verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Владимир Мирчески

Рекламен текст за рекламен видеозапис!

на 23. 11. 2016 | |

[Рецензија: Модерен, моќен и мотивирачки: „Атлетичарот“ е ударниот изборен спот на ВМРО-ДПМНЕ за отворање на кампањата]

Напис изграден чисто од епитети и од суперлативи. Станува збор за текстуално воодушевување од промотивниот спот на владејачката партија за претстојните избори. Навистина чудно. Да се прави рекламен материјал за постоечки рекламен видеозапис?!  Линк до оригиналниот напис: Модерен, моќен и мотивирачки: „Атлетичарот“ е ударниот изборен спот на ВМРО-ДПМНЕ за отворање на кампањата  Датум и време на објавување: 21.11.2016,  10:01  Датум на рецензирање: 22.11.2016  Рецензент: Владимир Мирчески    

УСУЛ ОД СИЛНИТЕ ФАЛБИ, ЕПИТЕТИ И ОД СУПЕРЛАТИВИ

Оваа  објава има барем десетина епитети и најмалку два суперлатива. А за што? За текст во кој наголемо се обработува, читај фали, промотивниот видеозапис на владејачката ВМРО-ДПМНЕ за изборите на

Со леснотија истурени непоткрепени обвинувања

на 22. 11. 2016 | |

[Рецензија: ДЕМОЛИРАЊЕТО НА ШТАБОТ ПО НАРАЧКА НА ЗАЕВ: Пораката која му ја испратија кавадарчани причина за демолирање на штабот?]

  Чиста шпекулација. Ај што е шпекулација „тешкаш“, туку има и сериозни обвинувања испорачани на сметка на опозицијата. Ако нотираме шпекулација, јасно е дека вистинитоста на овој материјал е крајно проблематична. Врз основа на една информација за искршени прозорци на штабот на владејачката партија во Кавадраци, искована е цела приказна од типот „верувале или не“ за некаква опозициска нарачка.  Линк до оригиналниот напис: ДЕМОЛИРАЊЕТО НА ШТАБОТ ПО НАРАЧКА НА ЗАЕВ: Пораката која му ја испратија кавадарчани причина за демолирање на штабот?  Датум и време на објавување: 19.11.2016  Датум на рецензирање:  20.11.2016  Рецензент: Владимир Мирчески    

 ПРИМЕР ЗА ТОА КАКО НЕ

Новинарски спакувано со сите нишани

на 21. 11. 2016 | |

[Рецензија: Бунтот во Кривичен: Судска пролет или лицемерие на судиите]

  Сè е како што треба, стокмено со ред, новинарски спакувано како што доликува, со сите нишани: извори, именувани соговорници, релевантна тема, сериозна ангажираност, начнување нови прашања…  Линк до оригиналниот напис: Бунтот во Кривичен: Судска пролет или лицемерие на судиите Датум и време на објавување: 16.11.2016, 16:01 Датум на рецензирање: 18.11.2016  Рецензент: Владимир Мирчески    

СÈ НА СВОЕ МЕСТО

Добро е што новинарскиот пост како да заврши, како зад нас да останаа „средновековните времиња“ во кои на прсти се броеја асли текстовите кои со мерак се читаа. Во последната година и пол – две има промена и тоа на подобро. Сè повеќе и повеќе се наоѓаат квалитетни написи со сè на

Не се огласил Шумахер, туку е активиран неговиот ФБ-профил

на 16. 11. 2016 | |

[Рецензија: ФОТО: Шумахер се огласи по долго време – фановите пресреќни]

  Сензационализам, невистина и непрецизност. А зошто е тоа така? Па, секако, заради повеќе публика.  Линк до оригиналниот напис: ФОТО: Шумахер се огласи по долго време – фановите пресреќни  Датум и време на објавување: 15.11.2016,  10:13  Датум на рецензирање: 15.11.2016  Рецензент: Владимир Мирчески    

СЕНЗАЦИОНАЛИЗАМ ПРЕД СÈ!

Преземен текст, ама ептен сензационалистички преработен за да „навлече“ повеќе кликнувања.  Во насловот бомбастично се соопштува: „Фото: Шумахер се огласи по долго време…“, но, вистината е поинаква. Шумахер не се огласил, туку станува збор за активирање на негови профили на дел од социјалните мрежи за што е одговорен тимот за односи со јавноста на семејството Шумахер. Прва сервис-грешка. Споменатото ФОТО е, всушност,

Еднострана објава без новинарска диоптрија

на 15. 11. 2016 | |

[Рецензија: Никој не верува дека Црпко може да биде премиер: И самиот Заев знае дека ќе загуби, затоа што нема што да понуди]

  Имаме едноставно копирање на говорот на лидерот на владејачката партија, без суштинска новинарска интеревнција, а тоа е работа што може да ја заврши кој било „копирач“, дали од обична копирница, дали од центарот за комуникации со јавноста на партијата. Единственото, еве, да го наречеме, некакво ангажирање околу текстот, е во насловната конструкција и тоа е многу лошо сторено.  Линк до оригиналниот напис: Никој не верува дека Црпко може да биде премиер: И самиот Заев знае дека ќе загуби, затоа што нема што да понуди  Датум и време на објавување: 06.11.2016, 19:52  Датум на рецензирање: 12.11.2016  Рецензент:

Тенденциозна и пристрасна „беседа“

на 7. 11. 2016 | | sq

[Рецензија: Експертите порачуваат: СЈО да учи од најдобрите]

  Еден експерт, а не експерти. Поточно, експертка позната по исклучително необјективното бранење на сè што ќе излезе од политичката кујна на ВМРО-ДПМНЕ, дали тоа било предизборен проект, дали тоа било напад врз СЈО, дали тоа било промовирање нова нереална мерка, дали тоа било политичко однесување несвојствено за една демократија. Поточно, таа поддржува сè со предзак ВМРО-ДПМНЕ, макар тоа и била обична запршка!  Линк до оригиналниот напис: Експертите порачуваат: СЈО да учи од најдобрите Датум и време на објавување:  31.10.2016, 18:02 Датум на рецензирање: 02.11.2016  Рецензент: Владимир Мирчески    

И ДА Е ЗАПРШКА, АКО Е ОД ВМРО-ДПМНЕ, МОРА ДА СЕ ФАЛИ

Едностраност и пристрасност се главните карактеристики на овој текст. Одат рака под

Текст за внатрепартиска кавга, без внатрепартиски извор!

на 31. 10. 2016 | | sq

[Рецензија: Кавга за место: Платениците на Сорос на листите на СДСМ – членството незадоволно]

  Текст базиран на шпекулации, текст со квалификации, текст со задача што наликува на нарачка…. Имаме напис што се занимава со внатрепартиски процеси, ама без да извади ниту еден внатрепартиски извор. „Партиските членови се разочарани од Зоран Заев бидејќи според нив платениците на Сорос, не само што земаат пари преку невладини организации, туку и ќе влезат во парламентот“. Линк до оригиналниот напис: Кавга за место: Платениците на Сорос на листите на СДСМ – членството незадоволно Датум и време на објавување: 29.10.2016,  15:35 Датум на рецензирање: 29.10.2016 Рецензент: Владимир Мирчески  

„БРАНКОВИСТИТЕ“ КАКО СТРАШИЛО ЗА АКТУЕЛНИОТ СДСМ

Во веродостоен текст би требало да се наведе некоја изјава,

Заговорничко сценарио или страв за „престолот“?

на 26. 10. 2016 | | sq

[Рецензија: НЕКОЈ САКА ДА ПОСТАВИ ТАРАБУКА НА ЧЕЛО НА ВМРО-ДПМНЕ: Опозициски новинар и амбасадорот на ЕУ ги откриваат намерите!]

  Ексклузивен текст  –  разоткривање на наводен заговор против лидерот на владејачката партија за негова смена, при што како главни темели за тезата се користат прашања на новинари, а за извори на информации се земаат луѓе од општински комитети на ВМРО-ДПМНЕ. Професионално, нема што!!! Линк до оригиналниот напис: НЕКОЈ САКА ДА ПОСТАВИ ТАРАБУКА НА ЧЕЛО НА ВМРО-ДПМНЕ: Опозициски новинар и амбасадорот на ЕУ ги откриваат намерите! Датум и време на објавување: 24.10.2016 Датум на рецензирање: 25.10.2016 Рецензент: Владимир Мирчески  

  ТЕЗИ НА СТАКЛЕНИ НОЗЕ  

Текст со сериозно „заговорничко“ сценарио за наметнување друг лидер на владејачката партија – однадвор. Но, по читањето на

Коментари наместо факти

на 25. 10. 2016 | |

[Рецензија: Партиите од третиот блок се инструирани од СДСМ да направат збрка во политичкиот живот]

  Произволно четиво кое, наместо на факти, се темели на импровизации и на коментари. Понудениот материјал има повеќе слаби алки, како, на пример, тенденциозниот пристап, отсуство на реални извори на информации, пристрасност…  Линк до оригиналниот напис: Партиите од третиот блок се инструирани од СДСМ да направат збрка во политичкиот живот Датум и време на објавување: 21.10.2106, 18:54 Датум на рецензирање: 23.10.2016 Рецензент: Владимир Мирчески    

СЕРИОЗНИ ПРОПУСТИ

Во демократиите, улогата на новинарите треба да биде информирање на јавноста за таа да може да носи едуцирани одлуки.   Улогата на политичарите треба да биде да ги претставуваат оние кои ги избрале и обезбедување дека грижата на

Петпарeчка објава без трошка вест

на 21. 10. 2016 | | sq

[Рецензија: Невестиве по грешка место на Митинг во Борис Трајковски завршиле во Зоолошка?]

  Тривијалност, без трошка информација значајна за јавноста… Се пласира текст од само една реченица, како некаква си значајна новина. Всушност, според професионалните стандарди, станува збор за ангажман на две госпоѓи по партиски митинг на владејачката партија, кој за публиката е целосно небитен. Линк до оригиналниот напис: Невестиве по грешка место на Митинг во Борис Трајковски завршиле во Зоолошка? Датум и време на објавување: 16.10.2016 Датум на рецензирање: 20.10.2016 Рецензент: Владимир Мирчески    

„ГОЛА ВОДА“

 Навистина, ептен „битна“ вест, нема што?! Какво е значењето на тоа како две партиски активистки од внатрешноста на земјата го поминале денот во Скопје, каде владејачката ВМРО-ДПМНЕ одржуваше митинг? Одговорот е

Претплатете се за најнови вести