verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Јак извор за контрадикторен текст

on 27 - 11 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

11262015-Dnevnik-SDSM-progr-crop-resize

[Рецензија: Заев сам ја напишал програмата на СДСМ]

 

Кога ќе го прочитате докрај, тоа што ќе ве збуни во овој текст е контрадикцијата во него. Како да е составен од две одделни содржини со различни тези, односно приказни. Првата, со која почнува текстот и од која е извлечен насловот, порачува декa лидерот на опозицијата сам ја напишал партиската програма, а не словенечки експерти за кои било „пред нeколку месеци“ најавено дека ќе ја креираат изборната програма на најголемата опозициска партија.

Авторката на оваа медиумска содржина се повикува на партиски извори и вели дека програмата е – готова, за веднаш потоа да ја развивива втората приказна. Според таа, втора приказна, во еден ист текст, програмата сѐ уште се пишува, а нејзиното финализирање се најавува откако ќе завршат трибините на кои пред граѓаните се елаборираат позициите на партијата, и по одржувањето на партискиот конгрес на кој последен збор, според изворот на медиумот, ќе имаат „експертите, професионалците, граѓанските организации и интелектуалците“.

Значи, кога ќе го прочитате овој текст, останувате без одговор, односно збунет. Готова ли е програмата на партијата? Кој ја напишал? Зошто се одржуваат трибини кои треба да послужат како основа за програмата, ако таа е готова?

11262015-Dnevnik-SDSM-progrЛинк до оригиналниот напис: Заев сам ја напишал програмата на СДСМ

Датум и време на објавување: 24.11.2015

Датум на рецензирање: 26.11.2015

Рецензент: Зоран Бојаровски

Зошто има ваков проблем овој текст? Зашто има „извор од високи партиски кругови на партијата“. Ете затоа. И толку за таков тип извори.

Една „бисерна“ поента во овој текст е и она кога авторката пишува за прашањето на медиумот зошто опозициската партија го „пресликува победничкиот програмски концепт на ВМРО-ДПМНЕ со граѓаните заедно да ја пишуваат програмата“. Таа вели дека лидерот на СДСМ „одбегна да одговори“. А, што да одговори?!? Партијата на власт да не има авторски права, ексклузивитет на концептот? Што ли?

Што да се каже освен дека текстот оддишува со политичка пристрасност што е во спротивност со кој било новинарски кодекс. Домашен или меѓународен.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

Делумно

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

анонимни

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

оригинално дело

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

несензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести