Анализи

И повеќе од гравитациски одиме удолу, до дното

на 25. 04. 2016 | |
Долгиот пад удолу. Фото: Kevin Morris
 

Се поголемиот степен на професионализација на одредени „носечки“ гранки во модерното време и општество ги издвои медиумите и новинарството како актери со главни ролји во развојот на демократијата во општеството, давајќи им примат пред голем број други гранки за кои до крајот на 20 век се сметаше дека се суштински за наметнувањето на демократската мисла во практиката во земји кои се во промена

За односот меѓу известувањето на медиумите и транспарентноста на институциите

на 19. 04. 2016 | | sq, en
Податоците во сопственост на граѓаните треба да бидат достапни – отворете ги институциите. Фото: Википедија  

Се вели дека преку положбата и значењето на новинарската професија во едно општество, може да се процени неговата отвореност и демократичност, односно почитување и загарантираност на слободното мислење, искажување, здружување и, воопшто, на слободниот живот.

  Пишува: Д-р Дејан Донев, вонреден професор по етика во новинарството и етика во медиумите   Претходната теза говори и

Албанските медиуми за последните настани во Кумановско: Паралелни вистини

на 18. 04. 2016 | | sq
Еден настан, различни вистини. Фото: скриншот

Неколку портали ја алармираа ситуацијата, поврзувајќи ја со еден настан од минатата година, во кој имаше многу жртви и материјална штета. Овие медиуми не се обиделе од почеток да ја потврдат информацијата од што повеќе релевантни извори, туку ги пренеле информациите од другите портали или медиуми. Кај телевизиите, пак,  важно е што таму не се забележаа непотврдени информации, не се избришани објавените материјали, не

Борбата со корупцијата е заеднички интерес

на 9. 04. 2016 | | en
Медиумите не смеат да бидат поколебани во своето истражување поради арогантниот однос на некое именувано лице, поради отсуството на соработка или одбивањето да даде податоци. Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Според Законот за спречување на корупцијата, „вршењето на власта, јавните овластувања, службената должност и положба, како и работите од јавен интерес се јавни и подложни на јавна контрола“. Ова особено се однесува на именувани лица

Колку е застапено информирањето за доброто владеење во медиумите

на 5. 04. 2016 | | sq, en
  Мурал во Конгресната бибилотека на САД, која ги прикажува основните правила на доброто владеење во САД. Фото: Cavalier92, 2007  

Од аспект на доброто владеење и придонесот на медиумите кон информирани граѓани за оваа сфера, неопходно е барање на одговори на прашањата од типот: кои се причините што во земјава не е евидентирана општина која ги исполнува сите услови да биде прогласена за општина во која има „добро владеење“, 

Десеткуваните медиуми и разулавената корупција

на 4. 04. 2016 | | en
Кич и корупција – резиденцијата на поранешниот претседател на Украина, Виктор Јанукович, денес Музеј на корупцијата. Фото: hélène veilleux  

Сознанието дека живееме во светот на информацијата, во информатичко и информационо општество кои галопираат во својот развој со светлосна брзина, денес е дополнето и со фактот дека поседувањето на информацијата е од приоритетно значење, бидејќи да се биде во тек со развојот значи поседување на информацијата како најзначаен продукт од

Закон за кривична постапка: Промени треба да се прават, прашање е какви?

на 30. 03. 2016 | | sq
За поцелосно да ја информираат јавноста во врска со промените на Законот за кривична постапка, медиумите треба да обрнат внимание на потребата од скратена постапка, соодветноста на предложената измена и зошто периодот за подготовка на одбраната е ставен пред поднесување на обвинителниот акт.
Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Во медиумите се појави информација за иницијативата на неколку адвокати, која пред Собранието ја формулирале како свој

Информиран граѓанин – демократско општество

на 30. 03. 2016 | | sq
  1300 субјекти се должни да објавуваат информации од јавен карактер. Фото: Wikipedia  

Медиумите можат да помогнат и да станат сервис за граѓаните во обезбедување и во пласирање на информации кои би интересирале поголема целна група од нивната публика, но и преку постојниот интерес за транспарентност и за отчетност,  на институциите да им покажат дека и тоа е во сферата на нивниот делокруг на работење и дека Законот за

Како информираат медиумите за трошењето на јавните пари

на 24. 03. 2016 | | sq
Како се „крши“ касичката со фактичкиот прилив – основно медиумско прашање. Фото: Images Money, 2011  

Државата потребно е прво да ги има приливите на средствата или, во најдобра споредна варијанта, да е сигурна во динамиката на собирање на средствата, па да може да го планира трошењето. Тоa е едно од  суштествените прашањата што медиумите треба да го понудат како одговор на својата публика, односно да ги прашаат надлежните и

За правото се работи: Eдно ливче – тежок криминал

на 24. 03. 2016 | |
  За некој да се гони и да се казни за изборна измама, не се потребни илјадници прекршувања, илјадници непостоечки гласови или илјадници луѓе чии гласови биле злоупотребени. Потребен е само еден човек чие право е повредено…
Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Во услови на големи политички превирања, криза која има и политички и институционален и правен аспект, и кога се поставува прашањето за постоењето