verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Неразјаснетите прашања ја оставаат јавноста без информација

on 29 - 08 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

 

[Рецензија: Македонија, Собранието го усвои ребалансот на Буџетот за 2015 година]

 

Текстот што го рецензираме се однесува на усвојувањето на ребалансот на буџетот на Македонија за 2015 година. Текстот информира за усвојувањето на ребалансот на буџетот и ја пренесува изјавата на министерот за финансии, Зоран Ставревски, но не дава никакво објаснување што тоа значи за граѓаните.

downloadЛинк до оригиналниот наслов: Македонија, Собранието го усвои ребалансот на Буџетот за 2015 година

Датум и време на објавување: 20.08.2015

Датум на рецензија: 24.08.2015

Рецензент: Џенис Сулимани

Задача на новинарот е да ги разјасни работите. Од текстот не може да се разбере ниту каде се скратени ниту каде се додадени средства. Буџетот е едно од најважните прашања за функционирање на државата и тој се пополнува со средствата на граѓаните. Новинарот треба да истражи и да информира како се трошат овие пари. Штурото пренесување на соопштението дека е усвоен ребалансот на буџетот воопшто не ја информира јавноста.

„Со 62 гласа за и 7 против, Собранието на Република Македонија денес попладне ги усвои измените и дополнувањата на Буџетот за 2015 година. Заменик-премиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, денеска, образложувајќи го Буџетот за 2015 година, во рамките на 62-та седница на Собранието, истакна дека реализацијата на Буџетот за 2015 година во првите седум месеци беше подобра од очекувањата, додека собраните средства беа поголеми од планираните.“

Текстот, од друга страна, не е целосен, бидејќи не ја опфаќа и „втората страна“, во овој случај опозицијата. Иако во моментов Собранието на Република Македонија работи без пратениците на најголемата опозициска партија – СДСМ. Би било од интерес за јавноста во овој текст да беше пренесен и ставот на опозицијата.

На овој начин би се покажало дека медиумите можат да помогнат да се засили демократијата и таму каде што има обиди таа да се задуши. Така, дополнувајќи ја информацијата, но и придонесувајќи кон водење дебата, на јавноста би ѝ се овозможило да разебере подобро дали проектите на Владата се добри за нив или не.

Една од главните мисии на медиумите, како „четврта власт“, е да помогнат во развојот на демократијата, па затоа во нејзиниот простор треба да има колорит од мислења за секое прашање од интерес за јавноста.

Во меѓувреме, новинарот треба добро да ја разбере темата за која информира и откако ќе ја анализира добро информацијата, треба да ја комплетира и да ја објави. Во спротивно, медиумот ниту информира како што треба ниту ја игра важната демократска улога што му припаѓа.

 

(Од Сервисот за проверка на факти во медиумите на албански јазик)

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

не може да се утврди

нема лажни информации

наклонетост

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

издвоено од фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

несензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

поврзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести