verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Мирјана Најчевска

Неодговорените прашања за пасошот на Мијалков

на 8. 10. 2015 | | sq
Вести за еднократна употреба? Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Одредени медиумски вести предизвикуваат огромно внимание (било заради тоа што станува збор за личност која предизвикува моментален или континуиран интерес или, пак, станува збор за активност или настан кој го привлекува вниманието на поголем број граѓани). Кога веста се однесува на ситуација што ги поврзува овие два елементи и ги става во контекст на одговорноста на

Број на вработени во јавната администрација: Термините се важни!

на 1. 10. 2015 | |
  Кога медиумите ги претставуваат бројките, останува нејасно дали се тоа луѓе кои работат во администрацијата или луѓе кои добиваат плата од буџетот на државата. Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права  
  • „ШОК: ЗА ДЕВЕТ ГОДИНИ ЈАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЈА ПОРАСНАЛА ЗА ТРИ ПАТИ“,
  • „Администрацијата во пари – за 6 години „спискани“ 2,3 милијарди евра за плати“,
  • „Аногу административци, малку квалитетни услуги“,
  • „ЈАВНА АДМИНИСТРАЦИЈА: Партиска пирамида на моќта!“,

Бегалци, мигранти и ксенофобија во македонските медиуми

на 4. 09. 2015 | | en
  Кои се клучните проблеми при медиумското известување за бегалците и за мигрантите што минуваат низ Македонија?   Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Проблемот со една од најмаргинализираните групи на светот, бегалци – илегални – мигранти – баратели на азил, се манифестираше во македонските медиуми уште на почетокот од годината. Во некои медиуми се појавија дури и многу драстични наслови како: „Македонија убиец на

Користењето на терминот „соросоиди“ е дискриминација

на 14. 08. 2015 | | sq, en
Терминот „соросоиди“ очигледно се употребува за да се етикетира, дискредитира и да омаловажи одредена група луѓе.   Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Во одделен број медиуми во последно време се одомаќи терминот „соросоиди“. Овој термин се употребува во различен контекст, меѓутоа секогаш со негативно значење.
  • Политичкото подземје демаскирано: Соросоидите сами себе се осниваат и глумат невладин сектор.
  • ВЕЧЕР: Ова се платенците на Сорос, кои бараат

Медиумите не може да ја штитат демократијата доколку не го знаат правото

на 4. 08. 2015 | |
  Практиката на лежерно употребување на правната терминологија кое води кон грубо дезинформирање на граѓаните и ја дезавуира контролата која медиумите би требало да ја вршат врз структурите на власта е видливо во многу медиумски известувања.   Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Клучен механизам за заштита на човековите права претставува правото. Заедно со демократските процедури, тоа е основа на современата демократска држава. Формата (процедурите, правилата,

Случајот „Верушевски“: Пренесување и анализирање

на 22. 07. 2015 | | sq
Медиумската анализа на судски случај бара специфичен пристап, базиран на познавање на законската регулатива и на истражување на судската практика.   Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Медиумите треба да ги пренесуваат настаните, да ги информираат граѓаните и да ги доближуваат случувањата до граѓаните. Тоа е многу важно. Каде, што, кој, колку. Што повеќе информации, толку поцелосна слика за случувањата може да стекнат граѓаните. Меѓутоа, еднакво важно

Медиумските манипулации со анкетата на ИРИ

на 16. 07. 2015 | | en
Culpa lata dolus est
(Големата небрежност е умисла) Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Анкетите можат да бидат корисна алатка на истражувачкото новинарство. Професионално направена анкета може да понуди обемен материјал кој новинарите понатаму ќе го обработат, ќе го стават во контекст на своите сопствени анализи или ќе го искорстат за отворање на некои неотворени прашања. Особено корисни се анкетите што се повторуваат периодично со истоветни прашања.

Многу неодговорени прашања за смртта на загинатите полицајци во Куманово

на 17. 06. 2015 | |
Куманово, мај 2015. Фото: Ian Bancroft  

Медиумите не поставија редица прашања во врска со настаните што доведоа до загинувањето на осум полицајци за време на акцијата во Куманово – од тоа зошто не е извршена внатрешна истрага за начинот на загинувањето на секој од полицајците, до недостигот и на надворешна истрага, како што налага законот, неизвршувањето на одбукција врз телата на загинатите и уште многу други

  Пишува: Проф.

Флоскулата „граѓаните“ како оправдување за медиумска пропаганда

на 12. 06. 2015 | | sq
Кога безидејни медиуми се кријат зад „граѓани“ без лице, резултатот е пропаганда. Фото: Flickr, колаж: СПФМ  

Кога медиумите се кријат зад „граѓаните“, обидувајќи се да говорат во нивно име без воопшто да ги прашаат истите тие граѓани, голема е веројатноста дека станува збор за манипулација и за пропаганда во име на центри на моќ

  Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Недостигот од издржана и од

Собранието – изгубено и во кризата и во медиумското игнорирање

на 2. 06. 2015 | | sq
Протоколарни средби и меѓународни активности во време на сериозна политика криза – колку сакаш. Справување со најважните проблеми нема ни за лек. Фото: Собрание на РМ. Колаж: СПФМ  

Фактот што кај медиумите нема никаов интерес за работата на Собранието и тоа во време на тешка политичка криза, само ја покажува неговата моментална бесцелност. А, кога највисокиот законодавен и претставнички орган во една земја не е предмет на интерес во

Претплатете се за најнови вести