verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Наводен дипломатски скандал врз темели од политичка магла

on 23 - 11 - 2016       

vecer-1

[Рецензија: Дипломатски скандал: Европски амбасадори се вклучија во кампањата на СДСМ]

За да биде нешто скандалозно, мора да има идентификувани актери кои го предизвикале скандалот. Во текстов нема лица со име и со презиме или, најмалку, со иницијали или замаскирана фотографија in flagranti, фатени со рацете во медот – по нашки. Како може да биде скандал, кога од скандалот имате само:

„Исплашени од очигледната предност на ВМРО-ДПМНЕ на терен, што потврдуваат и анкетите, дајца европски амбасадори во земјава излегоа на терен со членовите на СДСМ за да им пружат поддршка“.

Толку од скандалот. Нема ниту еден елемент, ниту еден аргумент што ќе потврди дека оваа медиумска содржина не е новинарска измислица. Патка.

Ви се молам: Новинарски текст без извори!?!

11232016-eu-diplomati-vecerЛинк до оригиналниот напис: Дипломатски скандал: Европски амбасадори се вклучија во кампањата на СДСМ

Датум и време на објавување: 22.11.2016, 12:29

Датум на рецензирање: 23.11.2016

Рецензент: Зоран Бојаровски

 

ТЕКСТ БЕЗ ИЗВОРИ?!

И сега, внимавајте! Врз основа на оваа измислица, бидејќи нема ништо што ќе го потврди спротивното, се плете текст. Се издига како куќа на темели од магла. Скандал на темели од политичка магла!

Таа магла е полна со коментари интегрирани во текст објавен во рубрика „Македонија“. Тоа е суштински во спротивност со членот 13 од Кодексот на новинарите:

Новинарот треба да прави разлика меѓу фактите и мислењата, меѓу веста и коментарот.

Коментарите лесно се идентификуваат како ставови блиски до владејачката политичка номенклатура. Тоа го прави текстот пристрасен и во колизија со членот 14 од Кодексот новинарски:

Известувањето од политичките процеси, посебно од изборите треба да биде непристрасно и избалансирано. Новинарот мора да обезбеди професионална дистанца од политичките субјекти.

На крајот, сепак, се поставува прашањето како е можна ваква аматерска грешка, па човек се прашува, дополнително, да не пропуштиле некој пасус?!

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

Не

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

политичка дискриминација,

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести