verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Мирјана Најчевска

За спомениците има што да се каже

на 16. 09. 2014 | | sq
 

Преиспитување и дополнување на информациите за тоа колку вкупно пари се потрошени за сите споменици. Детален преглед на луѓе/фирми кои учествувале во нивната изработка. Некои од овие податоци се презентирани пред јавноста, меѓутоа, разбиено (временски и по објекти). Само кумулативно претставената ситуација може да ја даде вистинската слика.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Еден од проблемите на медиумското известување е актуелноста на темата

Медиумите и безбедноста разбрана како “слобода од страв и немаштија“

на 12. 09. 2014 | |

Медиумите можат да понудат не само слика на безбедносната ситуација во Република Македонија, туку можат да понудат и продлабочено објаснување за релациите меѓу одредени настани, причинско- последичната поврзаност и корените на актуелни случувања. На пример, да се поврзе сиромаштијата со криминалитетот. Или, да се поврзе хигиената во болниците со морталитетот на доенчињата.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   МАКЕДОНИЈА НА ЛИСТАТА ПО БЕЗБЕДНОСТ ТУКА НЕКАДЕ

Вевчанци бараат смртна казна

на 26. 08. 2014 | |
 

Европските држави се гордеат со фактот дека токму Европа е простор од кој е речиси во целост исфрлена смртната казна.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Вевчанци бараат смртна казна за убиецот, Да се врати смртната казна во Македонија, Ќе се врати ли смртната казна во Македонија? Се враќа смртната казна во Македонија? Ова се само дел од насловите кои се појавија во нашите

Медиумите не го разобличија спинот околу наградата за Иванов

на 11. 08. 2014 | |
 

Медиумите не треба само да пружат информација (целосна, проверлива и соодветна), па дури не само да не подлегнат на „спинувањето“, туку и да ги „деспинуваат“ вестите, да понудат анализа која ќе овозможи контрола над власта, која ќе ја намали можноста за манипулација со јавноста и која ќе отвори врата за поширока дебата за суштински прашања поврзани со вредностите кои ги промовираат и застапуваат тие кои ја водат државата

 

(Не)учеството на медиумите во јавните расправи за нови закони: Што недостасува во покривањето на темата? (2)

на 7. 08. 2014 | |

Медиумите не се обидоа да дознаат како ги разбираат промените пратениците (кои без расправа ги изгласаа) и дали, односно на кој начин пратениците го консултирале своето гласачко тело за да дојдат до сознанија за расположението на своите гласачи во однос на промените кои биле ставени на дневен ред.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   (Првиот дел од анализата можете да го најдете овде)  

1.

(Не)учеството на медиумите во јавните расправи за нови закони

на 30. 07. 2014 | |

Во Република Македонија и јавната расправа и учеството на медиумите во неа, се случуваат post festum(по донесувањето на одлуките). Ова е во многу мала мера по вина на самите медиуми. Во услови на потполно отсуство на јавна расправа и во услови на донесување на голем број закони по скратена постапка, станува многу тешко вклучувањето на медиумите во расправа пред донесувањето на одлуката.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт

Секој човек има право на слобода на мислите, совеста и верата (2)

на 30. 06. 2014 | | sq
 

Слободата на мислата, совеста и верата, претставува базично човеково право. Нивото на неговото практикување и заштита претставува еден од реперите за нивото на демократичност на една држава. Во услови на постоење на доминантни религиозни заедници и видлива врска меѓу етничката и верската припадност, може да се појават деформации кои тешко се идентификуваат. Медиумите имаат можност да ги адресираат овие деформации и да влијаат директно на јавното мислење.

  Пишува:

Секој човек има право на слобода на мислите, совеста и верата

на 23. 06. 2014 | | sq

Слободата на вероисповед и уверување и одвоеноста на верските заедници од државата се предмет на интерес на медиумите, меѓутоа, во медиумскиот опфат на оваа проблематика често не се воочуваат проблематичните ситуациии и најчесто изостанува критичкиот и едукативен пристап.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Според член 19 од Уставот на Република Македонија: Се гарантира слободата на вероисповед. Се гарантира слободно и јавно, поединечно или во

Како да го препознаеме говорот на омраза?

на 2. 06. 2014 | |

Политичката критика на поединци во власта (со која се бара проширување на правата и слободите на граѓаните и поголема одговорност на власта) и самокритиката како припадник на една етничка заедница (со која се поттикнува критичкото мислење на приадниците на сопствената група на која некој и припаѓа), никако не може да бидат идентификувани како говор на омраза.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Не секоја употреба

Постизборни прекршувања

на 16. 05. 2014 | | sq

Медиумите имаат задача да ги откриваат прекршувањата на правото кои се прават од позиција на власт и да ги експонираат пред јавноста прекршителите со цел надминување на ситуацијата на неказнивост.

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Правната држава подразбира постоење на закони (логички формулирани правила на однесување кои обезбедуваат функционирање на заедницата), нивно спроведување и санкционирање на прекршувањето. Во демократската правна држава законите треба да

Претплатете се за најнови вести