Анализи

Телевизиските заробеници на медиумско-индустрискиот комплекс на власта

на 24. 03. 2016 | |
Фото: pixabay. Обработка: СПФМ
 

Колку се оние домаќинства кои не се претплатени на ниеден ТВ-оператор и се осудени да ги гледаат националните терестријални комерцијални телевизии блиски до власта („Сител“, „Канал 5“ и „Алфа“), како и провладиниот јавен радиодифузен сервис МРТ и по една или две регионални телевизии, чиј опстанок во бесплатниот етер е, исто така, врзан за општинските власти кои во огромен број се од владејачката партија? Никој нема

Македонскиот новинарски професионализам: оксиморон, нужност или реалност!?

на 23. 03. 2016 | |
E.W.Scripps School of Journalism од Athens, Ohio, USA. Фото: Eli Hiller, 2014  

Новинарството, како една од најистакнатите професии на денешницата, е напорна и особено одговорна дејност и како таква нужно има своја конкретна професионална етика, која зборува за моралните проблеми во извршувањето на оваа професија и за специфичните обврски во неа. Уште повеќе, бидејќи станува збор за јавна дејност, во чија основна димензија особено доаѓа до израз јавната одговорност,

Дигитализација – подобра слика, но сѐ уште без висока HD-резолуција за сите

на 18. 03. 2016 | |
(Отворете го овој и другите графикони во посебен прозорец со десен клик за да ги разгледате во полна големина)                            

Што добивме со дигитализацијата на телевизискиот сигнал? Дали сега имаме подобар квалитет на телевизиската слика, дали се воведоа нови интересни и вредни технологии или, пак, има ли можности наскоро да бидат воведени такви технологии како резултат на

За орелот со две глави, 50-метарскиот крст и за другата урбана опрема

на 3. 03. 2016 | | sq
    Медиумското известување во кое ваков вид настани остануваат на нивото на краткотрајни бомбастични вести, без деконструирање и детално анализирање… станува алатка на политичките партии во хомогенизирањето на луѓето врз основа на етничка и на верска припадност и во зацврстувањето на спротивставените гласачки групи. Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Од 14 до 17 февруари медиумите пишуваа за поставувањето на споменик во облик на двоглав

Мирка, дал тоа премиерот „тамо свирка“!?

на 2. 03. 2016 | |
 
Дисторзирана реалност. Фото: J.J./flickr, 2009
 

Освен она што веќе се промовираше како препознатлив квазитренд за колумните во македонскиот медиумски простор, а тоа е сведување на различноста на ставовите на дискриминаторско ниво обоени со голем број предрасуди, негативно профилирање, дискредитација, односно креирање и ширење на само себе позната вистина, т.е. „вистината“ на авторот, преку еднострано подвлекување на фактите и нивно научно искривување (бидејќи не се даваат повеќе информации, ниту

Никој не виде аир од дигиталниот „air“

на 22. 02. 2016 | |
Во догледна иднина нема да можеме да бираме камера по желба. Фото: Wikipedia
 

Поради бирократски и политички причини, поради неспособност и брзање, поради правeње крупни чекори без претходни консултации со тие што ја емитуваат содржината, дигиталниот етер во Македонија ем е неискористен, ем станува неинтересен за приватните радиодифузери. Комерцијалните се жалат на превисоки цени и на монопол, а јавниот сервис, затуткан во својата замислена моќ и елитистичка закрила од

Како јагниња на кланица…

на 20. 02. 2016 | |
Oбезличени медиуми и новинарство – сигурни избори! Фото: ФОСИМ, 2011  

Имајќи ги предвид фактите дека нема нови поместувања во преговорите за медиумските реформи, т.е. дека занемарувањето на исправноста и на вистинитоста на ставот  дека одредување на медиумската реалност и иднина без учество на медиумите и понатаму ќе продуцира нивно заробеништво во прангите на политиката во Македонија, понатаму сите испади со прегазувањето и со понижувањето на новинарските стандарди во неодамнешните

Медиумите погрешно известуваат за „техничките“ функционери

на 17. 02. 2016 | |
Каков е фокусот на медиумите врз „техничките“ министри во владата. Фото: ЕУ, колаж: СПФМ  

Медиумите не кријат дека повеќе се заинтересирани да ги следат нивните активности од аспект на тоа дали смените на раководните лица ги прават по квалификација или партиска припадност, односно дали го практикуваат или не, она што го осудуваа кај нивните претходници

  Пишува: Светлана Вељановска, доц. д-р по меѓународно право   И по три

Новинарите не се џукели туку кучиња-чувари

на 7. 02. 2016 | |
  Вочдог-новинарството подразбира: проверка на сите факти на кои се повикуваат функционерите, предизвикување на функционерите со проблемите и со грижите што ги манифестира јавноста, прибирање информации од места кои се недостапни за јавноста, истражување на одредени прашања во подолг период. Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Во светот постојат вочдог-новинари (анг. watchdogs, во превод кучиња-чувари), кои се набљудувачи, но и бранители на одредени вредности од значење

Медиумската слобода во Македонија е како недовршена карабина со изместена статика!

на 3. 02. 2016 | |
Најновите извештаи на „Фридом хаус“  

Македонското секојдневие во последните 25 години е исполнето со обиди за дефокусирање на јавноста преку разно-разни тези во однос на тие што се на власт, но особено за тие што се во опозиција. Така, секакви (не)вистини излегоа, но и беа протуркани на површина заради интересите на оние кои играат заткулисно, а најмногу преку „сопствените медиумски гласила“ кои ги држат во состојба на сервилност, но