Рецензии

Шекуларац почина лани, не на Бадник оваа година

на 10. 01. 2020 | |
[Замина фудбалската легенда: Почина Драгослав Шекуларац-Шеки] Во текстот што го рецензираме е објавена вест стара една година. Драгослав Шекуларац Шеки почина лани на 5 јануари, а не на Бадник оваа година. Оваа стара информација беше објавена и од други медиуми, но потоа беше избришана. Линк до оригиналниот напис: Замина фудбалската легенда: Почина Драгослав Шекуларац-Шеки Датум и време на објавување: 06.01.2020 Датум на рецензија: 10.01.2020 Рецензира: Силвана Жежова Легендарниот фудбалер на

Не е точно дека Финска ќе воведе работна недела од четири дена

на 10. 01. 2020 | |
[Рајот на земјата: Шест часа работа само четири дена во неделата] Финска пред неполн месец ја доби најмладата премиерка во светот, Сана Марин, за која се крена голема врева кога беше избрана околу составот на нејзиниот кабинет и за дел од политиките кои сака да ги примени. Десетици медиуми  деновиве објавија дека новата финска премиерка Марин ќе воведе флексибилно работно време од четири дена во неделата, наместо пет како што

Медиумскиот простор не треба да се злоупотреби со лични коментари

на 10. 01. 2020 | |

Медиумскиот простор не треба да се злоупотребува. Било која форма на изразување или пишување во медиумите може да се објави во соодветната категорија, која е поделена врз основа на неколку критериуми. Новинарот или редакцијата може да ја објават својата позиција, но во посебни категории како едиторијал или мислење, а не во категоријата вести

Линк до оригиналниот напис: „Дали е подобро Али Ахмети да си замине од политиката или да остане

Ангеловска не забранила комуникација со новата заменичка-министерка за финансии

на 9. 01. 2020 | |
[СКАНДАЛ: Министерката на Заев им забрани комуникација на вработените со новата заменичка од ВМРО-ДПМНЕ] Насловот на текстот што го рецензираме е бомбастичен, но не e поткрепен со докази дека министерката за финансии Нина Ангелвoска, наводно забранила комуникација на вработените со новата заменичка од ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Димитриеска-Кочоска. Во дописот што е објавен во текстот, е објаснет начинот на комуникација кој треба да оди со дополнителната заменичка-министер, но не е наведена забрана.

Новинарскиот напис мора да го докаже тоа што „се зборува“

на 24. 12. 2019 | |

„Од неодамнешните шпекулации“; „се зборува дека“; „се известува дека“; „се верува дека“… ова се само некои поими што го прават новинарскиот напис помалку веродостоен. Користењето на некои од нив во новинарски текст ретко се дозволува, и тоа само ако новинарот од добиената информација од неколку извори е сигурен во една работа и очекува да го документира случајот кој, на пример, може да биде во затворен процес. Во други случаи, како

Полицијата не се нафрли на средношколците на протестот за чист воздух

на 24. 12. 2019 | |
  [ На грст стрдношколци со гас-маски нагрна полиција вооружена до заби] Насловот на текстот што го рецензираме дезинформира за случувањата на протестот за чист воздух кој се одржа на 20 декември, а на кој доминираше присуството на средношколците. Од насловот се добива впечаток дека полицијата ги плашела и им се заканувала на средношколците додека протестираа. Бројот на средношколци воопшто не беше мал, а не се доби ниту впечаток дека полицајците

Хипотетичка информација за пропаганда против Ердоган

на 24. 12. 2019 | |

Известувањето за природни несреќи, покрај тоа што треба да содржи проверени информации (како и за секое друго известување), мора да се заснова на реални ситуации, а не на измислени. Написот што ќе го разгледаме претпоставува за хипотетичка ситуација, која во суштина е само пропаганда против турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган

  Линк до оригиналниот натпис: „Доколку земјотресот би се случил во Србија, чек од 50 милиони од Ердоган би му

Мапата за поделба на Косово не е објавена од ЦИА

на 23. 12. 2019 | |
[ВИДЕО: Мапа за поделба на Косово, ја објави ЦИА ] Сензационалистички текст за чувствителна тема кој изнесува тврдење без да понуди докази или какви било податоци кои можат да ја потврдат веродостојноста на напишаното. Текстот е чиста шпекулација во која се злоупотребува името на една од најголемите служби во светот – Централната разузнавачка агенција (ЦИА). Линк до оригиналниот напис: Мапа за поделба на Косово, ја објави ЦИА Датум на објавување:

„Вест“ целосно надвор од професионалното информирање

на 18. 12. 2019 | |

Честопати, во Северна Македонија гледаме одредени групи или политички партии како отвораат и управуваат интернет портали наречени „информативни портали“, но служат за лични или групни интереси. „Вестите“ што ги создаваат најчесто не се за правилно информирање на јавноста. Таков е и текстот што го разгледуваме

Линк до оригиналниот напис: Како му ја „бапна“ Груби на Муса за 50 евра!?   Si ja “trusi” Grubi Musës për 50 euro !? Датум на

Претседателот на „Го сакам Водно“ не бил нападнат на расправата за ДУП-от за Трнодол

на 18. 12. 2019 | |
[ВИДЕО: Претседателот на „Го сакам Водно“ нападнат од активист на СДСМ] Насловот на текстот што го рецензираме дезинформира, бидејќи во написот кој е преземен од новинската агенција „Мета“, воопшто не се спомнува дека претседателот на „Го сакам Водно“ е нападнат од активист на СДСМ. Линк до оригиналниот напис: ВИДЕО: Претседателот на „Го сакам Водно“ нападнат од активист на СДСМ Датум и време на објавување: 17.12.2019 Датум на рецензија: 18.12.2019 Рецензира: