verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Фејсбук-статус и вест, не е исто

on 30 - 12 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

Игор, јави се, чекам дете од тебе - ст_ - http___press24.mk_igor-javi-se-che 11

[Рецензија: Игор, јави се, чекам дете од тебе – статус на Facebook кој стана хит]

 

Текстот е фејсбук-статус кој не содржи корисна информација за јавноста. Ниту информира, ниту едуцира. Во никој случај не станува збор за вест што може да биде објавена во еден медиум.

Игор, јави се, чекам дете од тебе - ст_ - http___press24.mk_igor-javi-se-cheЛинк до оригиналниот напис: Игор, јави се, чекам дете од тебе – статус на Facebook кој стана хит

Датум и време на објавување: 16.12.2015, 10:24

Датум на рецензирање: 30.12.2015

Рецензент: Симона Атанасова

 

ПРИКЗАНА ЗА ПОВЕЌЕ КЛИКНУВАЊА

Непознато е дали е побарана и добиена дозвола да се пренесе личен, приватен статус од социјална мрежа.

Дури и ако целта била да ѝ се помогне на девојката да го пронајде момчето, текстот не одговара на едно од најважните прашања во новинарството – прашањето „кој“. Тука нема ниту име на девојката, ниту нејзин контакт. Нема ни линк до нејзиниот фејсбук-статус, па не можеме ни да бидеме сигурни дали ова е навистина нечиј статус, или е измислена приказна.

Дури и да има податоци за девојката и линк до статусот, сепак информацијата не е од никаде потврдена. Можеби станува збор за шега или за лага. Во никој случај не станува збор за вест. Во насловот стои дека овој фејсбук-статус станал хит, но во текстот не пишува како е дојдено до ваквиот заклучок. Имено, пренесен е само статусот, но тоа само по себе не значи дека е хит на „Фејсбук“.

За еден текст да биде вест, треба да исполнува минимум стандарди на професионално новинарство, да ја информира и да ја едуцира јавноста, а не во трката за кликнувања да пласира ФБ-статуси како релевантни информации.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

не може да се утврди

не може да се утврди

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

фејсбук статус

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

не информира

некреативен

сензационален

несоодветен

нејасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

несоодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

делумно стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести