verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Мирјана Најчевска

За правото се работи: Eдно ливче – тежок криминал

на 24. 03. 2016 | |
  За некој да се гони и да се казни за изборна измама, не се потребни илјадници прекршувања, илјадници непостоечки гласови или илјадници луѓе чии гласови биле злоупотребени. Потребен е само еден човек чие право е повредено…
Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Во услови на големи политички превирања, криза која има и политички и институционален и правен аспект, и кога се поставува прашањето за постоењето

За орелот со две глави, 50-метарскиот крст и за другата урбана опрема

на 3. 03. 2016 | | sq
    Медиумското известување во кое ваков вид настани остануваат на нивото на краткотрајни бомбастични вести, без деконструирање и детално анализирање… станува алатка на политичките партии во хомогенизирањето на луѓето врз основа на етничка и на верска припадност и во зацврстувањето на спротивставените гласачки групи. Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Од 14 до 17 февруари медиумите пишуваа за поставувањето на споменик во облик на двоглав

Новинарите не се џукели туку кучиња-чувари

на 7. 02. 2016 | |
  Вочдог-новинарството подразбира: проверка на сите факти на кои се повикуваат функционерите, предизвикување на функционерите со проблемите и со грижите што ги манифестира јавноста, прибирање информации од места кои се недостапни за јавноста, истражување на одредени прашања во подолг период. Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Во светот постојат вочдог-новинари (анг. watchdogs, во превод кучиња-чувари), кои се набљудувачи, но и бранители на одредени вредности од значење

Еднократност на информацијата: Зголемување на контрола врз полицијата

на 29. 01. 2016 | |
Промовирањето на новиот проект за зголемување контрола врз работата на полицијата е прилика за медиумите да потсетат на долгиот историјат и претходните активности на таа тема.
Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Медиумите објавија: „Ќе се зајакнува контролата над работата на полицијата“. Во сите медиуми што ја дистрибуираа оваа информација, беше пласиран помалку или повеќе идентичен текст според кој, „Проект за поддршка за воспоставување на надворешен

Стапица на незнаењето: Медиумите и новиот универзитет

на 22. 12. 2015 | | sq
Што пропуштија да прашаат медиумите доколку сакаа навистина објективно да ја информираат јавноста за основањето нов државен универзитет во Скопје? Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Објективноста во известувањето претставува камен-темелник на современото новинарство. Еден од клучните услови за објективно известување е разбирање на материјата за која се пишува, се информира. Новинарот мора да ја разбира материјата за која известува за да пружи соодветна информација, да

Правата се остваруваат со критика

на 10. 12. 2015 | | sq
  Во демократски држави, медиумите се контролен механизам чија цел е да се надмине неспособноста и неподготвеноста на луѓето во власта да се соочат со сопствените грешки.   Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Развиеноста на една држава е правопропорционална со способноста таа држава да ги идентификува сопствените слабости, недоследности, проблеми. Колку повеќе слабости, недоследности и проблеми успева да идентификува самата држава, толку полесно може да

Медиуми ≠ партиски гласила
(за новата анкета на ИРИ)

на 30. 11. 2015 | | sq
  Ништо не се промени во медиумското покривање ниту на најновата анкета на ИРИ. Медиумите не само што не ја искористија дадената можност да добијат првично обработени податоци, кои понатаму можат да ги анализираат, да ги вкрстуваат, да ги ставаат во контекст на други сознанија или, пак, да ги понудат на експерти за добивање стручно мислење, туку прифатија улога на партиски гласноговорници.   Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за

Закон за заштита на приватноста: Кога Уставот ќе стане „тоалетна хартија“

на 17. 11. 2015 | | sq
  Медиумите можеа, а не поставија поголем број прашања во врска со донесувањето на Законот за заштита на приватноста.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Во октомври 2015 година, до Собранието беше доставен предлог за донесување Закон за забрана за поседување, обработка, објавување и за располагање со материјали што произлегуваат од незаконско следење на комуникациите. Овој предлог предизвика огромен број негативни рекации и од многумина

Евтини приказни: Маргинализирање на маргинализирани заради политичари

на 19. 10. 2015 | | sq
  Кога новинарите одат на одреден настан без намера да развијат сторија за истиот, туку само поради учество на конкретни политички личности, пропуштаат можност да покренат прашања од јавен интерес.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Настаните за кои информираат новинарите се вообичаено комплексни, повеќеслојни. Во принцип, не постои еднозначен настан кој не може на различни начини да се поврзе со барем уште еден или

Изборот е основно човеково право

на 9. 10. 2015 | | sq
Медиумите пропуштаат да известат дека Република Македонија има обврска да ги спроведе сите забелешки на ОБСЕ/ОДИХР од претходните избори.   Пишува: Проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Одржувањето фер и демократски избори на кои граѓаните слободно ќе гласаат и ќе избираат, претставува една од клучните алатки за надминување на политичката и институционална криза во која се наоѓа Република Македонија. Информациите во врска со менувањето на изборната

Претплатете се за најнови вести