Новинарски лекции

Зошто Вевчани и вевчанци се толку често интересни за медиумите

на 8. 10. 2014 | |
 

Не е сосема најјасно зошто Вевчани, од толку многу населени места, прилично често е во медиумите и зошто токму ова место генерира толку голем новинарски интерес, како ни зошто статиите кои пристигнуваат оттаму се толку интересни за пошироката јавност. Одговор на ова прашање можеби може да даде специфичното минато на Вевчани, кое оди длабоко во времето и во кое печалбарството и влијанијата кое тоа ги носи со себе, играат

Штрајковите и протестите се можни само во демократски услови

на 6. 10. 2014 | |
 

На актуелната власт не ѝ недостасува искуство во провоцирањето на незадоволство кај народот и затоа се плаши некој да не ја „копира“. Притоа, заборава дека незадоволството произлегува од резултатите на владеењето и на чувството во јавноста дека се скратуваат многу демократски придобивки

  Пишува: Љубомир Костовски   Дали нашиот народ нема традиција преку штрајкови и протести да се избори за некои свои права или слободи кои смета дека му

КАКО (НЕ)ТРЕБА ДА СЕ ПИШУВА ЗА ВИНОТО: Количеството пред квалитетот (2)

на 2. 10. 2014 | |

 

Медиумите и јавноста немаат претстава за значењето на винската култура. Одамна е сфатено дека виното не е само производ, туку и дел од општото цивилизациско ниво на една нација, народ, дека е дел од идентитетското опстојување на одредена култура. Во битката против обидите за оспорување на идентитетот на нашата нација и култура, виното е едно од оружјата со кои можеме да ги отфрламе таквите тенденции  

  (Првиот дел од

КАКО (НЕ) ТРЕБА ДА СЕ ПИШУВА ЗА ВИНОТО: Винска земја на заблуди

на 1. 10. 2014 | |
Тешко дека сме земја на виното како што постојано се сугерира во медиумите и од политиката. Напротив, ние смe вински игнорaнти, кои многу малку знаат за сопствената култура посадена на триесеттина илјади хектари која создава најмалку 60 милиони евра, а од тоа живеат 8.000 македонски семејства   Пишува: Александар Шољаковски   Колку се разбираме во виното? Французите, кои важат за светски водечка винска земја, во една скорешна анкета се изјаснуваат за сопствената

Ѕвездите на Гранд – како гледачот да се претвори во зависник од вештачкиот рај

на 26. 09. 2014 | |
 

Ѕвездите на Гранд е еманација на „духот на времето“ што го живееме. Манифестација наменета да ја задоволи оваа масовна култура, истовремено со цел и економски да ја експлоатира.

  Пишува: Владо Ѓорчев   Во грчевитата борба за што поголемо парче од медиумското небо, телевизиските продуценти од поодамна го имаат препознато потенцијалот (профитабилноста) од разновидните алтернативи на шоу програми, а резултатот од нивната проценка е над илјадници серијали на реалити,

Нема само една вистина, нема една Македонија

на 24. 09. 2014 | |

Од новинарите се очекува да имаат јасни и професионално соодветни правила за тоа како објавуваат факти и мислења и на кој начин на публиката ќе ѝ стават до знаење што е што. Зашто, од поголемиот дел од медиумската публика не можеме да очекуваме да бидат медиумски писмени за секогаш да разликуваат факти од мислења.

  Пишува: Зоран Бојаровски   Новинарите се постојано соочени со предизвикот како да се известуваат за

Зошто е толку бројна охридската медиумска сцена

на 19. 09. 2014 | |

Се поставува прашањето како опстојуваат, да речеме, мноштвото охридски портали? Како финансиски се издржуваат? Кој сѐ ги финансира и поддржува? Одговорот треба да се бара  во нивната едноставност. Најчесто се тоа човек – медиум појави. Содржините ги полнат, најчесто по „копи-пејст” систем, нешто продуцираат самостојно.

  Пишува: Веле Митановски   Охрид ја има ако не најбројната, тогаш една од, квалитативно најдобрите медиумски заедници во земјата. Веројатно, истото може да се

ТВ ДНЕВНИК: Невреме на отворено, информативно „невреме“ на ТВ екраните

на 15. 09. 2014 | |
 

Секоја телевизија во делот на информативните емисии би требало да биде препознатлива, да има свои моменти и да ја исполни улогата која ѝ е дадена. Од една национална телевизија, пак, се очекува во ударниот термин на вестите да биде барем своја. Но, тоа не се случи на 13.09.2014 година (сабота). За што станува збор? Овде ќе се обидеме да ги анализираме вестите, кои како новинарски производ мора да имаат

„Пад“ на астероид за гледаност по секоја цена

на 15. 09. 2014 | |
 

Канал 5 се обиде да го примени трикот на Орсон Велс со неговата радио драма за Марсовците, најавувајќи огромен астероид кој оди кон Земјата, додека НАСА е во „паника“

  Пишува: Љубомир Костовски   Во попладневневните часови во петокот (12 септември), додека на Канал 5 одеа турските серии, се појави кајрон кој веројатно ги загрижи сите оние кои имаа концентрација да ги тргнат очите од дејствието на ТВ новелите.

Од надрижурналист преку надрилекар до објавување опасни глупости!

на 5. 09. 2014 | | sq
 

Зборот лекува, но зборот и убива!  Оваа мудрост денес ја имаат подзаборавено многумина во нашево општество, а сосема сигурно прилично и во новинарството. Тие лица кои во новинарството влегле случајно или намерно, но секако не се новинари, симболиката на „зборовот убива“, можат да ја претворат во реалност со својата неoдговорност кон професијата и отсуството на елементарна, а камоли професионална етика. Повод за ваква констатација е општата слика што ја