verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Светлана Велјановска

Зошто ги нема амбасадорите во македонските медиуми?

на 5. 06. 2014 | |
 

Дали анонимноста на амбасадорите е поради нивната недоволна  активност или поради незаинтересираноста на медиумите да ги следат нивните активности?

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Присуството на амбасадори и други видови дипломатски претставници во една земја е вообичаена практика која е востановена уште од  стариот Рим, иако законските рамки за дипломатијата во склоп на меѓународното право потекнуваат од конгресот во Виена одржан во 1915 година. По дефиниција амбасадорот е највисок претставник овластен да ги застапува интересите на својата земја надвор од нејзините граници во државата или меѓународната организација за која е овластен. Дневник неодамна пишуваше за новите седум амбасадори кои ќе треба да стапат на должност во Република Македонија при што најголемо внимание беше

Кој се обидува да манипулира преку медиумите?

на 27. 05. 2014 | |

Зошто медиумите известуваат сосема различно за тоа дали треба или не треба да се верифицираат мандатите на опозициските пратеници, кој суд е надлежен да одлучува за ова и тоа во зависност од нивната политичка ориентација без притоа да се погледне што велат законите и кои се надлежностите на судовите?

Пишува: Доц д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Дебатата преку медиумите насочена кон тоа дали треба или не треба

Европските избори и медиумските дебати

на 14. 05. 2014 | |

Дел од медиумите наместо да нѐ информираат за конкретните состојби во ЕУ, како се одвива дебатата на кандидатите за претседател на Европската комисија, (…) се занимаваат со тоа како дошло домашен миленик да биде ставен на списокот за гласачи во  Велика Британија, за казната која може да ја добие неговиот сопственик, затоа што се пошегувал и својот домашен миленик го пријавил како член на семејството.

  Пишува: доц. д-р Светлана Велјановска, доктор по меѓународно право     Земјите членки на Европската Унија од 22 до 25 мај треба да го изберат составот на новиот Европски Парламент. Веднаш потоа следува изборот на претседател на Европската комисија, кој за првпат ќе биде избран со почитување на начелата на Лисабонскиот договор. Она што

Медиумите и отпишувањето на долговите

на 25. 04. 2014 | |

Популистичките мерки на властите во една држава воoбичаено предизикуваат голем интерес кај медиумите посебно ако е во време на изборна кампања.

  Пишува: доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Не верувам дека има некој медиум во земјава кој не ја пренесол информацијата за мерката со која се најавува дека на граѓаните од социјалните категории ќе им се помогне на тој начин што ќе им се отпишат долговите

Што пишуваат медиумите на тема: пари и избори

на 20. 04. 2014 | |
 

Нашите медиуми најголемите забелешки ги насочуваа кон поединците-донатори и сомневањето дали тие навистина донирале сопствени средства или се само покритие за легализирање на „црни пари“ кои преку разни проекти се собирани токму за вакви потреби.

  Пишува: доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Eдна вест објавена неодамна на порталот off.net.mk помина прилично незабележано од страна на другите медиуми кај нас. Станува збор за одлуката на Врховниот

Медиуми, избори и избирачки список во држава без направен попис

на 9. 04. 2014 | | sq
 

Суштинска е потребата да се има информација за бројот на населението, образовната структура, возраста на популацијата, расположливите земјоделски површини и слични податоци со кои треба да располага Заводот за статистика на РМ. Меѓутоа, бидејќи кај нас и ова се поврзува со политиката, неспорно е дека медиумите треба да се интересираат и за ова прашање во контекст на претстојниот изборен процес.

  Пишува: доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно

Медиумите и известувањето за референдумите

на 1. 04. 2014 | |
 

Зошто медиумите имаат третман на продолжена рака на политичарите, односно се јавуваат со свои известувања дури кога тие ќе почнат да одржуваат брифинзи или да даваат изјави, е прашањето на кое треба да дадат одговор самите медиуми.  

 
Пишува: доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право
  Содржина која деновиве многу често може да ја прочитаме во македонските медиуми е потикната од состојбата настаната по референдумот во Крим и

Медиумите и демонстрациите во БИХ: Информирај, ама и толкувај

на 11. 03. 2014 | |

 

Како известуваа македонските, а како балканските медиуми за протестните собири и немири во Босна и Херцеговина.

  Пишува: доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Весникот Независне новине, што излегува во Република Српска, пред десетина дена на своите страници објави една колумна во која е изнесен ставот на Игор Штикс, Сарајлија кој во моментов живее во Единбург. Тој меѓу другото пишува: Пред точно 30 години олимпискиот пламен го

Каде се ставовите на медиумите кога се навистина потребни

на 29. 01. 2014 | | sq

Моќта на медиумите во креирањето на јавното мислење е нож со две острици. Што е подобро – да си резервиран или експониран?

 

Покрај пренесувањето на мислењето на експертите и политичарите, и медиумите треба да заземат став за важни прашања од државен интерес. Таквиот став ќе влијае и врз публиката, и врз политичарите во земјата, но и врз европските брокери на моќта.

  Пишува: доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по

Судските пресуди, мерките на власта и постапките на медиумите

на 18. 01. 2014 | |
 

Медуимите во служба на портпаролот (или како најлесно да се убеди јавноста дека судиите треба да судат по ист аршин: донесете правилник и кажете им на медиумите дека тоа е најдоброто решение)

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право  

Да се тврди дека со правилник ќе се научат судиите да изрекуваат казни со ист аршин е исто како да верувате дека волшебното стапче е решение

Претплатете се за најнови вести