verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Мирјана Најчевска

Омраза уште подлабоко

на 2. 05. 2014 | |

[Говорот на омраза во написот „Сечење на чировите“ на Миленко Неделковски]

И повторно истоветна ситуација на говор на омраза во текстот “Сечење на чировите“. Во случајот со нагласена компонента на повикување на насилство и отворена закана со насилство. Уште позначајно е дека авторот е очигледно свесен дека неговиот напис претставува говор на омраза, меѓутоа тој свесно избира таков начин на изразување. Вообичаено ваквите елементи во една правна постапка се искористуваат

Извештаите треба да се читаат: што напиша ОБСЕ/ОДИХР

на 2. 05. 2014 | |

 

Што НЕ пишува во извештајот на ОБСЕ/ОДИХР: 1.) Не пишува дека станува збор за слободни и фер избори; 2.) Не пишува за идното постапување на политичките субјекти; 3.) Нема критика упатена кон СДСМ во врска со решението за бојкотирање на изборните резултати.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права     На 28.04.2014 год. Меѓународната набљудувачка мисија за изборите (МНМИ), ги објави своите првични наоди и

Дали партиските програми навистина ги штитат интересите на граѓаните

на 22. 04. 2014 | |

Задача на критичкото и аналитичко новинарство е со своите прашања и анализи да ги стимулира политичките партии кон што е можно поголема  отвореност за влијание на граѓаните и понуда на политики и решенија кои претставуваат одговор на поставените барања и јасно манифестираните интереси на граѓаните.

 
Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права
  Суштината на изборите, согласно Уставот на Република Македонија, е содржана во членот 2 од

Медиумите треба упорно да предупредуваат кога се крши Изборниот законик

на 14. 04. 2014 | |

Она што најмалку го остваруваат медиумите, тоа е нивната контролна улога. Во остварувањето на оваа улога на медиумите им стои на располагање моќна алатка – Изборниот законик. Повикувањето на членовите од Изборниот законик може да отвори простор за анализа, за натамошно информирање на граѓаните и за поставување прашања.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчесвка, експерт за човекови права   Правото на избор е едно од основните човекови права. Тоа е

Деца и избори: политичка злоупотреба и право на критичко мислење

на 28. 03. 2014 | | sq
 

Забраната за политичка присила и организирање на децата не значи забрана тие да се интересираат за политичките случувања, да контактираат со политичарите, да влијаат на процесите на одлучување. Децата се рамноправни граѓани на Република Македонија и треба да бидат третирани како такви.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Народниот правобранител ни соопшти, и сите медиуми пренесоа: “Да не се злоупотребуваат децата во политичките кампањи“:

Новинарите многу ги сакаат анкетите

на 18. 03. 2014 | | sq
 

Aнкетите претставуваат многу корисно орудие во политиката, меѓутоа можат да бидат и исклучително деструктивно оружје.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Новинарите многу ги сакаат анкетите. Анкетите станаа составен дел на медиумското известување, посебно во текот на предизборните и изборните активности. Кога ќе се презентираат податоци од некоја анкета, тоа за медумот веќе не е нечие тврдење, не е издвоено мислење, туку, податок со

Претседателски избори: што за нив дознавме, а што не дознавме од медиумите

на 28. 02. 2014 | | sq
  • Ниту еден медиум не им понуди на граѓаните анализа, или барем претставување, на надлежностите на Претседателот на државата.

  • Во ниту еден од медиумите не е анализиран изборот на претседател на државата низ призмата на актуелната политичка ситуација во Република Македонија, меѓународниот контекст во кој треба да делува идниот претседател и/или основните предизвици со кои треба да се соочи.

  • Третиот елемент кој медиумите требаше и треба да го адресираат се искуствата

Визи, азил, човекови права (4): За отсуството на заштита и префрлањето на одговорноста

на 20. 02. 2014 | |

Наместо државата да се појави како гарант на правата и слободите на сопствените граѓани и заштитник на нивните интереси, во случајов, Македонија се појавува како алатка во заштитата на интересите на други држави, односно, нивните граѓани.

Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Посебен проблем поврзан со „лажните“ азиланти е отсуството на заштита на граѓаните од страна на сопствената држава. Во делот од анализата под наслов “За казнувањето

Омраза длабоко

на 12. 02. 2014 | |

Кои се елементите од кои може да се изведе заклучокот дека во колумната „Компаративност 2“ се користи говор на омраза?

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Мојата тетка Драгица Најческа во 1998 година објави прекрасен роман под наслов „Омраза длабоко“. Кога ја завршив анализата на колумната под наслов „Компаративност 2“ некако, сам по себе ми се наметна овој наслов. Најшироко дефинирано, говорот на омраза претставува

Визи, азил, човекови права (3): За казнувањето и дискриминацијата

на 10. 02. 2014 | |

Наместо анализите за дискриминација, некои медиуми и самите започнуваат своевидна хајка и промовираат различни видови профилирање и во оваа хајка Ромите не се единствената етничка група која доаѓа на удар.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Покрај слободата на движење и азилот како човекови права (разработени во: Визната либерализација – остварување на слободата на движење како човеково право и За азилот и “лажните азиланти“), во

Претплатете се за најнови вести