Новинарски лекции

Белешки за популизмот: Груевски е очаен говорник, омилен кај гласачите

на 18. 06. 2014 | |

Со анализата на реториката во настапот на Груевски лесно се препознаe карактеристичниот едноставен, разбирлив за пошироките маси и директен популистички говор, најчесто изговорен во просто-проширени реченици.

  Пишува: Сашо ОРДАНОСКИ   Ернесто Лаклау вели дека „далеку од тоа да е паразит на идеологијата, реториката  всушност би била анатомија на идеолошкиот свет“ на политичарот. Ако, во таков контекст, може да се генерализира, тогаш би се рекло дека левите („либерални“) популисти се

Новинарите треба да бидат одговорни кон публиката, но најмногу кон себе

на 17. 06. 2014 | |

Дали постои начин како да се задржи етиката на медиумот? И како новинарот да одлучи дали некоја вест е за објавување или не? И како да си ја преземе одговорноста?  Секако дека постои начин.

  Пишува: Владо Ѓорчев   Слобода на говор претставува слободно зборување без цензура или ограничување, или, пак, двете заедно. Во пракса правото на слобода на говор не е неограниченo каде и да е. Правото на слобода на говорот е признаено како човеково право според членот 19 од Универзалната декларација за човекови права, како и во меѓународните закони за човекови и граѓански права – International Covenant on Civil and Political Rights. Овој документ го признава правото на слобода на говор како „право да се има мислења без

„Плева“ од медиуми и „плевел“ од медиуми

на 17. 06. 2014 | |

Груевски на граѓаните им подметнува лоши аргументи, надевајќи се дека ќе го земат здраво за готово и нема критички да го промислат и анализираат неговото аргументирање. Со патетичните примери за вселенскиот брод на Заев и авионот на Рада, како и секој политичар-пропагандист, Груевски очигледно користи манипулативен јазик, а прави и злосторство против логиката

  Пишува: Зоран ДИМИТРОВСКИ   На прославата на 23-годишнината на Унијата на млади сили на ВМРО-ДПМНЕ, лидерот

Економското елиминирање на новинарите го замени физичкото

на 16. 06. 2014 | | sq
 

Оние што сѐ уште имаат работа работат во редакции во кои некогашните редакциски дебати се заменети со вертикален команден синџир, што значи „објавуваш или не објавуваш тоа што ќе ти се каже и како ќе ти се каже“. Уредувачката или новинарска независност се термини кои имаат статус на митски суштества, никој веќе во нив не верува.

  Пишува: Тамара Чаусидис   Новите отпуштања во ТВ АЛФА се уште една

Балоните на македонската медиумска цветна градина

на 9. 06. 2014 | |

Власта може да контролира сѐ што е во стилот на нејзините тоталитарни манири или да не контролира ништо што не е во духот на нејзините слободарски демократски принципи.

  Пишува: Зоран Иванов   Походот за освојување на медиумите, кој по девет, десет години владеење еве резултира со нивна целосна потчинетост, денес му дозволува на премиерот да ни порача дека медиумите се слободни, независни и дека се „надуен балон“ тврдењата за

Заробени медиуми: Само Груевски е задоволен од медиумите

на 9. 06. 2014 | |
 

Надуваниот балон од медиумски слободи во Македонија ќе пукне од срам

  Пишува: Ерол Ризаов   Има само еден премиер во Европа кој е задоволен од медиумите во својата држава. Тоа е претседателот на нашата влада Никола Груевски. Сите влади страхуваат од медиумската критика, нашата спокојно ужива во високите оценки за нејзината работа. Додека цел свет предупредува дека сме на дното заедно со диктатурите, Груевски е категоричен, вели: одлично

Фоторепортажата е жанр на оние известувачи кои се слуги на нашето бесконечно љубопитство

на 6. 06. 2014 | | sq
 

Имаме толку многу сведоштва во форма на фоторепортажи од настаните во социјализмот, кои не биле пријатни на власта, ама немаме речиси ништо значајно од актуелните „случувања на народот“?! Жaнрот го направиле храбри, досетливи и бескомпромисни борци за вистината.

  Пишува: Љубомир Костовски   Кога неодамна се случија оние немили настани во Ѓорче Петров, за кои имавме неколку рецензии во проектот, кога значи имавме „случување на народот“ во населбата, беше

Белешки за популизмот: Водачот е вечна потреба на народот

на 4. 06. 2014 | |

Во популизмот, персоналните квалитети на искреност и чесност стануваат поважни од „елитистичките“ квалитети на образованост, квалификуваност или експертиза во одредена област. Глупоста се покрива со „искреност“, а незнаењето, со „чесните намери“ во 24/7 служба на народот.

  Пишува: Сашо Орданоски   Популизмот себеси повеќе се доживува како движење, а не како класична партиска структура. Популизмот ја презира „традиционалната“ политичка машинерија, нејзините организации и структури, како и самата професија политичар;

Се грижи ли некој за Кежаровски?

на 3. 06. 2014 | |

Додека сега се чека Апелација и се издишува незадоволството во новинарската заедница со некакви оптимистички, но нереални сценарија, се прашува ли некој што се случува со тој човек и тоа семејство? Се прашува ли Нова Македонија што е со нивниот новинар што имаше хонорарен статус во моментот кога беше уапсен?

  Пишува: Тамара Чаусидис   Осум новинари, блогери и активисти за заштита на човековите права се уапсени во Азербејџан. Реагираа

Говорот на омраза во медиумите го продуцира и институционализира власта

на 2. 06. 2014 | |

Каква врска имаат водителите навредувачи и нашата власт? Каква и која е врската на новинарските вулгарности со нашите институции? Факт е дека првите две институции на државата, со своето „гостување“, со своето присуство главно и често токму во емисиите кај ваквите „автори“, промовираат, лансираат и подржуваат јавна вулгарност.

  Пишува: Зоран Иванов   Двајца водители, „новинари“ ли, водители ли, што ли се (и двајцата се позиционираат според некоја „актуелна потреба“),