verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

All posts by Зоран Иванов

Истражувачките стории се најпотиснати во општества со тоталитарни манири и со заспана, летаргична јавност

на 10. 11. 2016 | |
„Panama Papers“ едно од најголемите достигнувања на истражувачкото новинарство во последниов период. Фото: Гугл
„Панама пејперс“, едно од најголемите достигнувања на истражувачкото новинарство во последниов период. Фото: Гугл   Неколкуте мали новинарски истражувачки енклави го белат образот на актуелното македонско новинарство. Тие се заслужните што медиумската публика, во денешнава македонска иформативна валканост, сè повеќе разбира зошто истражувачкото новинарство е толку вредно     Пишува: Зоран Иванов   Нема дефиниција. Ниту практиката, ниту теоријата уште не се договориле за единствена дефиниција за тоа што е „истражувачко новинарство“.

Ненасилно подјармени – евидентно корумпирани

на 8. 07. 2014 | |
1402363280_5b6de07f20_b-horizontal
Кутија за поплаки во случај на корупција. Фото: Watchsmart, Индија, 2007

Во отсуство на доминантно независни медиуми, независни финансиски од владата, или пак, независни од некои дефинирани и недефинирани политички или бизнис интереси на нивните сопственици, јавноста ќе биде инертна за разните форматирани случаи

  Пишува: Зоран Иванов   Проследувачите на дневните политички збиднувања секако се сеќаваат на Душко Илиевски млекарот. На оној обичен народен интелигентен и мудар селанец, земјоделец

Идентитетот, стравот и атрофираната политичка и интелектуална мисла

на 23. 06. 2014 | |
Идентитетски прашања на 21-иот, не на 19-иот век (1): Бар код тетоважа. Фото: Gareth, 2005
Идентитетски прашања на 21-иот, не на 19-иот век (1): Бар код тетоважа. Фото: Gareth, 2005

Политичко-медиумската идентитетска шашма ги урниса националните евроатлански надежи. Македонската политичка, интелектуална и медиумска мисла по оваа тема се целосно атрофирани. Нам не ни е проблем идентитетот, туку дефицитот на лидерство, на политичка храброст.

  Пишува: Зоран Иванов   Идентитет не е прашање за полемика. Тоа не е некаков документ, лист хартија со државен печат. Идентитет не

Балоните на македонската медиумска цветна градина

на 9. 06. 2014 | |
281911495_d60c062ffb_o-horizontal crop
Балони во стаклена градина. Фото: Aaron Freimark, 2008

Власта може да контролира сѐ што е во стилот на нејзините тоталитарни манири или да не контролира ништо што не е во духот на нејзините слободарски демократски принципи.

  Пишува: Зоран Иванов   Походот за освојување на медиумите, кој по девет, десет години владеење еве резултира со нивна целосна потчинетост, денес му дозволува на премиерот да ни порача дека медиумите се слободни,

Говорот на омраза во медиумите го продуцира и институционализира власта

на 2. 06. 2014 | |
Некаде вулгарни се раперите, некаде ТВ водителите – Крис Браун, Супафест 2012, Сиднеј, Австралија. Фото: Ева Риналди
Некаде вулгарни се раперите, некаде ТВ водителите – Крис Браун, Супафест 2012, Сиднеј, Австралија. Фото: Ева Риналди

Каква врска имаат водителите навредувачи и нашата власт? Каква и која е врската на новинарските вулгарности со нашите институции? Факт е дека првите две институции на државата, со своето „гостување“, со своето присуство главно и често токму во емисиите кај ваквите „автори“, промовираат, лансираат и подржуваат јавна вулгарност.

  Пишува: Зоран Иванов  

Неокомунизмот се вгнезди во македонското новинарство

на 15. 05. 2014 | |
5902173353_83ba3d6b7f_b-crop-naslovna
Новинарски марш на солидарност со колегите под закана за губење на работните места. Фото: Ванчо Џамбаски за ФОСИМ. 4. Јуни 2011, Скопје

Баш им е гајле на властодршците за демократијата, за слободно новинарство како еден од демократските фундаменти. Тие неа ја гледаат само од позиција на својата позиција. Го немаат чувството дека ја узурпираа и онаа скромната демократија што ја наследија кога дојдоа на власт. Ниту, пак, им е грижа

Претплатете се за најнови вести