verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Насловот краси, насловот гнаси!

on 11 - 11 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

vecer

[Рецензија: Благодарение на хаосот што го направи СДСМ, за Македонија условена препорака]

Каква бесмислена постапка: да накалемите наслов кој со ништо не произлегува од содржината на новинарскиот извештај, кој е, ралативно, коректен!?

За ова – „релативно“, малку подолу во рецензијата, а пред тоа уште малку за непотребната и неаргументирана поента во насловот. Така импутиран наслов, бидејќи нема ништо заедничко со информациите во извештајот е, вусшност, коментар. Силно изразено политичко мислење кое е во спротивност со стандардите за професионално и етичко работење препорачани во Кодексот на новинарите, поточно во членот 13:

Новинарот треба да прави разлика меѓу фактите и мислењата, меѓу веста и коментарот.

Еден така изнесен коментар во насловот уште на почетокот создава искривена слика. Дури и тоа е предвидено во новинарскиот кодекс, во неговата преамбула, каде што во ставот 4 е прецизно наведено дека право и должност на новинарите е да настојуваат да ја спречат цензурата и – искривувањето на вестите.

Оваа медиумска содржина не го испочитувала тоа.

11112016-vecer-eukomisijaЛинк до оригиналниот напис: Благодарение на хаосот што го направи СДСМ, за Македонија условена препорака

Датум и време на објавување: 08.11.2016, 13:38

Датум на рецензирање: 11.11.2016

Рецензент: Зоран Бојаровски

 

ИСКРИВЕНА СЛИКА

Рековме дека, инаку, извештајот е „релативно“ коректен. Ова – „релатиивно“, е заради потклекнувањето пред искушението да не се интеграрираат коментари во извештај, и тоа во овој пасус од текстот:

„…со оглед на тоа што Јункеровиот тим е наречен „политичка Комисија”, токму извештаитe се очекува повеќе да бидат политички, а не базирани на систем на заслуги и исполнети реформи на земјите во однос на доближување на домашното до европското законодавство“.

Посебна приказна е и фотографијата. Таа, освен што го поддржува неаргументираниот наслов, во исто време е и манипулативна бидејќи и таа нема никаква врска со поентите од содржината на новинарскиот извештај.

Конечно, овие три недостатоци, насловот, коментарот и фотографијата, ја прават оваа медиумска содржина пристрасна, а членот 14 од Кодексот инсистира на тоа дека „известувањето од политичките процеси треба да биде непристрасно и избалансирано и дека новинарот мора да обезбеди професионална дистанца од политичките субјекти“.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

и точни и непроверливи

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

во насловот

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести