verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Marta Ziba

Тенденциозниот плагијат нема ништо заедничко со новинарството

на 20. 12. 2016 | |

 

Напис – Роберт Несими: ДУИ може да претрпи дебакал од Беса во втората изборна единица 

Политичкиот аналитичар Роберт Несими, анализирајќи ги специфичностите на изборната единица број 2, вели дека на овие избори, во оваа изборна единица можно е ДУИ да претрпи дебакл од Беса, губејќи вака за првпат „во цела изборна единица“. „Ако Беса во Куманово го земе половината од гласачкото тело на ДУИ, тогаш во Скопје им е доволно само 10 отсто за да обезбедат пратеник. Но, математиките за вториот пратеник потоа стануваат потешки. За да го постигне ова, Беса треба да ѝ земе на ДУИ 60 отсто од гласачкото тело во Куманово и половина во Скопје и по малите општини. Ако Беса, евентуално, го постигне ова, тогаш

Пропаганда и антипропаганда „без ракавици“

на 2. 12. 2016 | |

 

Напис: Откриен валканиот калемџија на „Журнал“

Задача на секој медиум е реалното и правилно информирање на неговите читатели, но некои медиуми оваа улога ја играат преку уценување и неаргументирани написи. На пример, „Журнал“ е медиум за кој се зборува дека е многу близок до Муса Џафери од ДУИ и, општо, до цела ДУИ, додека како што се сомнева, зборува и претпоставува, „главата“ на највалканите, најнечовечките и уценувачки написи се пишуваат лично од раката на Реџеп Адеми за сите тие што ги сметаат за „непријатели“?! Зачудувачки е како Реџеп Адеми е истовремено вработен и во државната администрација, но и во „Журнал“, што претставува класичен конфликт на интереси. Дури, се шпекулира дека токму Адеми е врската меѓу Муса Џафери и „Журнал“,

Политизација на политизацијата на аерозагадувањето…

на 23. 12. 2015 | |
[Рецензија: „Дали се политизира аерозагадувањето?!”] И овојпат се работи за една вест што треба да се смести во рубриката за коментари, но, сепак, стои во рубриката за вести. Авторот на овој текст го пренел својот став во врска со аерозагадувањето, коментирајќи при тоа за партиите што излегле за да го подржат протестот против истото. Новинарот сакал да докаже дека протестите против аерозагадувањето се употребуваат за политички цели, но не го направил тоа како што треба. Тој на директен начин си дал право да оцени дека партиите собираат политички поени врз грбот на граѓаните, чија иницијатива е чиста. Линк до оригиналниот напис: Дали се политизира аерозагадувањето?
Датум и време на објавување: 16.12.2015
Датум на рецензирање: 21.12.2015 Рецензент: Ферикан Илјази
„Најавите за

Претплатете се за најнови вести