Анализи

Медиумите во заштита на децата и почитувањето на државните симболи

на 13. 10. 2014 | | sq
 

Една новост, која се воведе селективно, само за учениците во основните училишта на територијата на општина Аеродром (од вкупно 123 општини во целата земја) на почетокот на учебната година побуди интерес кај некои медиуми, но никој од нив докрај не ја истражи настанатата состојба.

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Прашањата кои медиумите мора да ги третираат со посебно внимание и чувствителност се оние

Како Адолф Хитлер стана „ослободител на Македонија“

на 9. 10. 2014 | |

Адолф Хитлер ја започна својата политичка кариера како партиски пропагандист кој во печатот не гледаше ништо друго освен орудие за „пропаганда“. Наспроти Орвел, кој со својот етички чин застанува во одбрана на слободата и независноста на печатот и новинарот, Хитлер во Мојата борба ги карикира новинарите како „виртуози во уметноста на извртување на фактите“.

  Пишува: Жарко Трајаноски, магистeр по човекови права   Политичката пропаганда повторно ги прави вестите во

Деспинување на еден спин

на 3. 10. 2014 | | sq
 

Еден од најефикасните начини за деспинување е соодветна анализа на спинуваната вест, идентификување на фалинките (вградената дезинформација или дури и отворена лага) и презентирање не само на вистината, туку и на евентуалното прекршување на правото кое се прави со и преку спинот.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Спинот е дел од пропагандата и претставува омилена алатка на политичарите (посебно оние кои веќе се

За можностите на Конзуларната служба на Македонија: ИСЧЕЗНУВАЊЕТО НА ДЕНИСА МАРКОВСКА

на 3. 10. 2014 | |
 

Залудно се измачувале родителите на Дениса дали е надлежно нашето претставништво во Солун или Атина, понатаму Истанбул, итн. Се работи за делегирана надлежност на Министерството за надворешни работи на неговите работни единици (дипломатско – конзуларните претставништва) и тоа е надлежниот орган сѐ додека истрагата се изведува надвор од Македонија. Затоа, токму Конзуларната служба во Скопје е таа што треба да состави логична реконструкција на настанот и согласно своите видувања

Референдумот не е крај на приказната за независноста на Шкотска

на 25. 09. 2014 | |

Доколку на изборите во 2015 година победат ториевците, тогаш Камерон во 2017 година ќе мора да го одржи ветувањето и да го спроведе референдумот за останувањето или излегувањето на Велика Британија од Европската унија. И, доколку би било изгласано излегувањето до ЕУ, тоа би можело да ја воведе земјата во уставна криза, бидејќи шкотскиот парламент во тој случај би можел да каже дека не ја признава таквата одлука.

(Првиот дел

Медиумите во РМ оставија впечаток дека „навиваат“ за отцепување на Шкотска (1)

на 24. 09. 2014 | |
 

Впечаток е дека македонските медиуми како да сакаа овој референдум да успее и најголем дел од информациите, кои беа пренесувани и коментирани, беа токму во таа насока: што ќе се случи кога Шкотска ќе стане независна, кои негативни последици и позитивни придобивки ќе ги има нејзиното население и како понатаму оваа тенденција може (и треба) да се практикува во другите земји кои се соочуваат со идејата за отцепување на

Зошто новинарите игнорираат системска дискриминација?

на 16. 09. 2014 | | sq
 

Обврската на новинарите и медиумите да ги заштитат поединците и групите од неправда и дискриминација, извршени од кој и да е, налагаше истражување и повикување на досегашните пресуди на судот од Стразбур кои се однесуваат на регулирањето на бракот, вонбрачните заедници, регистрираните партнерства, граѓанските унии и сл.

  Пишува: Жарко Трајаноски, магистер по човекови права   „Гејовите, лезбејките, бисексуалците и трансродовите луѓе имаат право на фер, прецизно и инклузивно

За спомениците има што да се каже

на 16. 09. 2014 | | sq
 

Преиспитување и дополнување на информациите за тоа колку вкупно пари се потрошени за сите споменици. Детален преглед на луѓе/фирми кои учествувале во нивната изработка. Некои од овие податоци се презентирани пред јавноста, меѓутоа, разбиено (временски и по објекти). Само кумулативно претставената ситуација може да ја даде вистинската слика.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Еден од проблемите на медиумското известување е актуелноста на темата

Медиумите и безбедноста разбрана како “слобода од страв и немаштија“

на 12. 09. 2014 | |

Медиумите можат да понудат не само слика на безбедносната ситуација во Република Македонија, туку можат да понудат и продлабочено објаснување за релациите меѓу одредени настани, причинско- последичната поврзаност и корените на актуелни случувања. На пример, да се поврзе сиромаштијата со криминалитетот. Или, да се поврзе хигиената во болниците со морталитетот на доенчињата.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   МАКЕДОНИЈА НА ЛИСТАТА ПО БЕЗБЕДНОСТ ТУКА НЕКАДЕ

За Македонија и јужниот сосед: на чија страна е меѓународното право

на 7. 09. 2014 | |

Наједнодушно, или буквално сите судечки судии на Судот констатираа дека јужниот сосед е прекршувачот на забраната за вето на нашето зачленување во НАТО со надимакот (референцата). Второ, дека Судот си дозволил да излезе од потесното слово на нашата апликација и најкатегорично да констатира дека не само јужниот сосед, туку било која членка на ОН не смее од нас да бара разрешување на спорот, туку само и само – искрени преговори.