verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Корумпирање на новинарските стандарди

on 27 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

06252016-Vecer-Zasrami-se

[Рецензија: Комуњари и соросоиди, засрамете се!]

Почнувајќи од наднасловот и од насловот и вклучувајќи ги сите други елементи од содржината на овој текст, тој ги има сите елементи на мислење или коментар. Но, со оглед на тоа дека не е така означен, истите тие елементи повторно го прават овој извештај, ретроспекција, што и да е, политички едностран и определен и со тоа е доведен во прашање неговиот интегритет како професионален новинарски продукт.

Но, „што и да е“ не е доволно кога станува збор за определувањето на новинарските жанрови. Се разбира, тие не се догма, еднаш засекогаш дадени, но постојат одредени правила кои мора да се следат, дури и во практикувањето на слободата.

Тие, по правило, произлегуваат од кодексите на новинарите.

06252016 Vecer Zasrami seЛинк до оригиналниот напис: Комуњари и соросоиди, засрамете се!

Датум и време на објавување: 21 јуни 2016 – 18:00

Датум на рецензирање: 25.06.2016

Рецензент: Зоран Бојаровски

 

НАГЛАСЕНА ПРИСТРАСНОСТ

Оваа медиумска содржина не може да ја скрие пристрасноста и тоа го определува овој текст како наклонет кон една страна. Тоа, во најголема мера, произлегува од речникот. Погледнете ја оваа низа од описи и од квалификации: лудило, уништување, вандализам, истренирани командоси, дивеење, насилство, терор...

Тоа е избор, но тој не ја крие пристрасноста, а таа е подзасилена и со коментарите кои, според правилата, не можат да бидат интегрирани во еден новинарски извештај, ако веќе не се напишани под рубриката „Мислење“, или „Коментар“. (Член 13, Кодекс на новинарите)

Овие квалификации, освен што се интегрирани како коментари во текстот, во исто време се и говор на омраза за што поттикнуваат реакција. И тоа е во спротивност со принципите на професионалното новинарство (Член 10, Кодекс на новинарите).

Вистинитоста е, исто така, врвен принцип. Но, во овој случај таа е прилично корумпирана ако се земе предвид видливата намера легитимното право на протестите да се прикаже како тероризам.

Вистинитоста е доведена во прашање и кога се изнесуваат и мислења без аргументи и експертска аргументација. На пример, кога се вели „Поради слабата поддршка кај граѓаните…“, тоа мора да се аргументира. Но, текстот нема таква аргументација од релевантни извори.

Дали е овој текст сеопфатен? Тешко дека може да се даде потврден одговор на ова прашање кога гледаме дека е едностран и заради користењето на примарни извори од само едната страна.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

Делумно

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални, неофицијални

релевантни, нерелевантни

повеќе извори

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

лажни информации

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

политичка дискриминација,

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести