verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Насловот е лицето на текстот, затоа треба да е точен

on 9 - 10 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

zakon-sobranie-bombi-crop-resize

 

[Рецензија: Со закон се забранија бомбите]

 

Вистината и точноста е најбитната одлика на новинарството. Кон тоа треба да стремат сите медиуми. Сепак, тоа најмногу боде очи во овој прилог. Можеби со поинаков наслов текстот ќе беше во ред, но вака, со категорично тврдење, а кое не е вистинито, не може да се зборува за професионален прилог.

zakon sobranie bombiЛинкуван наслов на анализираниот напис: Со закон се забранија бомбите (Напомена: насловот е во меѓувреме поправен)

Датум и време на објавување: 6.10. 2015,18:27

Датум на рецензирање: 07.10.2015

Рецензент: Владо Ѓорчев

Текстот во целост е во ред. Но, тоа што најмногу му штети е насловот. Стaнувa збoр зa предлoг-зaкoн, a тоа знaчи декa уште не се нaшoл нa дневен ред, не е усвoен, пoтoчнo не е нa силa.

Како што објавија и медиумите, предлог-законот за забрана на „бомбите“ на опозицијата на веб-страницата на Собранието е на второ читање. Можеби денеска тој ќе биде усвоен, но во моментот кога е правен и објавен овој прилог (6 октомври 2015 година) тој сè уште не беше донесен.

Новинарот морал критички и аналитички да се осврне на можните настани. Тој да биде усвоен, да не биде, да биде повлечен… Имаше низа текстови, претежно со шпекулации, но, сепак, со информации за можните идни настани што би произлегле од овој закон.

Инаку, другиот дел од текстот е во ред. Коректно се пренесени и изјавите и случувањата околу овој закон. Сепак, насловот е многу битен елемент во еден новинарски производ, Ако тој е промашен, не може да се зборува за комплетен и вистинит текст.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

неточни наводи

делумно

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

не може да се утврди

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

лажни информации

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор, наведен извор без линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести