verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Benjamin Arifi

Претпоставките за жртви не треба да се објавуваат

на 14. 08. 2015 | |
  [Рецензија: Вријат социјалните мрежи, дали Хазби Лика и Фатмир Деари ќе бидат следните жртви? (ФОТО)]   Објавувањето информации кои немаат друга основа освен анонимните објави на социјалните мрежи, е против секаква новинарска и професионална етика. Рецензираната вест пренесува анонимни претпоставки од „Фејсбук“, кои сугерираат на можни жртви меѓу некои јавни личности, но не нуди ниту еден факт или дополнителен аргумент кои на оваа објава би ѝ ја дале вредноста

Претпоставките без верификација не информираат

на 12. 08. 2015 | |
 

[Рецензија: Заев сигурно ќе го именува Пендаровски за Министер на полицијата]

  Информирањето нема ништо заедничко со шпекулирањето и со претпоставувањето. Затоа професионалното новинарство треба да се воздржи од објавување шпекулации во форма на вест. Линк за оригиналниот текст: Заев сигурно ќе го именува Пендаровски за Министер на полицијата Датум и време на објавување: 21.07.2015, 09:26 Датум на рецензија: 25.07.2015 Рецензент: Бенјамин Арифи Рецензираниот текст го пренесува во целост

Претпоставките за чувства тешко се верифицираат

на 12. 08. 2015 | |
  [Рецензија: Албанците кои го поддржуваат Заев 100 % занемеа од разочарување!]   Рецензираниот текст воопшто не наликува на еден новинарски текст. Текстот ја анализира емотивната состојба на некои неимнувани поединци, опишувајќи го нивното „разочарување“ и „нивната патолошка омраза“ без да даде факти или извори за таквите претпоставки. Линк до оригиналниот текст: Дали Албанците кои го поддржуваат Заев 100 % занемеа од разочарување! Датум и време на објавување: 30.07.2015 Датум

Насловот не треба да информира погрешно

на 21. 07. 2015 | | sq
 

[Рецензија: НДП отворена за соработка со ДПА]

  Медиумите имаат голема одговорност за точно информирање на јавноста, притоа оставајќи што помалку простор за недоразбирање или погрешно толкување. Текстот што го рецензираме е коректен и содржи обична информација од состанокот на партиското претседателтво на НДП, притоа пренесувајќи го целосно нивното соопштение од состанокот. Меѓутоа, насловот не е прецизиран до крај и остава голем простор за да се сфати погрешно од читателите. Линк до оригиналниот наслов: Рецензија: НДП отворена за соработка со ДПА Датум и време на објавување: 07.07.2015 Датум на рецензијата: 16.07.2015 Рецензент: Бењамин Арифи Насловот, така како што е формулиран, остава простор да не се разбере правилно и може да создаде конфузија кај читателите. Во ниту еден ред, ниту

Претплатете се за најнови вести