Рецензии

Рецензија: Фото: Алекс Ружин го нападна Карло Бос

на 29. 07. 2013 | |
Текстот што е предмет на рецензија требало да е вест, но на крај се претворил во текст која не ги содржи сите барани елементи за овој жанр. Веста во случајов е употребена како вовед за коментар, при што на крај се добива микс од два жанра, во која недостасуваат многу елементи за да бидат исполнети барем минимум новинарски стандарди. Линк до оригиналниот напис: Фото: Алекс Ружин го нападна Карло Бос Датум и време на објавување:  25.07.2013 Датум на рецензирање: 26.07.2013 Рецензент: Теофил Блажевски Извори на информации: Текстот содржи еден извор – Фејсбук профил на корисник. Бидејќи новинарот не навел дали го контактирал корисникот на профилот, ниту пак навел од каде е земен скриншотот (без оглед што станува збор за „официјална

Рецензија: На кој начин смартфоните влијаат штетно врз организамот?

на 29. 07. 2013 | |
Текстот припаѓа во жанрот вести и тоа за тема која опфаќа многу широка категорија луѓе. Но и покрај таквото значење веста нема извор, со што може да се направи поголема штета, наместо да се исполни една од главните функции на медиумите во општеството – одговорно и вистинито информирање. Линк до оригиналниот напис: На кој начин смартфоните влијаат штетно врз организамот? Датум и време на објавување:23.07.2013 Датум на рецензирање: 26.07.2013 Рецензент: Теофил Блажевски Вистинитост: Текстот е преполн со наводи. За жал точноста и веродостојноста на ниту еден од наводите не може да се утврди без темелно истражување за секој од нив, што секако не е работа на читателот. Извори на информации: Нема наведено ниту еден извор на информација. Очигледно е

Рецензија: Детали од досието за Божин Павловски: спремен сум секого да уништам

на 26. 07. 2013 | |
Текстот се базира на актуелни документи објавени на интернет страницата на Државната комисија за верификација на фактите, претставен со сензационалистички наслов – изјава на лустрираниот Божин Павловски, која е пренесена од трето лице (информатор), за која не постојат докази дека е автентична. Исто така, извадена е од контекст со што остава сомневање дека постои тенденција за дискредитација на Павловски. Текстот еднострано и несеопфатно известува за актуелностите поврзани со контроверзниот процес на лустрација, со што не дава придонес за објективно и непристрасно информирање на јавноста. Линк до оригиналниот напис: Детали од досието за Божин Павловски: спремен сум секого да уништам Датум и време на објавување: 22.07.2013, 16:07 Датум на рецензирање: 23.07.2013 Рецензент: Ида Протугер Вељковиќ Вистинитост: Текстот се темели на документи

Рецензија: Во турбо брзина доизградбата на пругата кон Бугарија

на 25. 07. 2013 | |
„Економските експерти повеќе од еден век укажуваат за потребата од изградба на пругата кон источниот сосед која ќе ги намали превозните трошоци на компаниите и економски ќе ги заживее подрачјата покрај трасата од Куманово до границата со Бугарија. Македонската влада реши да го комплетира овој дел од Kоридорот 8. Прво ќе се направи рехабилитација на делницата од Куманово до Бељаковце во должина од 30 километри.“ Навидум вообичаениот прилог од економијата за изградбата на пруга, за која се сонувало еден век да биде изградена, девалвиран е со додавањето на (веројатно) редакциска опрема која треба да направи „ударнички амбиент“. Во прилично долгиот текст нема објаснување за користениот наслов, а дури во последната реченица од текстот стои дека пругата ќе се изгради до

Рецензија: Македонски девојки се проституираат на црногорски јахти

на 25. 07. 2013 | |
Вест која во насловот изнесува груба шпекулација, без да се обиде да ја истражи и поткрепи нејзината веродостојност. Линк до оригиналниот напис: Македонски девојки се проституираат на црногорски јахти

Датум и време на објавување: 18.07.2013 Датум на рецензирање: 22.07.2013 Рецензент: Соња Здравеска Вистинитост: Написот е пренесен од српски „Блиц“ . Во оригиналната вест се зборува за проституција на јахти во Црна Гора, но не се спомнуваат девојки од Македонија. Авторот во насловот изнесува тврдење, чија веродостојност не ја поткрепува со никакви докази. Извори на информации: Текстот се темели на изјави на анонимна малолетничка и на извршната директорка на една „сигурна куќа“, каде што малолетничката се обратила за помош. Изјавите не се соодветни на насловот на веста: „Македонски девојки се проституираат

Рецензија: Жените се најсреќни во улогата на мајка и домаќинка

на 23. 07. 2013 | |
Веста за која станува збор, поместена во рубрика ЖИВОТ, пренесува резултати од анкета во која одреден број на жени гласале што е за нив идеалната професија, при што се тврди дека најголем број од нив се изјасниле животот да си го поминат како мајки и домаќинки, наместо да градат кариери. Новинарот, кој е анонимен, изворот, односно податоците, кој, кога и како ја направил анкетата, не ги наведува, а текстот го почнува со невистинита констатација дека „жените ОТСЕКОГАШ го имале изборот дали да следат успешна кариера или да бидат домаќинки и да се грижат за домот и за семејството“. Во манир на наратор од рекламен спот, а не на непристрасен новинар професионалец, тој поставува реторичко прашање и самиот одговара во истиот

Рецензија: Анализа: Заев политичар на иднината, додека власта се закопува во минатото

на 23. 07. 2013 | |
Се работи за објавена содржина што не ги задоволува основните елементи на она што треба да биде новинарски напис (проверени информации, објективно и непристрасно информирање на јавноста). Наведено е дека се работи за анализа, но самиот текст не содржи елементи што би го оправдале овој термин. “Аанализата” не се базира на релевантни информации, изјави, споредби и опсервации, туку за субјективен ракурс на авторот, непоткрепен со факти, така што посоодветен наслов би бил коментар. Линк до оригиналниот напис: Анализа: Заев политичар на иднината, додека власта се закопува во минатото Датум и време на објавување: 15 Јуни 2013 19:27 Датум на рецензирање: 19 јули 2013 Рецензент: Ида Протугер Вељковиќ Вистинитост:Едиствен веродостоeн факт е дека Зоран Заев е лидер на СДСМ. Остатотокот

Рецензија: Во Македонија Зимерман би бил осуден, во САД Трифуновски ослободен?

на 22. 07. 2013 | |
Обидот со прилог за ослободено лице за убиство на Афроамериканец според законите во САД, да се направи споредба со кај нас осудениот полицаец Трифуновски, освен што отвора една од старите рани во меѓунационалните односи во земјата, не се темели на ниту една објективна потпора за спроведливост, а во извесна смисла дури и не го уважува стручното игнорирање на таквата поставеност. Од ослободувањето на Зимерман и споредбата со случајот Трифуновски се прави и политичка асоцијација дека ако не биле жртвите Албанци, можеби и одлуката на судијата би била поинаква! Линк до оригиналниот напис: Во Македонија Зимерман би бил осуден, во САД Трифуновски ослободен?

Датум и време на објавување: 17.07.2013, 18:07 Датум на рецензирање: 19.07.2013 Рецензент: Љубомир Костовски Вистинитост: Премисите во тој

Рецензија: За закани за Бакрачевски притвор , а за Села што ?

на 22. 07. 2013 | |
Легитимна новинарска поента невнимателно спакувана во нејасен и разводнет текст. Линк до оригиналниот напис: За закани за Бакрачевски притвор , а за Села што ? Датум и време на објавување: 28.06.2013, 06.51 Датум на рецензирање: 29.06.2013 Рецензент: Соња Здравеска Вистинитост: Написот делумно се темели врз факти – односно прераскажува една верзија на настан, кој го потврдиле официјални извори (полицијата). Веродостојноста на наводите авторот ја прикажува како утврдена, иако се работи за обвинувања на едната страна во приказната. Извори на информации: Написот почнува со опис на настан, без да се атрибуира, односно да се наведе кој е изворот на информациите. Подолу во текстот се насетува дека изворот е струшкиот градоначалник, но тоа не е јасно наведено во веста. Дури во четвртиот

Рецензија: Тарчуловски и Мијалков на кафе во „Пелистер“ (фото)

на 19. 07. 2013 | |
Откако се врати од отслужувањето затворска казна, Јохан Тарчуловски е будно следен од македонските медиуми, кои известуваат за секоја негова активност надвор од семејниот дом, а посебно за неговите средби со личности кои имаат одредена политичка или државна функција. Еден таков пример е и оваа фото-вест за кафето што Тарчуловски го пиел со директорот на УБК, Сашо Мијалков. Иако во самата вест нема елементи на политичка обоеност, освен манирот Тарчуловски да се титулира со „бранител“, што е својствено на дел од македонските медиуми, самиот негов третман како јавен лик од примарен ранг (во кој обично спаѓаат ВИП личности – највисоките носители на државни функции, односно крунисани владетели, личности на чело на меѓународни институции од светски калибар или, пак, најпознатите личности