Анализи

Кој се обидува да манипулира преку медиумите?

на 27. 05. 2014 | |

Зошто медиумите известуваат сосема различно за тоа дали треба или не треба да се верифицираат мандатите на опозициските пратеници, кој суд е надлежен да одлучува за ова и тоа во зависност од нивната политичка ориентација без притоа да се погледне што велат законите и кои се надлежностите на судовите?

Пишува: Доц д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Дебатата преку медиумите насочена кон тоа дали треба или не треба

Постизборни прекршувања

на 16. 05. 2014 | | sq

Медиумите имаат задача да ги откриваат прекршувањата на правото кои се прават од позиција на власт и да ги експонираат пред јавноста прекршителите со цел надминување на ситуацијата на неказнивост.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Правната држава подразбира постоење на закони (логички формулирани правила на однесување кои обезбедуваат функционирање на заедницата), нивно спроведување и санкционирање на прекршувањето. Во демократската правна држава законите треба да

Медиумски евровизиски трансформации: „Дана Интернационал“ и Кончита

на 15. 05. 2014 | |

Сензационализмот, непрофесионалноста, игноранцијата, непрепознавањето и непочитувањето разлики, како и негативното стереотипизирање стануваат карактеристика на медимските известувања за евровизиските изведувачи кои ги доведуваат под прашање традиционалните родови норми и категории.

  Пишува: Жарко Трајаноски, магистер по човекови права   Во 1998 година, естрадното име „Дана Интернационал“ ги освои насловните страници и на македонските весници. „Дневник“ со фотографија на насловната страница акцентираше дека „Дана, трансексуалец, која настапи со песната „Дива“ победи благодарение

Европските избори и медиумските дебати

на 14. 05. 2014 | |

Дел од медиумите наместо да нѐ информираат за конкретните состојби во ЕУ, како се одвива дебатата на кандидатите за претседател на Европската комисија, (…) се занимаваат со тоа како дошло домашен миленик да биде ставен на списокот за гласачи во  Велика Британија, за казната која може да ја добие неговиот сопственик, затоа што се пошегувал и својот домашен миленик го пријавил како член на семејството.

  Пишува: доц. д-р Светлана Велјановска, доктор по меѓународно право     Земјите членки на Европската Унија од 22 до 25 мај треба да го изберат составот на новиот Европски Парламент. Веднаш потоа следува изборот на претседател на Европската комисија, кој за првпат ќе биде избран со почитување на начелата на Лисабонскиот договор. Она што

Омраза уште подлабоко

на 2. 05. 2014 | |

[Говорот на омраза во написот „Сечење на чировите“ на Миленко Неделковски]

И повторно истоветна ситуација на говор на омраза во текстот “Сечење на чировите“. Во случајот со нагласена компонента на повикување на насилство и отворена закана со насилство. Уште позначајно е дека авторот е очигледно свесен дека неговиот напис претставува говор на омраза, меѓутоа тој свесно избира таков начин на изразување. Вообичаено ваквите елементи во една правна постапка се искористуваат

Извештаите треба да се читаат: што напиша ОБСЕ/ОДИХР

на 2. 05. 2014 | |

 

Што НЕ пишува во извештајот на ОБСЕ/ОДИХР: 1.) Не пишува дека станува збор за слободни и фер избори; 2.) Не пишува за идното постапување на политичките субјекти; 3.) Нема критика упатена кон СДСМ во врска со решението за бојкотирање на изборните резултати.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права     На 28.04.2014 год. Меѓународната набљудувачка мисија за изборите (МНМИ), ги објави своите првични наоди и

ЗА МАКЕДОНСКО – КОСОВСКИТЕ ОДНОСИ: Трговска војна или соработка (2)

на 28. 04. 2014 | |
 

Вистинскиот дипломатски уредник, како и секој добар дипломат мора постојано и постојано да се движи на релацијата од една до друга крајност, а постојано фрлајќи око на – развојноста.

  Пишува: Сашко Тодоровски, Дипломат од кариера / Ополномоштен министер   Во претходното размислување за Македонско- косовските односи, појдовме од една од најчестите грешки во известувањето за меѓународните односи – пренесувањето парцијална информација или тнр. грешка „pars

Медиумите и отпишувањето на долговите

на 25. 04. 2014 | |

Популистичките мерки на властите во една држава воoбичаено предизикуваат голем интерес кај медиумите посебно ако е во време на изборна кампања.

  Пишува: доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Не верувам дека има некој медиум во земјава кој не ја пренесол информацијата за мерката со која се најавува дека на граѓаните од социјалните категории ќе им се помогне на тој начин што ќе им се отпишат долговите

Дали партиските програми навистина ги штитат интересите на граѓаните

на 22. 04. 2014 | |

Задача на критичкото и аналитичко новинарство е со своите прашања и анализи да ги стимулира политичките партии кон што е можно поголема  отвореност за влијание на граѓаните и понуда на политики и решенија кои претставуваат одговор на поставените барања и јасно манифестираните интереси на граѓаните.

 
Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права
  Суштината на изборите, согласно Уставот на Република Македонија, е содржана во членот 2 од

Што пишуваат медиумите на тема: пари и избори

на 20. 04. 2014 | |
 

Нашите медиуми најголемите забелешки ги насочуваа кон поединците-донатори и сомневањето дали тие навистина донирале сопствени средства или се само покритие за легализирање на „црни пари“ кои преку разни проекти се собирани токму за вакви потреби.

  Пишува: доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Eдна вест објавена неодамна на порталот off.net.mk помина прилично незабележано од страна на другите медиуми кај нас. Станува збор за одлуката на Врховниот