verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Една слика, сепак, не е илјада зборови

on 22 - 08 - 2016       
Овој напис го има и на: Албански

Libertas - Arheoloshki

 

[Рецензија: ФОТО: Изби вода под Археолошкиот музеј]

 

Текстот ја дезинформира јавноста дека под Археолошкиот музеј избила вода. Информацијата не е точна бидејќи оваа институција демантираше дека се поплавила, односно оти станувало збор за чистење на музејот. Материјалот што е предмет на рецензија се базира само на фотографии. Иако станува збор за текст кој многу медиуми го пренесоа, задача на новинарот е да ја провери информацијата за поплавата, односно да се земе изјава од институцијата за која се пишува.

Овој текст е уште еден пример како медиумите функционираат при пренесување на текстови, сите се „лепат“ еден на друг, без притоа да се провери она за што се пишува (пренесува).

 

либертасЛинк до оригиналниот напис: ФОТО: Изби вода под Археолошкиот музеј

Датум и време на објавување: 17.08.2016 – 16:07

Датум на рецензирање: 19.08.2016

Рецензент: Силвана Жежова

 

Освен фотографиите, единствен извор во овој текст се лицата што ја чистеле водата од музејот, кои се анонимни во текстот, за кои и воопшто не се знае дали навистина дале некаква изјава, бидејќи не се споменуваат со име и со презиме.

Официјален, односно релевантен фактор за проверка на информацијата е првиот човек на институцијата. Во демантот до медиумите директорката Весела Честоева за акцијата вели дека била рутинско чистење со црево кое еднаш месечно го практикуваат вработените во музејот.

„Како што известува граѓанскиот новинар, жените кои ја метеле насобрната вода, во меѓусебен разговор, се жалеле дека и покрај тоа што чистење на просторот на влезот пред музејот не е нивна надлежност, сепак, единствено тие биле ангажирани околку тоа, а надредените седеле во своите канцеларии“.

При поплава или пожар во институција има одредени правила на однесување за да не се загрози безбедноста на вработените. Тие сигурно не подразбираат претпоставените да седат во своите канцеларии. Кога во 2013 година Археолошкиот музеј се поплави, водата се извлекуваше со пумпи, а не со метли. Сликата уште еднаш можела да биде повод да се испита фактичката ситуацијата на терен.

Да било така како што стои во текстот, сигурно немало да биде првпат објектите кои се покрај Вардар во строгиот центар на Скопје да се поплават. Тоа, според експертите, се случува кога е зголемен водениот тек на Вардар, но и поради тоа што самите објекти „лежат“ на вода. Но, за каква било информација за поплава, најпрво се проверува засегнатата институција, наместо информацијата да се базира само на слики.


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

нема факти

не може да се утврди точноста на наводите

неверодостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

анонимни

нерелевантни,

1 извор

еднострани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

несеопфатнo

можеби се прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

делумно прикажува вистина

извртување на вистина (спин)

лажни информации

не аплиактивно

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

интегрирано со фактите

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

ненаведен автор, наведен извор со линк

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

дезинформира

некреативен

сензационален

соодветен

тенденциозен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

има контекстуални линкови

стилски уреден

неповрзан со тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Претплатете се за најнови вести