verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Натежнува од вулгарност

on 4 - 10 - 2016       

maktel

[Рецензија: МА ДАЈ НЕМОЈ ДА МЕ Ј…Ш – ФИКУС, РЕЖИМСКИ ОЛИГАРХ ….]

 

Оваа објава натежнува од вулгарности и не заслужува да се нарече новинарски производ. Еден професионално сработен текст мора да се придржува до принципите на етички исправното новинарство, во кое нема место за недолични зборови и за пцости.

maktelЛинк до оригиналниот напис: МА ДАЈ НЕМОЈ ДА МЕ Ј…Ш – ФИКУС, РЕЖИМСКИ ОЛИГАРХ ….

Датум и време на објавување: 29.09.2016

Датум на рецензирање: 02.09. 2016

Рецензент: Димитар Тануров

 

ПРОСТОТИЛАК

Предолгиот наслов со кој е врамен овој материјал е преполн со навреди, етикети и се граничи со примитивизам. Ваква насловна конструкција не би можела да помине ниту на блог, а не заслужува да биде пласирана ниту како статус на социјалните мрежи.

Истата навредлива интонација ја имаат и четирите реда, од колку што се сосотои „веста“ од која извира простотилак. Според категоријата во која е објавен материјалот, тој би требало да биде вест, но освен првата реченица – која пренесува информација за одржан настан, другиот дел е личен коментар кој не е поткрепен со факти и изобилува со погрдни зборови.

„Претседателот направил прием на редакцијата на ТВ НОВА?!?!?!

Ауу, за едни клуч и апс за целиот менаџмент, а за други прием официјалне од претседателот во вилата на Водно?!?!?!

Како бе не ви е срам бре бандо една к..винска очајна бесрамна?!?!

И овој Астма на кое дереџе падна туго мајко туго… Уште еден А1 предавник и давај..з!“

Добрата новинарска практика подразбира користење на стандарден литературен јазик и не дозволува употреба на недоличен говор полн со навреди и со омраза, како што е случај со објавата што ја рецензираме и која заслужува негативна оценка.

Оваа медиумска содржина е така напишана и пласирана што со неа се кршат повеќе членови од Кодексот на новинарите, меѓу кои:

Член 10.

Новинарот нема свесно да создава ниту преработува информации што ги загрозуваат човековите права или слободи, нема да говори со јазикот на омразата и нема да поттикнува на насилство и дискриминација по која било основа (национална, верска, расна, полова, социјална, јазична, сексуална ориентација, политичка…).

 

Член 13.

Новинарот треба да прави разлика меѓу фактите и мислењата, меѓу веста и коментарот.

 

Член 14.

Известувањето од политичките процеси, посебно од изборите треба да биде непристрасно и избалансирано. Новинарот мора да обезбеди професионална дистанца од политичките субјекти.

 

Член 15.

Новинарот мора да ги негува културата на говорот и етиката. Неспојлива со новинарската професија е непримерната комуникација со јавноста.

 

Член 16.

Новинарот ќе ги чува угледот и достоинството на својата професија, ќе ги поттикнува заемната солидарност и различност на ставовите и нема да го употреби својот медиум за пресметка со личности, вклучувајќи ги и своите колеги.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

на граница на говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

политичка дискриминација

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски неуреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести