verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Етиката треба да биде над сензацијата

on 1 - 08 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

A është ky trupi i vrarë i Mirsad Ndrecaj - pokrieni sliki - crop-resize

 

[Рецензија: Објавена фотографија од убиен припадник на кумановската група (ФОТО +18)]

 

Според новинарскиот кодекс, медиумските продукти што може да ги повредат чувствата на јавноста треба да се објавуваат со внимание. Во случај да се објават, треба да се избегне објавување слики што може да предизвикаат реакции, а, пред сè, проверката на идентитетот на лицата на таквите фотографии треба да биде сосема коректна.

A është ky trupi i vrarë i Mirsad Ndrecaj - pokrieni sliki - skrinshotЛинк до оригиналниот наслов: Објавена фотографија од убиен припадник на кумановската група (ФОТО +18) (ВНИМАНИЕ: Возмемирувачка фотографија по отворањето на линкот)

Датум и време на објавување: 25.07.2015

Датум на рецензија: 26. 07. 2015

Рецензент: Џенис Сулимани

Фотографиите во новинарството, исто така, се сметаат за средство за информирање и затоа и за нив важат сите етички и професионални норми. Написот што го рецензираме има фотографија која потенцијално може да предизвика негативни реакции, уште повеќе што е измешан идентитетот на жртвата.

Се вели дека на фотографијата се наоѓа еден од убиените од вооружената група од Косово, кој го изгуби животот по вооружената пресметка со специјалните единици на Република Македонија во кумановските настани.

Фотографиите првично се објавени на порталот „Буревесник“ на новинарот Зоран Божиновски, а потоа тие се објавени на речиси сите портали на албански јазик. Фотографиите со сензационални елементи се објавени од многу медиуми, без да се земаат превид етичките норми.

„Медиумите во таквите случаи треба да бидат внимателни. Заради јавниот интерес тие можат да бидат објавени, но има разни алтернативи како можат да бидат прикажани фотографиите од овој вид. Една од нив е да за покрие или да сe помати лицето.“

Ова е уште поважно поради фактот што за истата фотографија се појавија етички дилеми за идентитетот на жртвата. Во првата верзија на порталот „Буревесник“ се вели дека на фотографијата е Мирсад Ндрецај-Нато, додека медиумите на албански јазик пишуваа дека може да биде Џафер Зимбери. И двајцата се на официјалната листа на убиените во Куманово. Овој факт треба да служи како пример бидејќи е многу важно од професионален аспект, кога се работи за вакви објавувања, тие да не се објават без коректна проверка. Освен етичката повреда, тоа претставува и недостиг од сочувство кон членовите на семејството и кон јавноста.

 

(Од Сервисот за проверка на факти во медиумите на албански јазик)

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

не може да се утврди веродостојноста на наводите

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

неофицијални

нерелевантни

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

не може да се утврди

извртување на вистина (спин)

не може да се утврди

наклонетост

политичка пристрасност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

има коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

делумна копија

наведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

некреативен

сензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

манипулира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

навредлив говор

нема говор на омраза

потикнува на насилство

дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

средно читлив

вознемирувачки

нема контекстуални линкови

стилски неуреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести