verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Димитар Тануров

Навредлива и оцрнувачка содржина

на 5. 12. 2016 | |

[Рецензија: Илче Гебелсче пола Велес го лапнал. што уста е-гејска ќе беше бре бре]

  Текстот е пишуван со навредлив речник, преполн е со непроверени информации и наликува на кафеански муабет. Во него нема изјави ниту, пак, се наведени прецизни извори на информации, што само потврдува дека целта е да се дискредитира пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Илија Димовски. Линк до оригиналниот напис: Илче Гебелсче пола Велес го лапнал. што уста е-гејска ќе беше бре бре Датум и време на објавување: 29.11. 2016 Датум на рецензирање: 03. 12. 2016 Рецензент: Димитар Тануров  

ДИСКРЕДИТИРАЊЕ

Уште самиот наслов кој користи недоличен речник, навестува дека на читателите им се нуди материјал со оцрнувачка содржина. Во него, освен што Димовски  се наркува „Илче Гебелсче“, дополнително

Информација без извори и без докази е „трач“, но не и вест

на 28. 11. 2016 | |
  [Рецензија: ЕКСКЛУЗИВНО: ИВИЦА КОНЕВСКИ НАПАДНАТ ВО ЛИСИЧЕ ОД СВОИТЕ!]   Написот повеќе наликува на чаршиски муабет отколку на сериозен новинарски текст, имајќи предвид дека изнесените податоци не се поткрепени. Нема наведено извори ниту, пак, изјави од очевидци или од владејачката партија и од градоначалникот на општина Аеродром, Ивица Коневски.   Линк до оригиналниот напис: ЕКСКЛУЗИВНО: ИВИЦА КОНЕВСКИ НАПАДНАТ ВО ЛИСИЧЕ ОД СВОИТЕ!  Датум и време на објавување: 22.11. 2016 Датум на рецензирање: 25. 08. 2016 Рецензент: Димитар Тануров   СЕНЗАЦИЈА НАСЕКАДЕ, А ПОТВРДА НЕМА
„Вистинска драма се случувала во населбата Лисиче каде за влакно се спасил залижаниот градоначалник Ивица Коневски. Според информациите, пред три дена членството на ВМРО-ДПМНЕ од Лисиче на средбата со Ивица Коневски вербално го нападнале бидејќи

Од еден транспарент против лидерот на опозицијата не се носат заклучоци

на 23. 11. 2016 | |

[Рецензија: ФОТО: Заев не е добредојден во Кавадарци – „ОДИ СИ“]

  Написот е едностран, наведувачки и прави генерализација без притоа да понуди уверливи и подетални информации за „случката“ за која известува. Овој текст, онака како што е конструиран, не ги исполнува основните новинарски стандарди за објективно и точно информирање. Линк до оригиналниот напис: ФОТО: Заев не е добредојден во Кавадарци – „ОДИ СИ“  Датум и време на објавување: 18.11. 2016 Датум на рецензирање: 22. 11. 2016 Рецензент: Димитар Тануров  

ГЕНЕРАЛИЗАЦИЈА

„Кавадарци кој е дел од изборната единица 4 каде носител на пратеничката листа од СДСМ е Зоран Заев, денес му порача на лидерот на опозицијата дека не е добредојден во градот“. Самиот влез на написот е коментарски и

Навредлива објава којашто е далеку од сатира

на 21. 11. 2016 | |
  [Рецензија: Ванковер, дечкото под Грујо има DEBILIUS TREMENS ретко опасна болест]     Написот е невкусен до крај, а јазикот што се користи е навредлив и недоличен. Оваа тирада не заслужува да се нарече новинарски производ, без разлика на жанровската припадност. Целиот текст има цел да исмејува и да омаловажува, а според начинот на пишување, воочлива е политичката заднина, односно намерата за оцрнување заради евтини политички поени.   Линк до оригиналниот напис: Ванковер, дечкото под Грујо има DEBILIUS TREMENS ретко опасна болест  Датум и време на објавување: 13.11. 2016 Датум на рецензирање: 19. 11. 2016 Рецензент: Димитар Тануров   ПОДБИВ УШТЕ ВО НАСЛОВОТ Самиот наслов навестува дека може да се очекува напис кој има само една цел, а тоа

Коментирање маскирано во вест заради политички напад

на 15. 11. 2016 | | sq

[Рецензија: Груевски избега од Пендаровски: Еве кои се носителите во ВМРО-ДПМНЕ]

  Текстот коментира, а тврдењата не ги поткрепува со податоци што би ги оправдале изнесените ставови. Вака конципиран, остава впечаток дека има цел да направи спин во полза на опозицијата и да создаде поинаква перцепција кај читателите.   Линк до оригиналниот напис: ГРУЕВСКИ ИЗБЕГА ОД ПЕНДАРОВСКИ: ЕВЕ КОИ СЕ НОСИТЕЛИТЕ ВО ВМРО-ДПМНЕ  Датум и време на објавување: 11.11. 2016 Датум на рецензирање: 14. 11. 2016 Рецензент: Димитар Тануров   КОМЕНТАР УШТЕ НА ПОЧЕТОКОТ Самиот наслов навестува за каков вид текст ќе стане збор, односно уште во него може да се забележи присуство на коментар. Тоа се гледа и во првиот дел од текстот, во кој е изнесено тврдење. „Груевски

Простотилак еден тон, а факти ни за лек

на 18. 10. 2016 | |

 

[Рецензија: 20 милиони црни курови у уста да ви улагаат 20 милиона години пичка ви материна лоповска! ]

  Текстов не заслужува да се нарече „новинарски“ затоа што со тоа би се погазиле сите професионални стандарди. Вакво истурање навреди како во оваа објава не смее да се појави ниту како статус на социјалните мрежи, а не блог или на интернет-простор кој претендира кон квалификацијата „медиум“.   Линк до оригиналниот напис: 20 милиони црни курови у уста да ви улагаат 20 милиона години пичка ви материна лоповска! Датум и време на објавување: 14.10. 2016 – 20.47 Датум на рецензирање: 17.10.2016 Рецензент: Димитар Тануров   НАСЛОВОТ – УВОД ВО ГАДОСТИ! Таканаречениот наслов, освен што изобилува со пцости, не открива речиси ништо

Веста не смее да исмева и да навредува

на 17. 10. 2016 | | sq

[Рецензија: Знаете ли зошто Оливер Андонов се нафати да биде кловн на ВМРО ДПМНЕ?]

  Написот, според својата содржина и начин на обработка, повеќе  наликува на маалско озборување, отколку на сериозен новинарски текст што ги следи професионалните стандарди. Објавата има единствена цел: да се потсмева и да го оцрни заменик-министерот за внатрешни работи Оливер Андонов. Линк до оригиналниот напис: Знаете ли зошто Оливер Андонов се нафати да биде кловн на ВМРО ДПМНЕ?  Датум и време на објавување: 12.10. 2016 Датум на рецензирање: 16. 10. 2016 Рецензент: Димитар Тануров  

НЕДОЛИЧЕН ГОВОР

Уште во самиот наслов кој има навредлива интонација е видлива намерата да се дискредитира личноста што се споменува: „Знаете ли зошто Оливер Андонов се нафати да биде кловн на

Гаф спинуван како признание

на 14. 10. 2016 | | sq

[Рецензија: НОВ ГАФ ИЛИ ПРИЗНАНИЕ: Заев со комунистичка реторика го презентираше „Лажниот план на СДСМ“]

  Текстот е коментарски и едностран, а се темели на лапсус, кој се користи за спинување и за вадење од контекст на говорот на лидерот на опозицискиот СДСМ, Зоран Заев.   Линк до оригиналниот напис: НОВ ГАФ ИЛИ ПРИЗНАНИЕ: Заев со комунистичка реторика го презентираше „Лажниот план на СДСМ“  Датум и време на објавување: 02.10. 2016 – 18:12 Датум на рецензирање: 13.10.2015 Рецензент: Димитар Тануров   ТЕКСТ „ЗГОТВЕН“ ЗАРАДИ ОЦРНУВАЊЕ Коментаторскиот наслов на написот што го рецензираме најавува каков тип на текст следува, односно напис исполнет со лични коментари, извртување на приказната, сè со една цел – да се оцрни лидерот на СДСМ, Зоран Заев,

Евтина шпекулативна приказна

на 5. 10. 2016 | |

[Рецензија: Дали Солза и двете нејзини алапачи ќе станат пратенички на Ивон од ЛП?]

  Текстот е шпекулативен, без никаква поткрепа на изнесените податоци, а истовремено коментира и навредува. Објавата има навредлива интонација и е правена со идеја да ги оцрни споменатите пратенички. Линк до оригиналниот напис: Дали Солза и двете нејзини алапачи ќе станат пратенички на Ивон од ЛП?  Датум и време на објавување: 01.10. 2016 Датум на рецензирање: 03.12.2015 Рецензент: Димитар Тануров  

ШПЕКУЛАЦИЈА

„Дознаваме дека Солза Грчева изминатава недела скоро секој ден седела со Ивон Величковски од Либерална во еден познат скопски кафич, да не случајно таа и нејзините две колешки Роза и Буралиева пред крај сменат статус од слободни пратенички во компликејдед врска со Ивон, он

Натежнува од вулгарност

на 4. 10. 2016 | |

[Рецензија: МА ДАЈ НЕМОЈ ДА МЕ Ј…Ш – ФИКУС, РЕЖИМСКИ ОЛИГАРХ ….]

  Оваа објава натежнува од вулгарности и не заслужува да се нарече новинарски производ. Еден професионално сработен текст мора да се придржува до принципите на етички исправното новинарство, во кое нема место за недолични зборови и за пцости. Линк до оригиналниот напис: МА ДАЈ НЕМОЈ ДА МЕ Ј…Ш – ФИКУС, РЕЖИМСКИ ОЛИГАРХ …. Датум и време на објавување: 29.09.2016 Датум на рецензирање: 02.09. 2016 Рецензент: Димитар Тануров  

ПРОСТОТИЛАК

Предолгиот наслов со кој е врамен овој материјал е преполн со навреди, етикети и се граничи со примитивизам. Ваква насловна конструкција не би можела да помине ниту на блог, а не заслужува да биде пласирана ниту како статус на

Претплатете се за најнови вести