verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Милошоски можеби има семејни проблеми, ама дел од новинарството има поголеми!

on 22 - 09 - 2015       

12038936_10207768241187683_8898784814837887873_o-crop-resize

 

[Рецензија: Антонио Милошевски  е избркан од дома, жена му го фатила во секс со неговата секретарка]

 

Кај учените новинари и во демократските општества никогаш не било спорно прашањето, генерално, каде е границата на приватноста и на почитувањето, споредено со јавниот интерес. Но, кога таа граница се пречекорува, постојат јасни правила во професијата, кои доколку не се почитуваат, доведуваат до девалвација на новинарството, но уште повеќе до девалвација на јавниот интерес.

Штетите од тоа се тешко надоместливи – публиката, т.е. граѓаните полека престануваат да веруваат во новинарите и во медиумите, а јавните личности, особено кога станува збор за политичари, се охрабруваат уште повеќе да не ја почитуваат јавноста и да го игнорираат правилото на отчетноста – услов без кој е незамисливо занимавањето со политика во нормалниот свет.

12038936_10207768241187683_8898784814837887873_oЛинк до оригиналниот напис: Антонио Милошевски  е избркан од дома, жена му го фатила во секс со неговата секретарка

Датум и време на објавување: 19.09.2015

Датум на рецензирање: 22.09.2015

Рецензент: Теофил Блажевски

Токму тоа се случува кога некој медиум ќе објави „вест“ каква што е оваа, предмет на нашава рецензија. Таканаречената вест, бидејќи во овој материјал се прекршени повеќе правила и етичко однесување во професијата. Најпрвин, има проблем со три категории кои се строго нормирани и кај нас и во светот. Тоа се вистинитоста, сензационализмот и забраната за мешање коментар и факти.

Вистинитоста е недокажлива во овој материјал. Како извори се наведени „сигурни извори“, но никаде не се гледа дека се прашани личностите кои се наведени во текстот, ниту, пак, е нагласено дека веста е непроверлива.

Сензационализмот извира уште од самиот наслов: „Антонио Милошевски  е избркан од дома, жена му го фатила во секс со неговата секретарка“. Тука само накратко ќе потсетиме на прекршувањето Кодексот на новинарите на Македонија кој прецизно го регулира начинот на известување за вакви теми. Но, исто така, и на културата на говорот кој го употребуваат новинарите и медиумите:

Новинарот мора да ја негува културата на говорот и етиката. Неспојливо со новинарската професија е непримерената комуникација со јавностачлен 15 од Кодекс на ЗНМ.

Зборовите, „се ебат“, „кеца кај ќе стигне“, „секс со неговата секретарка“, „глупаво човече“, се доволен доказ дека „мајсторот“ што ја пишувал „веста“, воопшто не внимавал на својот речник и на тоа дека ѝ се обраќа на јавноста, а не е на улица, во друштво пред „кооперација“, на пример.

Коментирањето во вест, односно мешањето факти со ставови, е, исто така, строго забрането во новинарската професија, не само кај нас туку секаде во светот. Во оваа вест, тоа е сторено уште со првата реченица:

„Па па ова демохристијаните се ебат кај ќе стигнат ни бог ни сопруга не почитуваат.“

Како почнува, авторот така и завршува:

„Ете тој Антонио, демохристијанот што продава сказни за семејството кеца кај ќе стигне.“

Говорот на омраза е можеби најтешкото, иако не и последно прекршување на стандардите во професијата. Тој е забележлив и во првата реченица од веста што ја цитиравме, кога се говори со омраза кон цела група луѓе кои себеси се доживуваат како демохристијани, но и во однос на омраза по однос на сексуална припадност, каде јасно се гледа ставот на пишувачот на „веста“ :

„Да се убиеш од латентен педер сега Антонио испадна швалер, евоулираа и гејовите.“

Има уште многу да се пишува за конкретната „вест“. Но, и ова што досега го истакнавме е доволно за да ја оцениме како четиво кое нема допирна врска со новинарството (јас лично би го употребил зборот „повраќаница“) и кое, за жал, му нанесува голема штета на истото, на довербата на јавноста кон новинарите и кон медиумите, но и на однесувањето на јавните личности кон самата јавност.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални, анонимни

не може да се утврди

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

не аплиактивно

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

говор на омраза

посредно

дискриминира

верска дискриминација, дискриминација според сексуална ориентација, политичка дискриминација

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести