verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Мирјана Најчевска

Укажување на пропустите: Собрание на апели и на заложби, наместо право и процедури

на 15. 08. 2016 | |
Македонското Собрание како Собрание на невладини организации – и тоа се занимава со заложби, апели и со препораки. Фото: СПФМ и „Гугл“  

Работата на парламентот и на владата се и треба да бидат од исклучителен интерес за медиумите и тоа особено во кризни ситуации, кога станува збор за  загрозувања на животот и на имотот на граѓаните од поголеми размери

  Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права

Владеењето на правото е за да се казни и да се спречи злоупотреба

на 9. 08. 2016 | |
Медиумите пропуштија да ѝ свртат внимание, но и да ѝ објаснат на јавноста како се манифестира спојувањето на партијата со државата и кои се негативните последици од едно вакво спојување. Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права Вмешувањето на претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, во активностите на државните институции поврзани со санирањето на последиците од поројниот дожд во Скопје и во околината, го привлече вниманието на голем број

(Не)критички медиуми или Турција, воен удар

на 24. 07. 2016 | | sq
Многу мaлку критичка анализа – медиумите за турскиот пуч. Фото: YouTube  

Обидот за воен удар во Турција е еден од најконтроверзните настани од меѓународен карактер кои го преокупираа вниманието на македонските медиуми во последниве денови. Не недостига ниту интерес, ниту покриеност на темата од различни аспекти, ниту пренесување на меѓународни опсервации и мислења. Меѓутоа, она што недостига во медиумското информирање за оваа тема е критичко размислување, критичка анализа и

Државата, тоа сум јас – политичката партија на власт

на 15. 06. 2016 | |
Партиска држава, заробена држава, институции во синџири. Фото: Гугл  

Во актуелниот момент од развојот на Република Македонија и особено во услови на продолжителна политичка и правна криза, медиумите имаат многу важна задача – да не дозволат воспоставување на перцепција за нормалност на „ненормалното“. Во секоја ситуација, тие треба да го поставуваат одново и одново прашањето за раздвојување на партијата (на власт) од државата, односно да ги проблематизираат сите активности

Демократија е кога власта одговара пред граѓаните за секој потрошен денар

на 2. 06. 2016 | | sq
Државниот завод за ревизија откри неправилности при изградбата на дел од катните гаражи, во кои како инвеститор се јавува Град Скопје. Катната гаража „Тодор Александров“, фото: принтскрин   Моменталниот начин на медиумско известување за наодите на Државниот завод за ревизија не соодветствува на сериозноста на еден ваков извештај и не ги искористува докрај сите можности што ги дава.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Во

Хајка против уставното право на протест

на 23. 05. 2016 | | sq
На удар граѓанските активисти кои се дел од „Шарената револуција“. Фото: „Мета“   Текстовите што тврдат дека активисти и новинари се платеници не нудат докази со кои се поврзуваат податоците за хонорари од минатото со излегувањето на протести.   Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Во одреден број медиуми („Сител“, „Канал5“… ) и неколку новински агенции („Нетпрес“, „Курир“, „Република“… ) се појавија наслови и текстови во

Од спин кон говор на омраза

на 6. 05. 2016 | | sq
Фото: FOSIM/Flickr  

Спинот во врска со граѓанските протести е составен од три слоја: „едни создаваат – други уриваат“, „граѓани кои се за избори и такви кои се против избори“ и „напад врз Македонија и македонскиот идентитет.“

  Пишува: Професор, д-р Мирјана Најчевска, експерт по човекови права   Спинот по дефиниција е посебен поглед на нештата, перцепција или интерпретација, која се повторува во одреден временски период за влијание врз

Манипулација и пропаганда преку измислување непријатели

на 28. 04. 2016 | | sq
#протестирам #ШаренаРеволуција Скопје Македонија
Еден од начините на медиумска манипулација е измислувањето непријател кој сака да ѝ наштети на државата. Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Медиумот може да погреши во информирањето на јавноста. Може да добие погрешни или нецелосни податоци. Може да даде погрешно толкување на податоците со кои располага. Може да испушти некои релевантни информации и пред јавноста да даде поинаква слика од таа што е во

Борбата со корупцијата е заеднички интерес

на 9. 04. 2016 | | en
Медиумите не смеат да бидат поколебани во своето истражување поради арогантниот однос на некое именувано лице, поради отсуството на соработка или одбивањето да даде податоци. Пишува: проф. д-р Мирјана Најчевска, експерт за човекови права Според Законот за спречување на корупцијата, „вршењето на власта, јавните овластувања, службената должност и положба, како и работите од јавен интерес се јавни и подложни на јавна контрола“. Ова особено се однесува на именувани лица

Закон за кривична постапка: Промени треба да се прават, прашање е какви?

на 30. 03. 2016 | | sq
За поцелосно да ја информираат јавноста во врска со промените на Законот за кривична постапка, медиумите треба да обрнат внимание на потребата од скратена постапка, соодветноста на предложената измена и зошто периодот за подготовка на одбраната е ставен пред поднесување на обвинителниот акт.
Пишува: Проф. Мирјана Најчевска, експерт за човекови права   Во медиумите се појави информација за иницијативата на неколку адвокати, која пред Собранието ја формулирале како свој

Претплатете се за најнови вести