verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Како да се препознаат медиумски с’скачи

on 17 - 03 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

03172016-Puls24-Filip 11

[Рецензија: Филип Петровски: „Нападот на границата и нападот на Уставниот суд се во корелација“]

 

Нема премногу да се задржуваме на медиумската содржина што ја рецензираме. Таа ги поништува сите, буквално сите новинарски професионални стандарди. Оваа рецензија се прави само за да им се овозможи на читателите уште еднаш да ги препознаат (не)новинарските постапки на една пропагандистичка, пристрасна, клеветничка и с’скачка медиумска објава.

Впрочем, дека тоа публиката веќе го препознава, сведочи и фактот што оваа рецензија е на предлог на читател на „Сервис за проверка на фактите во медиумите“.

03172016-Puls24-FilipЛинк до оригиналниот напис: Филип Петровски: „Нападот на границата и нападот на Уставниот суд се во корелација“

Датум и време на објавување: 14.03.2016, 06:35

Датум на рецензирање: 17.03.2016

Рецензент: Зоран Бојаровски

 

САМОПРОМОЦИЈА НА СОПСТВЕНАТА ВЕБ-СТРАНИЦА

Нашиот читател вели: „Себепромоција на сопствениот сајт со себефалење, со напади кон другите, со ’пророштва’ и навреди… Притоа зборувајќи во трето лице за самиот себе…“

За да бидеме точни докрај во врска со фактот што нашиот читател го наведува, дека сопственикот на порталот го употребува медиумскиот простор за самопромоција со неаргументирани и крајно лични ставови поврзани со актуелни настани, ве упатуваме на еден релевантен извор кој прецизно ги открива сопственичките удели во медиумите во Македонија.

Кога веќе нема дилеми околу фактот за сопственоста, нам ни се отвора простор да ги потврдиме ставовите на читателот дека оваа медиумска содржина провидно ја покрива намерата. Сосема јасно се гледа дека од личните фејсбук-статуси е конструиран став кој е апсолутно неточен и заговорнички.

Дури и да прифатиме дека е лично мислење и дека од него, можеби, може да се изведе стандардизиран новинарски текст, сепак, во конкретниот случај не е направен таков новинарски ангажман.

Оттаму, му потврдуваме на нашиот читател дека неговиот предлог целосно ги исполни причините за рецензија на оваа содржина.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

Не ја прикажува вистината

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

има контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести