verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Изворите и сеопфатноста се „чеканот и шајката“ на новинарот

on 5 - 10 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

fireshot-capture-60-besa-me-strategji-screenshot-jpeg-1_-http___proverkanafakti-mk_wp-conte

 

Напис: „Беса“ со стратегија за опозициска соработка, но чеканот и шајките во нејзини раце

Движењето „Беса“ составило стратегија која тежнее кон позитивна соработка на опозициските партии во Македонија. Според портпаролот на овој политички субјект, Фатон Фазлиу, оваа движење исто така составило и комисија што ќе работи на ова прашање.

„Ова комисија покажа резултати, воспоставена е комуникација и почнати се преговори со сите опозициски политички партии и се надеваме дека набргу ќе имаме конкретни резултати што се однесува до сорабоката меѓу опозицијата“, изјавил портпаролот на „Беса“, Фатон Фазлиу.

Фазлиу изрази оптимизам и рече дека очекуваат работата на ова комисија да донесе позитивни резултати.

„Врз основа на досегашните преговори, ние сме многу оптимисти и очекуваме целата оваа работа да се круниса со една вистинска соработка на опозицијата“, продолжи тој.

Тој рече дека Движењето „Беса“ комуницира со сите опозициски партии и во наредните денови ќе информира поконкретно за ова соработка.

Бидејќи од „Беса“ веќе ја составиле комисијата и оствариле средби со неколку личности од политичките партии, оваа ги ставило пред свршен чин другите опозициски партии, ДР-ДПА и НДП, кои треба да го играат орото според ритамот на тапанот на „Беса“.

 

 

[Рецензија: „Беса“ со стратегија за опозициска соработка, но чеканот и шајките во нејзини раце]

Насловот е елемент што го информира читателот околу тоа што тој ќе прочита во текстот. Врз основа на професионалните начела, насловот треба да биде примамлив, да информира, да биде краток и разбирлив за сите читатели.

Рецензираниот текст има наслов кој на прв поглед е малку нејасен и кој не е примамлив, а и не го информира читателот. Метафората употребена во насловот го буни читателот, иако ќе беше во ред доколку авторот го завршеше насловот веднаш по првата запирка. Не треба да се заборави дека насловите се пишуваат на тој начин за да можат полесно да се запамтат!

„Движењето „Беса“ составило стратегија што претендира кон позитивна соработка на опозициските партии во Македонија. Според портпаролот на овој политички субјект, Фатон Фзлиу, оваа движење исто така составило и комисија што ќе работи на ова прашање. „Оваа комисија покажа резултати, воспоставена е комуникација и почнати се преговори со сите опозициски политички партии и се надеваме дека набргу ќе имаме конкретни резултати што се однесува до сорабоката меѓу опозицијата“, изјавил портпаролот на „Беса“, Фатон Фазлиу“.

 

besa-me-strategji-screenshotЛинк до оригиналниот напис: „„Беса“ со стратегија за опозициска соработка, но чеканот и шајките во нејзини раце

Датум и време на објавување: 26.09.2016

Датум на рецензирање: 27.09.2016

Рецензент: Адриан Керими

Текстот е едностран. Иако известил за стратегиите на една партија, во него нема став од другите партии и субјекти спомнати за да биде целосна веста или, пак, за подготвеноста на другите субјекти за или против придружување кон оваа стратегија.

„Фазлиу изрази оптимизам и рече дека очекуваат работата на ова комисија да донесе позитивни резултати. „Врз основа на досегашните преговори ние сме многу оптимисти и очекуваме целата оваа работа да се круниса со една вистинска соработка на опозицијата“, продолжи тој“.

Доколку изјавите ги земал лично авторот на веста, тогаш тој треба да го истакне и нивниот извор. Цитатите не смеат да се користат без да се нагласи изворот или авторот, ( Етички кодекс на новинарите).

„Тој рече дека Движењето „Беса“ комуницира со сите опозициски партии и во наредните денови ќе информира поконкретно за ова соработка. Бидејќи од „Беса“ веќе ја составиле комисијата и оствариле средби со неколку личности од политичките партии, оваа ги ставило пред свршен чин другите опозициски партии, ДР-ДПА и НДП, кои треба да го играат орото според ритамот на тапанот на „Беса“.“ 

На крај на текстот нема евидентирани извори. Авторот се повикува на оригинално дело, но во текстот не се истакнува кој ја пренесува веста. Ова непрофесионалност може да разбуди сомнеж дека изјавите или се преземени од друг медиум или, пак, се преземени од партиското соопштение. Во Етичкиот кодекс на новинарите е истакнато дека: „Точноста на информацијата треба да се провери колку што е тоа можно.“

Констатациите што се даваат на крај на текстот се коментари, кои не треба да си ги дозволи ниту еден новинар. За субјективни констатации, како, на пример: „треба да го играат орото според ритамот на тапанот на Беса“, новинарот е должен да ги контактира и да земе изјава од споменатите партии, но и по ова, нивните изјави може да водат до нови извори на информации, како што се аналитичарите и познавачите на политичките прашања, а не на овој начин да излегува надвор од своите надлежности и професионални задачи. „Новинарот мора да обезбеди професионална дистанца од политичките субјекти“, категорично е нагласено во Етичкиот кодекс на новинарите.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

Делумно

официјални

не може да се утврди

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

не може да се утврди

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

несензационален

соодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести