Новинарски лекции

Законска рамка на правото на заштита на изворот на информации

на 5. 11. 2015 | | sq
Фото: Richard Masoner, 2008  

До каде оди правото на новинарите да не го откријат својот извор на информации и во кои инстанци мораат да го сторат тоа.

  Пишува: Александар Георгиев, адвокат   Слободата на новинарството во голема мера зависи од слободниот протек на информации од медиумите до граѓаните, но и од протекот на информации од граѓаните до медиумите. Заштитата на изворот на информации е неопходна за да се

Отворена сезоната за отстрел на олеснувачот Ванхaуте

на 5. 11. 2015 | |
Нападите врз Ванхауте. Колаж: СПФМ/скриншоти  

За својата популарност кај власта, Ванхауте нималку не помогна ниту со изјавата дека доколку политичките лидери не ги испочитуваат зацртаните рокови и не ги исполнат условите од Договорот од Пржино, Македонија од страна на Европската унија ќе била третирана како Белорусија. Како одеше серијата напади врз европскиот олеснувач, Питер Ванхаоуте, во македонските медиуми.

  Пишува: Југослава Дуковска   За Македонија одлучуваат Македонците, а дипломатите

Адамчевски: Мнозинството медиуми се однесуваат игнорантски кон жалбената постапка во СЕММ, но сигурно не им е сеедно

на 5. 11. 2015 | |
Мирче Адамчевски: Ние треба да работиме на тоа, кога ќе се смени политиката, новата да не стане газда на медиумите. Фото: Киро Попов  

Да се зборува за саморегулацијата во едно општество без демократски капацитети е тешко. Но, мора да се зборува. Во Босна и Херцеговина се водеше војна. Медиумите беа воени хушкачи, новинарите исто. И ако тие имаа храброст да се погледнат в очи и да се договорат дека

Откријте каков новинар сте, со само неколку кликнувања!

на 5. 11. 2015 | |
Фото: Роршахов тест со дамки од мастило. Извор: Викимедиа Комонс  

Во борбата за повеќе читање, кликнувања и споделувања, често новинарите се наоѓаат во ситуација да останат без „свежа“ и примамлива содржина. Една од опциите кон кои се прибегнува во овие случаи е сервирањето лесно сварлива материја на публиката, што ќе измами неколку минути подолга посета на порталот и ќе го пополни времето и просторот од една вистинска вест, до

ТВ-дневник: МТВ не ја виде пораката на амбасадорите до Груевски!

на 30. 10. 2015 | | en
Еклатантен пример за „сечено, лепено, монтирано, креирано“ – 2.33 минути претворени во 46 секунди. Фото: скриншоти  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на МТВ од 27 октомври 2015 година, во 19.30 часот]

 

Целата изјава на дипломатите не беше доволно интересна за државната телевизија, која пушти внимателно „сечено, лепено и балансирано“ парче  –  „цели“ 46 секунди од настапот на Гарет, со пораки и до власта и до опозицијата. Со тоа се

Публиката на МРТ се граѓани, а не само медиумски потрошувачи

на 27. 10. 2015 | | sq
  Од перформансот „Да ја вратиме МРТ на граѓаните“ на граѓанската иницијатива „Ајде“. Фото: Ванчо Џамбаски  

Од аспект на граѓаните, на сите граѓани во Република Македонија, МРТ е многу повеќе од само уште една телевизија.

Пишува: Зоран Бојаровски   Во европските земји, модерните законски одредби за медиумите налагаат да се обрне особено внимание на потребите и очекувањата на членовите на општеството кога се во прашање медиумите. Она што е

Вулгарностите и ниските страсти преку телевизорот ни влегоа на голема врата

на 24. 10. 2015 | |
„Големиот брат“ – голема мизерија. Фото: veliki-brat.org  

Вулгарностите го спуштат реалното шоу „Големиот брат“ на најниски гранки и примитивизам. Пцости, секс пред камера, вулгарно омаловажување на другиот.

  Пишува: Владо Ѓорчев   Телевизиите во Македонија, во грчевитата борба за што поголема гледаност, не водат сметка за квалитетот и за јавниот интерес, туку посегаат до лесни, претежно вулгарни емисии кои немаат никаква морална димензија. Последен таков пример е реалното шоу

ТВ-дневник: Во Македонија сè сопрело, освен ВМРО-ДПМНЕ

на 23. 10. 2015 | |
Објавена демантирана вест, демантот необјавен. Фото: скриншот   [Критички осврт врз ТВ-дневникот на „Канал 5“  во 18 часот на 22.10.2015 година]  

Овој ТВ-дневник слободно може да се нарече „Новости од штабот на ВМРО-ДПМНЕ“. Од 12 прилози, дури осум беа посветени на владејачката партија. Дел од нив за промоција на активности на премиерот, дел за напад врз опозицискиот СДСМ. Пропагандни прилози, несеопфатни и еднострани со отсуство на анализа

ТВ-дневник: Удри по опозицијата, фали ја власта, закопај ги непријатните вести на крај

на 22. 10. 2015 | |
Партиски состанок во странство – во центар, протести дома – во ќош. Фото: скриншот/колаж  

[Критички осврт врз ТВ-дневникот на МТВ во 20.30 часот на 22.10.2015 година]

 

Македонија се соочува со една од најголемите политички кризи во модерната историја и би било безбедно да се постулира дека јавниот интерес е насочен кон реакциите од пропаднатите преговори за нови министри и кон можните последици. Наместо тоа, јавниот сервис, кој се

Се претера и со пропагандата – трагикомична хронологија на односот кон Катица Јанева

на 18. 10. 2015 | |
 

Она што веќе станува карактеристично за овој тип пропагандни текстови е што освен што се користат исти наслови и текстови, нема потпис на истите текстови. Авторот на текстовите речиси никогаш не е напишан, а нема никаква редакциска интервенција ниту во самите текстови. Тоа јасно укажува дека се работи за писание дадено од еден центар и дека медиумите што го преобјавуваат не ни смеат да интервенираат во текстот

  Пишува: Сеад