verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Кармакаша со „аналитичарите“

on 4 - 01 - 2017       

netpres

[Рецензија: Планот за живот во Македонија на СДСМ со украдени и веќе реализирани проекти]

 

Медиумската содржина што ја рецензираме, можеби, имала убава идеја: да направи споредбена анализа на изборните политички програми на двете најголеми партии, претенденти на „престолот“. Убаво е и тоа што во најавата се кажува дека анализата се потпира на мислења и на оценки на аналитичари. Тоа, вообичаено, на ваков тип новинарски текстови им дава веродостојност.

Но, првиот пропуст, а некој тоа може да го нарече и измама, е фактот што кога ќе го прочитате текстот сфаќате дека наместо „аналитичари“ во множина, текстот се повикува само на една „аналитичарка“, која со повеќегодишните и многубројни медиумски и јавни настапи, не отстапува од трендот да ги поддржува владините политики. И тоа прилично посветено. Тоа, веднаш го прави овој текст проблематичен и едностран, а со тоа и – пристрасен.

 

01042017-netpress-programiЛинк до оригиналниот напис: Планот за живот во Македонија на СДСМ со украдени и веќе реализирани проекти

Датум и време на објавување: 29.11.2016, 10:00

Датум на рецензирање: 04.01.2017

Рецензент: Зоран Бојаровски

 

ЕДИНСТВЕНАТА „АНАЛИТИЧАРКА“

Единствената „аналитичарка“ на која се повикува оваа медиумска содржина дури и не навлегува во некое суштинско толкување на точките од програмата на најголемата опозициска коалиција, туку тоа главно го прави низ политички коментари и со тоа пропушта шанса да направи нешто посуштинско за некои поенти од програмата кои се навистина премногу општи.

Тоа е пропуст и на овој текст кој, практично, пропушта да ја фокусира анализата на „аналитичарката“.

Потоа од анализата некако магично исчезнува и единствената „аналитичарка“, и она што останува, а тоа е поголемиот дел од текстот, е коментар по коментар зад кои нема стручна заднина.

Тоа автоматски на овој текст му дава примеси на спин.

 

АПСУРДНА ТЕЗА

И на крајот, ама не е безначајно, целиот текст сугерира дека ВМРО-ДПМНЕ покрива сè, буквално сè, во својата програма и дека нема што другите партии да пишуваат програма. Апсурдна теза за еден новинарски текст, кој на почеткот се повикуваше на „аналитичари“. Но, бидејќи „аналитачите“ исчезнаа, она што остана е една соголена и многу јасна политичка пристрасност која зрачи од овој текст. А членот 14 од Кодексот на новинарите во однос на ова прашање е многу јасен:

Известувањето од политичките процеси, особено од изборите треба да биде непристрасно и избалансирано. Новинарот мора да обезбеди професионална дистанца од политичките субјекти.

На крајот – ништо од убавата идеа најавена на почетокот.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

Делумно

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

повеќе извори

повеќестрани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

нема мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести