verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Бајата и ископирана вест

on 17 - 12 - 2015       
Овој напис го има и на: Албански

Од устата на тинејџер извадиле 232 заб_ - http___vecer.mk_life_od-ustata-na- 1

[Рецензија: Од устата на тинејџер извадиле 232 заби!]

 

Текстот е стар, не дава нови информации за случајот и целосно е ископиран од друг портал.

Од устата на тинејџер извадиле 232 заб_ - http___vecer.mk_life_od-ustata-na-Линк до оригиналниот напис: Од устата на тинејџер извадиле 232 заби!

Датум и време на објавување: 15.12.2015, 16:00

Датум на рецензирање: 16.12.2015

Рецензент: Димитар Тануров

 

НАПИС СТАР ЕДНА ГОДИНА

„Ашик Гаваи (17) имал бениген тумор па во неговата вилица му се формирале огромен број заби. Лекарите велат дека станува збор за многу редок случај и дека ова момче е светски рекорд.“

Написот е објавен со задоцнување од повеќе од една година и целосно е ископиран од порталот „Точка“.

Авторот на текстот, како извор го наведува британскиот национален сервис „Би-Би-Си“, кој веста ја објавил на 23 јуни 2014 година, а ископираната вест на порталот „Точка“ е објавена еден ден подоцна.

Текстот структурно ги исполнува новинарските критериуми, но поради бајатоста на информацијата нема дополнителна вредност и не им нуди никакви нови податоци на читателите, ниту за случајот, ниту за медицинската појава. Написот само служи за пополнување место во рубриката на медиумот.

 


Оваа рецензија е изработена во рамките на Проектот на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија – Компонента Сервис за проверка на факти од медиумите, имплементирана од Метаморфозис. Рецензијата e овозможенa сo поддршка на Американската агенција за меѓународен развој (УСАИД). Содржината на рецензијата е одговорност на авторот и не ги одразува ставовите на Метаморфозис, УСАИД или Владата на САД. За повеќе информации за работата на УСАИД во Македонија, ве молиме посетете ги веб-страницата (http://macedonia.usaid.gov) и Фејсбук-страницата на УСАИД (www.facebook.com/USAIDMacedonia).

ИНФОГРАФИК

infoVistinitostВИСТИНИТОСТ

има факти

точни наводи

веродостојни наводи

infoVistinitostИЗВОРИ НА ИНФОРМАЦИИ

има евидентирани извори

официјални

релевантни

повеќе извори

повеќестрани

infoVistinitostСЕОПФАТНОСТ

сеопфатнo

нема прикриени информации

infoVistinitostПРИСТРАСНОСТ

целосно прикажува вистина

нема извртување на вистина (спин)

нема лажни информации

балансираност

infoVistinitostКОМЕНТИРАЊЕ

нема коментаторски елементи

infoVistinitostПЛАГИЈАТ

целосна копија

ненаведен автор

infoVistinitostКВАЛИТЕТ НА НАСЛОВОТ

информира

креативен

сензационален

соодветен

јасен

infoVistinitostФОТОГРАФИЈА

има

соодветна

информира

ненаведен автор(извор)

infoVistinitostГОВОР НА ОМРАЗА

нема навредлив говор

нема говор на омраза

не потикнува на насилство

не дискриминира

infoVistinitostУРЕДЕН ЗА ВЕБ

читлив

солидни мултимедијални елементи

нема контекстуални линкови

стилски уреден

неповрзан со тагови

Претплатете се за најнови вести