verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Изнасилени фалби за власта

on 1 - 12 - 2016       

republika

[Рецензија: Попоски маестрален, Пендаровски катастрофален (ВИДЕО)]

 

Кратка вест од два пасуса под коментаторски наслов која се повикува на блокиран видеозапис. Кога се прикажува видеоматеријал, во согласност со професионалните практики, впечатоците треба да ѝ се препуштат на публиката. Во конкретниот случај, авторот на видеозаписот му ја одзел дозволата на интернет-медиумот да ја реемитува дебатата, па гледачот нема никаков извор на информации освен туѓите впечатоци.

poposki-maestralen-pendarovski-katastrofalen-video-republika-onlineЛинк до оригиналниот напис: Попоски маестрален, Пендаровски катастрофален (ВИДЕО)

Датум и време на објавување: 30.11.2016

Датум на рецензирање: 30.11.2016

Рецензент: Александар Пешев

 

 

НАМЕСТО ФАКТИ – ВПЕЧАТОЦИ

Наместо публиката самата да процени, написот  уште во самиот наслов споделува впечатоци. Кој утврдил дека Попоски е маестрален, а Пендаровски е катастрофален? По кој критериум е направена оцена на настапот на двајца соговорници и зошто не е направена слична „анализа“ и за другите гости?

Имајќи предвид дека констатациите не се поддржани со факти и со аргументи и не се открива методологијата по која е утврден квалитетот на настапот на двајцата гости, имаме јасно коментирање и политичка пристрасност, што е во спротивност со професионалните начела:

Известувањето од политичките процеси, особено од изборите треба да биде непристрасно и избалансирано. Новинарот мора да обезбеди професионална дистанца од политичките субјекти.член 14 од Кодексот на новинарите на Р.М.

Воведот на текстот не е проблематичен, но станува збор за технички вовед. Се претставуваат гостите во емисијата која се пренесува и медиумот што ја организирал. Веќе во следниот пасус се издвојува еден од гостите, Пенардовски, и тој се става во негативен котекст:

„Бомбите на опозицијата, работата на СЈО и судството во Македонија, евроинтеграците, центрите на моќ кои мешаат прсти во македонските работи, од каде доаѓаат странските служби, што ` е проиритет на власта, излез од двегодишната криза што ја наметна СДСМ, се темите на кои Пендаровски остана нем, соборен со факти“.

 

Видео? Кое видео?

Видео? Какво видео?! На екранот пишува: “Видеото има содржина од Алсат М, кој го блокираше објавувањето на оваа интернет страница”

Се создава впечаток дека текстот е недоработен. На публиката не ѝ се понудени извадоци од интервјуто со кое би се потврдиле тезите дека едниот соговорник бил подобар од другиот. Наместо факти и аргументи, осамнуваат коментарите чија функција е да наметнат мислење кај публиката пред таа да ја прегледа целата едночасовна видеоснимка. Дополнително, „Алсат М“ го блокирала пристапот до видеозаписот што се употребува во објавата, не дозволувајќи му на интернет-медиумот да ја пренесува снимката. Па, без видеозаписот остануваат  само нафрлените коментари, при што пласираната содржина целосно „виси“.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

наведен извор со линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

нема

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

неквалитетни мултимедијални елементи

има контекстуални линкови

стилски уреден

поврзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести