verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Новинарот не треба да ја насочува информацијата кон една страна

on 20 - 08 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

 

[Рецензија: ПДП сега наоѓа оправдување за Охридскиот договор (ОД)!]

 

Толкувањето на изјавите не е дел од професионалното известување. Новинарот треба да се воздржи од коментари за да не ја насочи кон една страна информацијата што ја пласира.

PPDЛинк до оригиналниот наслов: ПДП сега наоѓа оправдување за Охридскиот договор!

Датум и време на објавувањето: 13.08.2015

Датум на рецензија: 16.08.2015

Рецензент: Џенис Сулимани

Текстот што го рецензираме содржи наслов што му дава друга насока на ставот на ПДП. Во насловот се вели: „ПДП сега наоѓа оправдување за Охридскиот договор (ОД)!“ Во ставот на ПДП, пак, во врска со Охридскиот договор се вели дека Партијата за демократски просперитет уште еднаш ја потсетува пошироката јавност дека ПДП не сакаше да го парафира овој документ на 8 август 2001 година бидејќи не ги исполнуваше сите поставени барања од основниот документ на ПДП, туку ова го направи под огромен притисок на меѓународните претставници и со аргументација дека документот ќе служи за прекинување на конфликтот од 2001 година.

„Пратениците на ПДП на состанокот на парламентарната група ја прифатија одлуката на претседателот Имер Имери за гласање на Преамбулата, по притисок, кој што според претседателот Имери, го вршеле претставниците на меѓународната заедница и политичките лидери од Косово и Албанија, врз пратениците на ПДП.“

Од изјавата се подразбира дека ПДП ги изнела деталите за начинот на кој е донесена одлуката за потпишување на ОД од оваа партија. Затоа, новинарот, не треба да суди за ставот на партија, туку да го пренесе на оригинален начин.

Читателот е тој што ќе го оцени ставот на партијата, без да има потреба да ја прочита насоката што му ја дава авторот преку насловот или некој дополнителен коментар во текстот.

Непрофесионална е тенденцијата преку насловот читателот да се насочи кон одреден став. Ако изјавата создава нејаснотии, тогаш новинарот треба да побара објаснувања од политичкиот субјект. Коментирањето или толкувањето на изјавата не е во согласност со новинарските стандарди.

 

(Од Сервисот за проверка на факти во медиумите на албански јазик)

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

говор на омраза

не потикнува на насилство

дискриминира

политичка дискриминација

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести