verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Ќе се изненадите колку неписмен текст…

on 22 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

PRES 24

[Рецензија: Ќе се изненадите – еве што гледаат Македонците на Јутјуб најмногу]

Дури е и неверојатно дека мораме да пишуваме рецензија заради елементарна неписменост изразена во толкаво количество во еден новинарски текст.

Написот се иснпирирал од една нова алатка на видеоканалот „Ју тјуб“, „трендинг“, која нуди преглед на најгледаните видеозаписи во една земја. Еве ја реченицата од текстот што го објаснува концептот на „Јутјуб“:

„Тој овозможува луѓето со креативни идеји и видео клипови а потпишат договор и нивната работа да биде наплатен во склад со бројот на прегледи“.

Навистина премногу правописни, синтаксички и логички грешки во само една реченица.

Ова само покажува до кој степен потфрлил целосниот систем на проверки што е елементарна обврска на редакциската структура. Од новинар, преку лектор, до уредник…

06222016 Press24 NepismenЛинк до оригиналниот напис: Ќе се изненадите – еве што гледаат Македонците на Јутјуб најмногу

Датум и време на објавување: 20.06.2016 – 15:16

Датум на рецензирање: 22.06.2016

Рецензент: Зоран Бојаровски

 

ПРЕМНОГУ ГРЕШКИ

И тоа не е сѐ. Прочитајте го и следниот цитат од оваа медиумска содржина:

„Баш поради голем број луге, а пред музичките ѕвезди ги заштитуваат правата на нумерите и спотови кои сега исклучиво се објавуваат на нивните Јутјуб канали или каналите на издавачките куќи, како прегледите би се таложеле на едно место“.

„…како прегледите би се таложеле на едно место…“. Неверојатно!!!

Премногу е! И навредливо за професијата и за читателите.

И членот 16 од Кодексот на новинарите го предвидел ова и предупредил во неговата прва реченица:

Новинарот ќе ги чува угледот и достоинството на својата професија…

Токму така, достоинството на професијата се чува и со писменоста. И тоа со онаа на која треба да се угледаат и другите колеги и медиумската публика.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

нема извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

Не

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

несензационален

соодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски неуреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести