verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Светлана Велјановска

Неработењето на стручните служби, нивното влијание врз функционирањето на судовите и релативно молчеливите медиуми

на 23. 04. 2015 | |
Судските служби – господари на хартиите без кои судовите не можат да функционираат. Фото: Paul Jacobson, 2010    

На почетокот на месецов, речиси незабележано од медиумите помина најавата на судските служби дека ќе ја блокираат работата на судовите доколку не се направат измени во Законот за судска служба, кој е донесен во февруари 2014 година.

  Пишува: Светлана Вељановска, доцент-доктор по меѓународно право   Речиси со идентичен наслов, веста

Медиумите и штрајкот во образованието

на 17. 02. 2015 | |
Седницата на Синдикатот во присуство на владини министри на која падна одлуката за прекин на штрајкот. Фото: СОНК, 2015  

Чудно е како она што едните медиуми го презентираат како успех и прифатливо решение, за другите е неприфатливо и изигрување на големите очекувања кои просветните работници ги имале од преговорите со Владата.

  Пишува: Светлана Вељановска, доцент-доктор по меѓународно право   СЛИКА БРОЈ 1: Штрајкот во  дел од основните и

Како медиумите се справија со невремето

на 21. 01. 2015 | |
 

Не видовме никаква разврска од страна на надлежните за проблемите што настанаа на патиштата по паѓањето на првиот посериозен снег низ земјава, ниту, пак, медиумите побараа информации, а камоли да известат за какви било решенија и одлуки во таква насока. Особено што викендов, според метеоролозите, нè очекува нов снег, кој повторно може да ги затрупа патиштата.

  Пишува: Светлана Вељановска, доцент-доктор по меѓународно право   Насловните страници на весниците,

Битка за почитување на законите или за рекламниот колач?

на 13. 01. 2015 | | sq
„Снег“ на ЛЦД телевизор. Фото: Bernie Dodge, 2008

Точно е дека гледаноста на каналите треба да биде репер за популарноста, но во никој случај не смееме да ја ограничиме потребата за следење (поради информирање) само на домашни или, пак, само на странски канали кои се во понудите на кабелските оператори

  Пишува: Светлана Вељановска, доцент-доктор по меѓународно право   Интересна дебата се води деновиве, а е поврзана токму со медиумите

Повеќекратните убиства, проблемот со оружјето и медиумите

на 5. 12. 2014 | |
 

Ако некаде во институциите е лоциран проблем, медиумите треба тоа најтранспарентно да го споделат со своите гледачи (читатели, слушатели) исто како што ја споделија и информацијата за немилите настани.

  Пишува: Светлана Вељановска, доцент-доктор по меѓународно право   Двете тројни убиства што се случија во период од десетина дена побудија огромен интерес во медиумите во нашата земја. Факт е дека за нив детално се информираше и тоа од случувањето

„Ало докторе“ – проект на медиумите или на Министерството за здравство?

на 14. 11. 2014 | | sq
 

Не е јасно зошто медиумите влегоа во овој проект на ваков начин и ја прифатија улогата на „огласна табла “ на Министерството за здравство.

  Пишува: доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Законот за медиуми на Република Македонија во членот 2 на многу експлицитен начин објаснува дека улогата на медиумите како средства за јавно информирање е: „дневно или периодично објавување на уреднички обликувани содржини во пишана

Употребата на оружје и пишувањето на медиумите

на 30. 10. 2014 | |
 

Кога веќе се известува за ваквите појави, кои, рака на срце, се дел од нашето секојдневие и не треба да се игнорираат, потребно е покрај информацијата преземена од билтенот на МВР или прес-конференцијата на портпаролот на полициската станица каде се случил немилиот настан, да се посвети поголемо внимание на социолошките аспекти.

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Фактот дека на многумина им е полесно

Медиумите во заштита на децата и почитувањето на државните симболи

на 13. 10. 2014 | | sq
 

Една новост, која се воведе селективно, само за учениците во основните училишта на територијата на општина Аеродром (од вкупно 123 општини во целата земја) на почетокот на учебната година побуди интерес кај некои медиуми, но никој од нив докрај не ја истражи настанатата состојба.

  Пишува: Доц. д-р Светлана Вељановска, доктор по меѓународно право   Прашањата кои медиумите мора да ги третираат со посебно внимание и чувствителност се оние

Референдумот не е крај на приказната за независноста на Шкотска

на 25. 09. 2014 | |

Доколку на изборите во 2015 година победат ториевците, тогаш Камерон во 2017 година ќе мора да го одржи ветувањето и да го спроведе референдумот за останувањето или излегувањето на Велика Британија од Европската унија. И, доколку би било изгласано излегувањето до ЕУ, тоа би можело да ја воведе земјата во уставна криза, бидејќи шкотскиот парламент во тој случај би можел да каже дека не ја признава таквата одлука.

(Првиот дел

Медиумите во РМ оставија впечаток дека „навиваат“ за отцепување на Шкотска (1)

на 24. 09. 2014 | |
 

Впечаток е дека македонските медиуми како да сакаа овој референдум да успее и најголем дел од информациите, кои беа пренесувани и коментирани, беа токму во таа насока: што ќе се случи кога Шкотска ќе стане независна, кои негативни последици и позитивни придобивки ќе ги има нејзиното население и како понатаму оваа тенденција може (и треба) да се практикува во другите земји кои се соочуваат со идејата за отцепување на

Претплатете се за најнови вести