Анализи

Борбата на медиумите за подобро утре не смее да запре

на 19. 06. 2016 | | sq
Настрана рацете од медиумите. Фото: „Гугл“    

Во овој период од несреќниот број на месеци (13 севкупно), како повторно да се враќаме наназад! Отпочеток да ја поставуваме агендата за правилно и трезвено движење по трасираниот пат, како повторно да ја „откриваме Америка“, чудејќи се на сопствените грешки и инаетливост, како и на немањето чувство дека работиме, сме во интерес на сите во оваа држава. Токму затоа и нужноста од

Државата, тоа сум јас – политичката партија на власт

на 15. 06. 2016 | |
Партиска држава, заробена држава, институции во синџири. Фото: Гугл  

Во актуелниот момент од развојот на Република Македонија и особено во услови на продолжителна политичка и правна криза, медиумите имаат многу важна задача – да не дозволат воспоставување на перцепција за нормалност на „ненормалното“. Во секоја ситуација, тие треба да го поставуваат одново и одново прашањето за раздвојување на партијата (на власт) од државата, односно да ги проблематизираат сите активности

Демократија е кога власта одговара пред граѓаните за секој потрошен денар

на 2. 06. 2016 | | sq
Државниот завод за ревизија откри неправилности при изградбата на дел од катните гаражи, во кои како инвеститор се јавува Град Скопје. Катната гаража „Тодор Александров“, фото: принтскрин   Моменталниот начин на медиумско известување за наодите на Државниот завод за ревизија не соодветствува на сериозноста на еден ваков извештај и не ги искористува докрај сите можности што ги дава.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Во

Медиумите и „невидливото“ јавно-приватно партнерство во Македонија

на 30. 05. 2016 | |
Марина беј (Сингапур), Титаник музеј (Белфаст), Метеоролошки центар (Мериленд, САД) и најпознатата плажа на светот Копакабана (Рио де Женеиро, САД) – сите се целосно или делумно резултат на јавно-приватно партнерство. Фото: flickr    

Новинарите повеќе не се само собирачи на вести, туку од нив се очекува да истражуваат, да бидат критични кон светот во кој живеат, но и проактивни – да ја придвижуваат јавната дебата за теми од општ

Хајка против уставното право на протест

на 23. 05. 2016 | | sq
На удар граѓанските активисти кои се дел од „Шарената револуција“. Фото: „Мета“   Текстовите што тврдат дека активисти и новинари се платеници не нудат докази со кои се поврзуваат податоците за хонорари од минатото со излегувањето на протести.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Во одреден број медиуми („Сител“, „Канал5“… ) и неколку новински агенции („Нетпрес“, „Курир“, „Република“… ) се појавија наслови и текстови во

Медиумското слепило – плод на новинарската (де)професионализација

на 16. 05. 2016 | |
Слепило. Фото: pixabay  

Македонското секојдневие во последните 25 години е исполнето со обиди за дефокусирање на јавноста преку разно-разни тези во однос на оние кои се на власт, но и на оние кои се во опозиција. Така, секакви (не)вистини излегоа, но и беа „пробуткани“ на површина заради интересите на тие што стојат и играат заткулисно, а најмногу преку „сопствените медиумски гласила“, кои ги држат во состојба на сервилност без

Добро дојдовте во пропагандниот Апсурдистан!

на 16. 05. 2016 | |
Пропагандни баба-роги: News-bar, грчкиот „шпион“ и Канвас. Фото: pixabay  

Познатата изрека на Абрахам Линколн во која тој вели дека можеш подолго време да лажеш малку луѓе, пократко време да лажеш повеќе луѓе, но не можеш цело време да ги лажеш сите луѓе, носи силна поука и за денешните актуелни македонски пропагандисти. Едноставно, актуелната владина пропаганда со аболицијата на претседателот Ѓорѓи Иванов се преигра. Блефот беше премногу видлив и проѕирен

Медиумите и спомениците на културата со политички припејд

на 12. 05. 2016 | | sq
  Фото: Ванчо Џамбаски, 2016  

Шарениот народ на улиците во Македонија, не „шмрка“ гипс-картон

  Пишува: Зоран Бојаровски   Кога беше најавен грандиозниот проект „Скопје 2014“, малкумина претпоставија дека оваа идеја ќе добие особини на идентитетски инжинеринг и на културен геноцид. Во политички контекст, промоцијата и почетокот на проектот „Скопје 2014“ се совпаѓа со серијата разочарувања од НАТО и од Европската Унија, кои упатуваа на неодредено одложување на влезот

Од спин кон говор на омраза

на 6. 05. 2016 | | sq
Фото: FOSIM/Flickr  

Спинот во врска со граѓанските протести е составен од три слоја: „едни создаваат – други уриваат“, „граѓани кои се за избори и такви кои се против избори“ и „напад врз Македонија и македонскиот идентитет.“

  Пишува: Професор, д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Спинот по дефиниција е посебен поглед на нештата, перцепција или интерпретација, која се повторува во одреден временски период за влијание врз

Манипулација и пропаганда преку измислување непријатели

на 28. 04. 2016 | | sq
#протестирам #ШаренаРеволуција Скопје Македонија
Еден од начините на медиумска манипулација е измислувањето непријател кој сака да ѝ наштети на државата. Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Медиумот може да погреши во информирањето на јавноста. Може да добие погрешни или нецелосни податоци. Може да даде погрешно толкување на податоците со кои располага. Може да испушти некои релевантни информации и пред јавноста да даде поинаква слика од таа што е во