verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Етикетирање и спинување за оцрнување

on 15 - 06 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

Telegraf za donaciite

[Рецензија: ЕМ ЧАЛАМЏИЈА, ЕМ КАСКАТИЈА: Заев за „шарените“ донираше само 3.000 денари (ВИДЕО)]

 

Текстот е едностран и пристрасен, а меѓу информациите се вметнати и коментари кои имаат цел да ги оцрнат личностите на кои се однесува написот. Политичката обоеност на написот може да се забележи уште во самиот наслов, кој е пристрасен, подбивен и дискредитирачки.

 

 

ЕМ ЧАЛАМЏИЈА ЕМ КАСКАТИЈА Заев за „шарените“ донираше само 3.000 денари ВИДЕОЛинк до оригиналниот напис: ЕМ ЧАЛАМЏИЈА, ЕМ КАСКАТИЈА: Заев за „шарените“ донираше само 3.000 денари (ВИДЕО) 

Датум и време на објавување: 7.06. 2016, 21:11

Датум на рецензирање: 14.06.2016

Рецензент: Димитар Тануров

 

 

„На денешната акција каде се собираа пари за демонстрантите кои ги уништуваа спомениците во Скопје се појави и раководството на СДСМ. Во кутиите кои беа поставени свои донации оставија лидерот Зоран Заев, неговата заменичка Радмила Шекеринска, Дамјан Манчевски“.

 

Влезот на написот презентира информации од настан, но истовремено коментира, што е спротивно на новинарските стандарди кои наметнуваат објективно и непристрасно информирање.

Во написот, демонстрантите се етикетираат како хулигани, а истовремено наведувајќи дека лидерот на опозициската партија им се придружува на протестите, и него го поистоветуваат со хулиган. Пишувајќи за донацииите што ги оставило раководството на СДСМ, се коментира дека тие биле подбивни и оти присутните останале зачудени од сумата. Ваквото тврдење не е поткрепено со никаква изјава, туку коментарот се затскрива зад „присутните“.

 

ЅИРКАЊЕ ВО ПАРИЧНИЦИТЕ

Исто така се коментира дека сумата е премала ако се земе предвид богатството на врвот на опозициската партија. Сепак, невкусно и непрофесионално е да се коментираат кој колку финансиски „тежи“ и колку средства донира за граѓански здруженија. Голема е веројатноста дека во случај донациите да беа поголеми, веднаш ќе се пројавеа написи или коментари за тоа кој ги финансира граѓанските здруженија.

Текстот, кој служи за дискредитирање на претставниците на опозицијата, се коси со неколку члена од Кодексот на новинари кој налага почитување на етичките вредности и на професионалните стандарди во пренесувањето на информациите.

 

Член 4

Новинарот ќе го назначи изворот на информациите, но ако изворот бара да остане анонимен, новинарот ќе го заштити.

Член 13

Новинарот треба да прави разлика меѓу фактите и мислењата, меѓу веста и коментарот.

Член 14

Известувањето од политичките процеси, посебно од изборите треба да биде непристрасно и избалансирано.
Новинарот мора да обезбеди професионална дистанца од политичките субјекти.

 

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

нема евидентирани извори

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

не може да се одреди

ненаведен автор, ненаведен извор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

несоодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ни манипулира ни информира - ставена е само како илустрација

наведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

политичка дискриминација

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски уреден

поврзан со тагови

Претплатете се за најнови вести