verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Светлана Велјановска

Цел куп непоставени прашања од медиумите за слободните здравствени зони

на 5. 09. 2014 | |

Коректно е од страна на медиумите да се презентираат различните ставови, но најдобро е да се побара суштината на проблемот и да се дојде до компетентни соговорници кои ќе помогнат да се добие конкретен одговор. На тој начин можеби ќе ретерира и министерот кога ќе ја сфати сериозноста на проблемот и интересот за дебата од страна на повиканите и засегнатите од и со него.

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, 

Третманот на Охридскиот рамковен договор во медиумите (2)

на 26. 08. 2014 | | sq
 

Потенцирањето во насловите, но и во содржината на текстовите дека потписниците од македонскиот политички блок нема да присуствуваат на одбележувањето на Охридскиот рамковен договор и поклопувањето на годишниот одмор на лидерот на ВМРО ДПМНЕ со овој настан (и не само годинава) не случајно го наведува читателот кон размислувањето дека македонскиот етнички блок (и позиција и опозиција) не е задоволен од начинот како се практикува овој договор.

  Пишува: Доц.

Третманот на Охридскиот рамковен договор во медиумите

на 25. 08. 2014 | | sq

Како е можно две партии кои се на власт и кои имаат заедничка државна стратегија да не успеваат да ги ускладат своите ставови и да ги практикуваат „добрите аспекти““ на ОРД. Можеби токму медиумите требаше да го постават ова прашање и да побараат одговор на него од претставниците на двата политички субјекти во власта на годишницата од неговото потпишување.

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право  

Советот за безбедност жртва на меѓупартиски препукувања

на 11. 08. 2014 | |
 

Последниве недели, па и месеци, во земјава има низа прашања кои можат и треба да се најдат на дневен ред на седниците на Советот за безбедност (протесите за пресудите од Монструм се само еден проблем кој би бил легитимен за разгледување на седницата на ова тела ако беше формирано).

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Новинарството е одговорна професија која има задача да пренесува

Уставните измени низ медиумското огледало (2)

на 15. 07. 2014 | |

(Првиот дел од анализата можете да го најдете овде)

Ако предлогот  министерот за правда и претседателот на Врховниот суд  повеќе да не се дел од Судскиот совет на РМ беа генерално позитивно аспектирани од медиумите, иницијативата за прецизирање на фискалните правила во рамките на буџетот: за буџетскиот дефицит и јавниот долг, како и создавање на уставна можност за формирање финансиска зона, повторно покажаа медиумска (не)доследност во одбрана или негирање на потребата за ваквиот чекор.

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Според  дел од медиумите:  Економски лидер , Канал 5 ,   уставното гарантирање на максимумот на буџетскиот дефицит ќе значи дека оваа или која било друга влада која во иднина ќе ја има Република Македонија, ќе

Уставните измени низ медиумското огледало (1)

на 9. 07. 2014 | |
 

Малку беа медиумите кои во првиот момент само пренесоа кои се предложените уставни измени, а подоцна во рамките на своите следни содржини поединечно елаборираа некои од поспецифичните предлог-мерки.

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Најсвеж пример за несоодветен третман за сериозни прашања од страна на медиумите се предложените уставни измени на Владата на Република Македонија, кои се однесуваат на осум важни прашања во различни сфери од живеењето во земјава.
  • Владата иницира осум уставни измени меѓу кои и дефиниција на бракот;
  • Уставни измени за составот на Судскиот совет;
  • Уставни измени-брак само маж и жена
  • Владата предвидува осум уставни измени;
  • Експертите согласни со осумте уставни  измени предложени  од Владата;
  • ДУИ безусловно ќе ги поддржи уставните измени;

Медиумските аспекти на известување за конфликтните состојби (примерот на Ирак – 2 дел)

на 27. 06. 2014 | |

Презентирањето на изјави без притоа да се провери нивната веродостојност е, исто така, сериозен проблем, кој мора да биде земен предвид во оваа анализа. Дел од медиумите го согледале ова, па со резерва ги пренесуваат информациите дека борците на ИСИС не познаваат граници, односно дека по освојувањето на Ирак ќе продолжат кон Јордан и Либан. Таа „резерва“ е преку пренесување на ставови на експерти и официјални лица од овие земји

Медиумските аспекти на известување за конфликтните состојби (примерот на Ирак)

на 25. 06. 2014 | |

Проблем кој, исто така, се заканува, а се уште не е доволно разгледан во медиумите, се бегалците. Факт е дека граѓанските војни и верските судири продуцираат цивилни жртви, кои во обид да се спасат од налетот на неистомислениците, се обидуваат засолниште да најдат во бегалските кампови, во сопствената или соседните земји. Затоа, сосема се легитимни барањата од страна на меѓународната заедница сунитите да станат дел од власта во Ирак со

Третманот на прашањето за изградбата на гасоводот „Јужен тек“ во македонските медиуми

на 16. 06. 2014 | |

Геостратешките и политичките, па дури потоа економските прашања, се оние на кои треба да се насочи вниманието на медиумите во нашата земја кога се пишува за „Јужен тек“, при што мора да се изведат и соодветни заклучоци, бидејќи работите сѐ повеќе заличуваат на тоа дека Руската Федерација и Европската Унија (со САД) преку Балканот ќе се обидуваат да ја докажуваат својата моќ и влијание.

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, 

Медиумите , eвроскептицизмот и Република Македонија

на 13. 06. 2014 | |
 

Сите медиуми се едногласни во оценката дека по овие избори Европа нема да биде како досега. Последиците ќе ги почувствуваат земјите претенденти за членки во ЕУ, меѓу кои и Република Македонија, но и самите членки на Унијата. А, по сѐ изгледа дека и САД нема да бидат без последици од аспект на соработката во однос на Русија.

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Резултатите

Претплатете се за најнови вести