verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Мирјана Најчевска

Од граѓански протест до партиски митинг

на 28. 05. 2015 | | sq
Забележи ја разликата. Фото: ВМРО-ДПМНЕ (горе), ФОСИМ (долу)  

Кои беа разликите меѓу протестот на 17 мај и митингот на 18 мај и дали тие беа воочени од медиумите?

  Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Медиумското информирање за настани како што се протести (на пример, протестот под наслов „Граѓани за Македонија“ одржан на 17 мај 2015 година во Скопје) и митинзи (на пример, митингот под наслов

Настаните во Куманово, протестите и човековите права

на 13. 05. 2015 | | sq
Секој има право на презумција на невиност според закон. Фото: МВР видеоклип-скриншот, 2015  

Линијата на  човековите права и слободи може да биде водилка низ шумата од настани и вредносен параметар со кој ќе се мери секоја активност на органите на власта

  Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   На прво место меѓу темелните вредности на уставниот поредок на Република Македонија се: основните слободи и права на

Зошто мигрантите толку многу гинат на македонските железнички пруги?

на 4. 05. 2015 | | en
Пругите како гробишта за мигрантите. Фото: Novica Nakov, 2007

Како тоа одеднаш гинат толку многу емигранти на железничката пруга во Македонија. Зошто претходно немало (толкав број) загинати? Што е тоа што се променило?

  Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права  
  • Уште еден илегален мигрант загина на пругата во Велес,
  • 7 мигранти загинаа на македонските пруги,
  • Уште еден мигрант загина во несреќа на пруга,
  • Четиринаесет мигранти загинаа на пругата

Разговори преточени во дела

на 27. 04. 2015 | |
Лице од интерес за истрагата. Цртеж: Eugenia Loli, 2013  

Фактот дека се презентираат разговори кои се воделе пред извесно време, им дава на медиумите можност да се повикаат на нивните анализи од тој период, да вкрстат информации од различни извори и во одреден број случаи дури и да го идентификуваат крајниот резултат.

  Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   „Бомбите“ кои во последно време ги пласира

Ромите – меѓу честитките и заканите

на 22. 04. 2015 | |
Марш на Ромите од Топана. Фото: ФОСИМ, јануари 2015  

Како медиумите го покрија Меѓународниот ден на Ромите и дали тој беше искористен да се отворат прашањата за дискриминација врз Ромите

  Пишува: Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Ромите се маргинализирана група затоа што припадниците на ромската заедница се почесто изложени на дискриминација и на етнички базирано насилство, затоа што потешко ги остваруваат основните права и слободи, затоа

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

на 15. 04. 2015 | |
Средношколски протести. Фото: ФОСИМ, 2015  

(Впрочем, мислам дека Картагена треба да биде разурната)

– Латинска ораторска фраза, широко раширена во Римската Република во вториот век п.н.е. во доцните години на Пунските војни, употребувана од тие што барале да се елиминира заканата од ривалската Картагена, која претходно била веќе двапати победена, но имала тенденција по секој пораз брзо да ја поврати силата и повторно да влезе во војна. Претставува политика

Информациска пренатрупаност во аферата со прислушувањето

на 7. 04. 2015 | |
Како да се систематизираат информациите кога ги има премногу. Фото: Marina Noordegraaf, 2009  

Наместо пренесување на изјавите на различни експерти и дополнително затрупување на јавноста со нови информации, новинарите може да бидат брифирани од експертите. Тоа овозможува самите новинари да ја разберат подобро материјата што ја пренесуваат, да ја погледнат во нејзината целокупност, да можат најсоодветно да ги селектираат информациите и да пренесат сумирана содржина која полесно може да

Контроверзиите околу новите вработувања на 3.000 лица во администрацијата

на 4. 03. 2015 | | sq
„Ја мразам оваа работа“. Дојди во Македонија, малку ќе волонтираш, па ќе те вработиме во државна администрација. Фото: Yasser Alghofily, 2009  

Многу е тешко да се анализира и контролира мерка која е, навидум, многу хумана и позитивна за голем број граѓани. Меѓутоа, токму анализата може да ги симне слоевите на привидната хуманост и да ги открие диксриминацијата, манипулацијата и изигрувањето на правото, што, во крајна линија, води кон повреда

Што може или не може да направи Народниот правобранител

на 17. 02. 2015 | | sq
Иџет Мемети (втор од лево), Народен правобранител на РМ – Работилница за сoработка со медиумите. Фото: ombudsman.mk, 2014  

Политичарите, високите функционери во власта, претставниците на државни институции сакаат да даваат изјави. Изјавата претставува однапред составен збир од информации кои тој што ја дава изјавата сака да ги даде, кои се спакувани на одреден начин и испраќаат одредена порака.

  Пишува: проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права  

Конфузиите во случајот „Пуч“ како средство за манипулација на јавноста

на 10. 02. 2015 | | sq
Ветар и магла – одлични за креирање конфузија од која потоа не можe да се види суштината. Фото: Jordan Woods, 2012
 

Многу е тешко во услови на конфузија, создадена од страна на власта, медиумите да ја адресираат секоја информација, полуинформација и лажна информација. Меѓутоа, тие имаат на располагање моќна алатка: да поставуваат прашања и да бараат сведување на одговорите до многу елементарно ниво, кога едноставно станува многу тесен и

Претплатете се за најнови вести