Рецензии

Рецензија: Ја научивме ли лекцијата од 1963?

на 1. 08. 2013 | |
„Скопје се сеќава“ е мотото на официјалното одбележување на 50-годишнината од катастрофалниот скопски земјотрес. „Капитал“ дава свој придонес во одбележување на овој трагичен ден за Скопје со сериозно укажување на потребата од засилување на стандардите за градба, нивно строго контролирање и почитување сe со цел максимална заштита на луѓето и објектите.“ Неделникот „Капитал“ се потрудил да има специфичен текст, кој не се повторува со другите медиуми, во врска со спомeнатиот јубилеј. За тоа има и доволно соговорници од повеќе области, се обидел да ја утврди грижата на државата во однос на превенирањето на ваквите катастрофи со асеизмичка градба, ама со изборот на дел од соговорниците нашол повод да пофали одредена служба која генерално е на лош глас (градежната инспекција) и

Рецензија: Грците се жалат на реакциите вo Македонија за писмото од Самарас

на 31. 07. 2013 | |
Вовед: Ова е пример за информација, во која она што го има во излогот (насловот), го нема во продавницата (текстот). Иако насловот најавува дека „Грците се жалат на реакциите во Македонија за писмото од Самарас“, во текстот само нејасно и нецелосно се цитираат реакциите кои од Македонија се пренесени во грчкиот печат. Во нив, пак, освен известувачка сувопарност, не преовладува никакво „жалење“, како што се тврди во текстот. Линк до оригиналниот напис: Грците се жалат на реакциите вo Македонија за писмото од Самарас Датум и време на објавување: 19.07.2013 Датум на рецензирање: 29.07.2013 Рецензент: Катерина Блажевска Вистинитост: Не може да се утврди дали наводите и нивната веродостојност се точни, бидејќи во текстот грчките медиуми, од кои два посебно акцентирани, се

Рецензија: Откриено дувло на наркомани во општина Аерoдром

на 30. 07. 2013 | |
  Откриено дувло на наркомани или сокривање на негрижата на станарите за хигиената? Ваква е дилемата што ја наметнува прилогот, во кој се дадени многу категорични заклучоци без понудена аргументација. Прилогот не дава одговор на основните прашања, кои читателот или гледачот реално ги очекува. Линк до оригиналниот напис:  Откриено дувло на наркомани во општина Аеродром Датум и време на објавување: 21.07.2013, 17:25 Датум на рецензирање: 29.07.2013 Рецензент: Катерина Блажевска Вистинитост: Камерата регистрира дел од наводите во текстот, „расфрлани шприцеви, игли, пивски шишиња, остатоци од храна, отпушоци од цигари на сите страни“, по што паушално се констатира дека „подрумите во овие згради се засолниште за наркоманите“. Оценката е изведена без реална аргументација, бидејќи никој од станарите не сакал да зборува. „Станарите

Рецензија: Радмила Шеќеринска на Вимблдон

на 30. 07. 2013 | |
Класичен пример за тенденциозен медиумски атак врз одредена личност е текстот со наслов „Радмила Шеќеринска на Вимблдон“. Написот е полн со шпекулации, контрадикторности и невистини. Единствената причина за објава на написот е да се оцрни личноста нагласена во насловот на текстот. Линк до оригиналниот напис: Радмила Шеќеринска на Вимблдон Датум и време на објавување: 16. 07. 2013, 4:43 Датум на рецензирање: 23.07.2013 Рецензент: Тони Димков Вистинитост: Текстот се темели на неточна информација добиена од анонимен извор. Написот е полн со шпекулации конструирани со цел да се оцрни личноста на заменик-претседател на политичка партија. Имено, иако „на некои од партиските колеги на Шеќеринска им било кажано дека новиот заменик-претседател на партијата во Лондон отпатувала службено, но нашиот извор вели дека ваквите

Рецензија: Фото: Алекс Ружин го нападна Карло Бос

на 29. 07. 2013 | |
Текстот што е предмет на рецензија требало да е вест, но на крај се претворил во текст која не ги содржи сите барани елементи за овој жанр. Веста во случајов е употребена како вовед за коментар, при што на крај се добива микс од два жанра, во која недостасуваат многу елементи за да бидат исполнети барем минимум новинарски стандарди. Линк до оригиналниот напис: Фото: Алекс Ружин го нападна Карло Бос Датум и време на објавување:  25.07.2013 Датум на рецензирање: 26.07.2013 Рецензент: Теофил Блажевски Извори на информации: Текстот содржи еден извор – Фејсбук профил на корисник. Бидејќи новинарот не навел дали го контактирал корисникот на профилот, ниту пак навел од каде е земен скриншотот (без оглед што станува збор за „официјална

Рецензија: На кој начин смартфоните влијаат штетно врз организамот?

на 29. 07. 2013 | |
Текстот припаѓа во жанрот вести и тоа за тема која опфаќа многу широка категорија луѓе. Но и покрај таквото значење веста нема извор, со што може да се направи поголема штета, наместо да се исполни една од главните функции на медиумите во општеството – одговорно и вистинито информирање. Линк до оригиналниот напис: На кој начин смартфоните влијаат штетно врз организамот? Датум и време на објавување:23.07.2013 Датум на рецензирање: 26.07.2013 Рецензент: Теофил Блажевски Вистинитост: Текстот е преполн со наводи. За жал точноста и веродостојноста на ниту еден од наводите не може да се утврди без темелно истражување за секој од нив, што секако не е работа на читателот. Извори на информации: Нема наведено ниту еден извор на информација. Очигледно е

Рецензија: Детали од досието за Божин Павловски: спремен сум секого да уништам

на 26. 07. 2013 | |
Текстот се базира на актуелни документи објавени на интернет страницата на Државната комисија за верификација на фактите, претставен со сензационалистички наслов – изјава на лустрираниот Божин Павловски, која е пренесена од трето лице (информатор), за која не постојат докази дека е автентична. Исто така, извадена е од контекст со што остава сомневање дека постои тенденција за дискредитација на Павловски. Текстот еднострано и несеопфатно известува за актуелностите поврзани со контроверзниот процес на лустрација, со што не дава придонес за објективно и непристрасно информирање на јавноста. Линк до оригиналниот напис: Детали од досието за Божин Павловски: спремен сум секого да уништам Датум и време на објавување: 22.07.2013, 16:07 Датум на рецензирање: 23.07.2013 Рецензент: Ида Протугер Вељковиќ Вистинитост: Текстот се темели на документи

Рецензија: Во турбо брзина доизградбата на пругата кон Бугарија

на 25. 07. 2013 | |
„Економските експерти повеќе од еден век укажуваат за потребата од изградба на пругата кон источниот сосед која ќе ги намали превозните трошоци на компаниите и економски ќе ги заживее подрачјата покрај трасата од Куманово до границата со Бугарија. Македонската влада реши да го комплетира овој дел од Kоридорот 8. Прво ќе се направи рехабилитација на делницата од Куманово до Бељаковце во должина од 30 километри.“ Навидум вообичаениот прилог од економијата за изградбата на пруга, за која се сонувало еден век да биде изградена, девалвиран е со додавањето на (веројатно) редакциска опрема која треба да направи „ударнички амбиент“. Во прилично долгиот текст нема објаснување за користениот наслов, а дури во последната реченица од текстот стои дека пругата ќе се изгради до

Рецензија: Македонски девојки се проституираат на црногорски јахти

на 25. 07. 2013 | |
Вест која во насловот изнесува груба шпекулација, без да се обиде да ја истражи и поткрепи нејзината веродостојност. Линк до оригиналниот напис: Македонски девојки се проституираат на црногорски јахти

Датум и време на објавување: 18.07.2013 Датум на рецензирање: 22.07.2013 Рецензент: Соња Здравеска Вистинитост: Написот е пренесен од српски „Блиц“ . Во оригиналната вест се зборува за проституција на јахти во Црна Гора, но не се спомнуваат девојки од Македонија. Авторот во насловот изнесува тврдење, чија веродостојност не ја поткрепува со никакви докази. Извори на информации: Текстот се темели на изјави на анонимна малолетничка и на извршната директорка на една „сигурна куќа“, каде што малолетничката се обратила за помош. Изјавите не се соодветни на насловот на веста: „Македонски девојки се проституираат

Рецензија: Жените се најсреќни во улогата на мајка и домаќинка

на 23. 07. 2013 | |
Веста за која станува збор, поместена во рубрика ЖИВОТ, пренесува резултати од анкета во која одреден број на жени гласале што е за нив идеалната професија, при што се тврди дека најголем број од нив се изјасниле животот да си го поминат како мајки и домаќинки, наместо да градат кариери. Новинарот, кој е анонимен, изворот, односно податоците, кој, кога и како ја направил анкетата, не ги наведува, а текстот го почнува со невистинита констатација дека „жените ОТСЕКОГАШ го имале изборот дали да следат успешна кариера или да бидат домаќинки и да се грижат за домот и за семејството“. Во манир на наратор од рекламен спот, а не на непристрасен новинар професионалец, тој поставува реторичко прашање и самиот одговара во истиот