“ писмо кое никој не го видел

Датум и време на објавување: 27.09.2015

Датум на рецензирање: 29.09.2015

Рецензент: Александар Пешев

Единствениот новинарски елемент во оваа објава се првите неколку редови. Со право авторот поставува сосема солидно прашање: ако станува збор за отворено писмо, тогаш зошто истото не е јавно достапно. Но, ако веќе толку се придржуваме кон професионалните стандарди на исцрпно известување, вреди и да се праша медиумот дали воопшто го контактирале специјалниот јавен обвинител за потврда околу писмото пред да се констатира дека нема потврда? Како и да е, овој технички детаљ е најмалиот проблем во текстот, кој продолжува со коментаторски елементи карактеристични за партиско соопштение, а не новинарска објава.

„Фактот што опозициските медиуми финансирани од Сорос веста ја превземаа, а се познати по шпекулантскиот однос и отвореното манипулирање како и бруталните и приземни лаги кои ги изнесуваат во сè поголем број, укажува на тоа дека станува збор за уште една лага која има за цел извртување на вистината и креирање на лажна слика.“

Оттука се поставува прашањето кој го има утврдено ваквиот факт? Владејачката партија која милува да го употребува „соросоидното“ означување? Или самиот автор кој во објавата јасно покажува политичка пристрасност? Евидентната пристрасност го шири текстот кон други теми, со што се потврдува дека намерата на анонимниот автор не е да информира за писмото кое е ветено во насловот, туку да ги оцрни именуваните медиуми. Така, од писмото на бранителите одиме кон бројот на вработени во администрацијата, па кон однесувањето на министерот Тодоров на преговорите за договореното од Пржино. Ваквото губење фокус е наменето за остварување на конечниот спин во објавата:

„СДСМ очигледно не знае да го привлече на друг начин вниманието на јавноста, па со ваквите нарачки врши дефокусирање на вистинските проблеми во нивната партија.“

Последниот пасус е конечна потврда за политичката пристрасност на текстот, насочена кон дискредитирање на избрани медиуми, а спинот кој го дефокусира текстот од првичниот проблем има крајна цел – да оцрни политички опоненти.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

не може да се утврди

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

издвоено од фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести