verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

Сервис за проверка на факти од медиумите

Проект на УСАИД за зајакнување на медиумите во Македонија
USAID Logo

All posts by Зоран Димитровски

Политичка пропаганда во пикантен програмски сендвич

на 10. 10. 2014 | | sq
Шарено - Сител, ТВ Дневник, Фото: My-Italia.
Шарено со сите бои – Дневник на ТВ Сител. Фото: My-Italia.  

За народот да ги гледа вашите вести, без оглед дали се независни, професионално одработени или партиско-политички и пропагандно штелувани, треба „да го врзете“ за телевизорот. А, просечниот македонски гледач во 2013 година гледал 4 часа и 27 минути ТВ програма дневно! И полека ќе разберете зошто по шоуата на Доктор ОЗ, квизот на Лила Филиповска и народните ТВ

Остварлив ли е Фондот за професионални медиуми

на 19. 09. 2014 | |
Фондот за истражувачко новинарство на Хафингтон Пост. Скриншот: Jürg Vollmer, 2009
Фондот за истражувачко новинарство на Хафингтон Пост. Скриншот: Jürg Vollmer, 2009  

Еден предлог за подобрување на состојбата со медиумите, кој летово го лансираше пратеник од владејачката коалиција, остана некако без одглас и без нужно внимание во јавноста. Никој не поверува оти Павле Трајанов навистина има моќ да ја протурка идејата за основање фонд за професионални медиуми, независни од партиско-политичко влијание, во кој пари ќе вложи и државата, но и

Kомарците и слободата на печатот

на 3. 09. 2014 | |
МРТВ. Фото: David Bailey, 2008
МРТВ. Фото: David Bailey, 2008  

Јавниот сервис не е за партиите и за нивната пропаганда, туку за граѓаните. Партиите и нивните ставови се само дел од политичкиот, социјалниот, економскиот, културниот живот, кој јавниот сервис треба да го покрива. За разлика од приватните медиуми, јавниот сервис мора да има и образовни содржини, историска документаристика итн. која не смее да биде партиско-политички обоена и индоктринирана, како што е сега.

  Пишува:

Плукни и се на слободата ако не можеш да ја резилиш опозицијата!

на 30. 06. 2014 | |
Фондација отворено општество Македонија: 10 години работа на подобрување на образованиет оан Ромите. Фото: ФООМ, 2013
Фондација отворено општество Македонија: 10 години работа на подобрување на образованието на Ромите. Фото: ФООМ, 2013 На глодурот на ДПМНЕ му пречи намерата за што фондацијата Сорос ги доделува парите на медиумите – „за критика на Владата“. Критиката на власта, според него, не е легитимна цел на медиумите во демократијата!? Тогаш, каква улога сака тој да им припише на медиумите? Улога на билтени, пренесувачи на информации од власта до поданиците,

„Плева“ од медиуми и „плевел“ од медиуми

на 17. 06. 2014 | |
„Плева„ од „плевел“ – плевелот си е плевел, дури и кога е дигитално ретуширан за да личи поубав. Фотографија: Russ Seidel, 2012
Плева од плевел – плевелот си е плевел, дури и кога е дигитално ретуширан за да изгледа поубав. Фото (значи фотографија, не цртеж): Russ Seidel, 2012

Груевски на граѓаните им подметнува лоши аргументи, надевајќи се дека ќе го земат здраво за готово и нема критички да го промислат и анализираат неговото аргументирање. Со патетичните примери за вселенскиот брод на Заев и авионот на Рада, како и секој политичар-пропагандист, Груевски очигледно

Народот бира опозиција

на 30. 05. 2014 | |
22281007_330daf25cc_z-horiz
Opposition Creek, сојузна држава, Колорадо, САД. Фото: Johnathan Warner, 2005  

Иако не беа саглам опозиција, Заев и дружината, какви-такви, сепак требаше да останат во Собранието. Насила, дури не се создаде нова опозиција. Зашто нема лезет без опозиција. Арно ама, сега е готово. Народот мора да си ја поправи грешката. Мора да роди опозиција. Ајде сите да му помогнеме на пастирот што побрзо Македонија да си најде опозиција

  Пишува:

Мир во македонскиот кафез

на 16. 05. 2014 | |
Кафез. Фото: Theen Moy, fevruari 2013
Кафез. Фото: Theen Moy, февруари 2013

Општеството во кое живееме боледува од хронична политичка депресија. Ова што ни се случува наликува на феноменот кој во психологијата е познат како научена беспомошност (learned helplessness), немоќ. Ни треба позитивна политичка психологија за да се излекуваме, ама само ако почнеме веднаш

  Пишува: Зоран Димитровски   Нема помош од политичкиот цунами што нѐ снајде. Гробната скандинавска изборна тишина беше толку гласна, што некои

Може ли да се украдат 200.000 гласови и зошто?

на 2. 05. 2014 | | sq
„Гласачки права“ - нивната посмртна позиција. Фото: dougblackport, 2012
„Гласачки права“. Во нивната посмртна позиција. Фото: dougblackport, 2012  

Едно бандитско правило вели: кога крадеш, кради многу! Зошто да те наречат крадец за сто евра, ако можеш да украдеш еден милион? Илузијата на беспрекорно чиста победа се состои токму во тоа: што подраматичен пораз, помалку сомнение во изборната измама, што понедостижна разлика во гласовите, повеќе верба во моќта на власта, а што полош резултат за опозицијата, поголема резигнација и

Претплатете се за најнови вести