Рецензии

Рецензија: Таксим не е Тахрир

на 17. 06. 2013 | |
Насловот провоцира да се види споредбата што ја направил авторот и прашањата што се наметнуваат со констатацијата дека „Таксим не е Тахрир“. Но, содржината всушност е делумно пренесен коментар од странски медиум, кој прави паралели кои се темелат на извртени факти.

Рецензија: Алијансата на Бучко го испазарила АБ Канал на Бојо?!

на 17. 06. 2013 | |
Класичен пример на несеопфатна и шпекулативна вест за наводно купување на телевизиски канал од страна на нова политичка партија, без да се наведе дека според законските прописи тоа воопшто не е можно.

Рецензија: „Метаморфозис“ донесе консултант на контроверзен руски алигарх да нé учи за медиуми

на 15. 06. 2013 | |
„Невладина организација донесе контроверзен консултант во Македонија. Маркус Икстад, кој учествуваше на конференција за медиуми во Македонија е советник на контроверзен руски олигарх.“ Ова е воведот на прилогот за предавачот што Метаморфозис го донесе на неодамнешната конференција, посветена на одржливоста на новите медиуми.

Рецензија: Големото уво на САД слуша и во Македонија

на 14. 06. 2013 | |
Актуелен текст за американското прислушување во светот, со посебен акцент на прислушувањето во Македонија и регионот. Текстот е информативен и преку користените соговорници дава целосна слика за темата што ја обработува.

Рецензија: ФОТО+ВИДЕО: „Таксим“ во Центар, на Жерновски му се случува народ

на 11. 06. 2013 | |
Причината за рецензирање на овој текст е очекувањето од него да се добијат нови, потврдени и аргументирани сознанија соодветни за актуелна вест во низа. Но, зад претенциозниот и сензационалистички наслов, се покажува дека овој текст е жанровски недефиниран, неаргументиран, стилски неуреден, со елементи на спин и на политичка дискриминација.

Рецензија: Ана Данева со две плати: На факултет ја плаќаат за да предава – во Собрание за да го бојкотира

на 11. 06. 2013 | |
Народот го плаќа мандатот, а не работењето на пратеникот – никој не смее да го оспори неговото право да бојкотира.

Рецензија: Чавков: Има индикации за финансиски криминал и корупција во општина Охрид

на 10. 06. 2013 | |
Директорот на Бирото за јавна безбедност Митко Чавков, претставници од Министерството за внатрешни работи и финансиската полиција неодамна ја посетија општина Охрид и остварија средба со градоначалникот Никола Бакрачески. За ова известува и Алфа телевизија, која, даде посебен прилог за една невообичаена визита, особено што доаѓа од функционер кој само што седна во својата фотелја. Да потсетиме дека смената на врвот во Дирекцијата за јавна безбедност се случи на 10 мај годинава. Низ посетата тој грубо го повредува принципот на пресумпција на невиност, напаѓајќи го ексградоначалникот на Охрид.

Рецензија: Во Македонија веќе се продаваат ГМО семиња – Фирмата ги рекламира на својот сајт (Фото)

на 10. 06. 2013 | |
Актуелна тема, покриена со целосна дезинформација и со текст што покажува комплетно непознавање на областа што се третира.

Рецензија: Со странски пари се урива слободата на новинарството

на 10. 06. 2013 | |
„Со странски пари се убива слободата на новинарството во Македонија. Наместо за развој на медиумите , парите на странските претставништва во земјава кои се слеваат во невладините на СОРОС се користат за јавен отстрел на сите оние медиуми кои не се согласуваат да ја тераат соросовата опозициска агенда. Последен во низата проекти со кои СОРОС го погреба македонското новинарство е таканаречената проверка на факти кој се финансира со парите на американската УСАИД.“ Ова е прилог во кој се дава јавна оценка на проектот Проверка на факти, при што се поаѓа од следните позиции:
  • новинарите кои прават рецензии се тотални анонимуси и докажани соросови платеници;
  • тие се критички настроени кон медиумите кои ја напаѓаат опозицијата;
  • се прави обид преку критиките да