verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Александар Писарев

Сини етикети за Јанева

на 17. 02. 2016 | | sq

[Рецензија: Катица Јанева во акција за спасување на Заев]

  Во текстот што го рецензираме од почеток до крај доминира намерата да се спинува и да се исполитизира настапот на Специјалното јавно обвинителство (СЈО), дури и по цена на сопствена професионална дискредитација. Почнувајќи од сензационалистичкиот и тенденциозен наслов: „Катица Јанева во акција за спасување на Заев“, па до фотографијата која е непристојна фотомонтажа и до воведот кој  се повикува на рекла-кажала, имаме политички инструирана содржина пласирана за да ја искриви реалноста и да манипулира со граѓаните.

Линк до оригиналниот напис: Катица Јанева во акција за спасување на Заев Датум и време на објавување: 12.02.2016 14:04 Датум на рецензирање: 16.02.2016 Рецензент: Александар Писарев  

ДА СЕ ОЦРНИ СЈО

Всушност, имаме класичен

Специјалната јавна обвинителка ставена на отстрел

на 12. 02. 2016 | |
 

[Рецензија:Како се збогати Катица Јанева?!]

  Судејќи според сè побројните медиумски прилози во кои безобѕирно и неаргументирано се напаѓа специјалната обвинителка Катица Јанева, нема дилема дека против неа се води своевидна специјална војна. Методите се различни, а новинарскиот производ што е предмет на оваа рецензија е во форма на серијал со неколку меѓусебно неповрзани епозоди. Во секоја епизода централната личност е иста, но се однесува на друга ситуација. Сите тие се ставени во функција на нејзината дискредитација и обвинување дека е „вмешана во заговорот против власта, во полза на опозицијата“. Линк до оригиналниот напис: Како се збогати Катица Јанева?! Датум и време на објавување: 08.02.2016, 18:00 Датум на рецензирање: 09.02.2016 Рецензент: Александар Писарев  

ДИСКРЕДИТАЦИЈА

Самата насловна конструкција е

Цунами од конструкции

на 11. 02. 2016 | | sq
 

 

[Рецензија: Експертите се сомневаат во кредибилитетот на специјалната обвинителка]

  Во медиумската кампањата, која оркестрирано се води против специјалната обвинителка Катица Јанева за да се дискредитира како личност, да се наруши кредибилитетот на институцијата на чие чело се наоѓа и со конструкции, измислици и со притисоци да се исплаши нејзиниот тим, тешко е да се одреди дали прилозите се вест во низа или кампањата против неа прераснува во „цунами“. Линк до оригиналниот напис: Експертите се сомневаат во кредибилитетот на специјалната обвинителка
Датум и време на објавување: 06.02.2016, 20:19 Датум на рецензирање: 08.02.2016 Рецензент: Александар Писарев  

ЕДЕН НЕ Е МНОЖИНА

Текстот во насловот најавува: „Експертите се сомневаат во кредибилитетот на специјалната обвинителка“. Според ваквата најава, логично е

Напис за политичка пресметка

на 4. 02. 2016 | | sq
 

[Рецензија: Како Јанева процени дека треба да го ослободи Верушевски ако немала увид во предметот?]

  Еден од основните постулати на новинарската професија е почитување на вистината и на правото на јавностa да биде објективно информирана. Во текстот што го рецензираме  е целосно искривена реалната слика за тоа кој, како и зошто во очи Нова година (2016) го ослободил од притвор поранешниот шеф на УБК, Зоран Верушевски.
Самиот наслов: „Како Јанева процени дека треба да го ослободи Верушевски ако немала увид во предметот?“ ја открива намерата да се дискредитира специјалната јавна обвинителка. Линк до оригиналниот напис: Како Јанева процени дека треба да го ослободи Верушевски ако немала увид во предметот? Датум и време на објавување: 02.02.2016 15:34 Датум на

Законот за државно медиумско рекламирање е непотребен и штетен

на 1. 02. 2016 | |
  Пропаганда врз народот со народни пари. Фото: pixabay/СПФМ  

Во коруптивно сомнителни зделки помеѓу власта и медиумите, новинарите наместо да бидат совест на општеството и коректор на негативните појави што ја загрозуваат демократијата, тие стануваат слепи извршители и робови на режимот.

  Пишува: Александар Писарев   Во последните десет години во Македонија е создадено општествено милје во кое државата и партијата се рекламираат во толкав обeм што автоматски отвора

А кој вели дека српската опозиција ќе бојкотира?

на 28. 01. 2016 | |

[Рецензија: И опозицијата во Србија со исти изговори сака да ги бојкотира предвремените парламентарни избори]

  Овој материјал има апологетски пристап и претставува отворен спин во полза на Груевски. Прилогот прави споредба помеѓу премиерот на Србија, Александар Вучиќ, и лидерот на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, истовремено, силно критикувајќи ја опозицијата. Изнесените наводи не се поткрепени со аргументи ниту, пак, текстот се повикува на изворот кој би ја потврдил тезата изнесена уште во самиот наслов: „И опозицијата во Србија со исти изговори сака да ги бојкотира предвремените парламентарни избори“. Тоа е неточно. Напротив, српската опозиција смета дека изборниот бојкот би бил контрапродуктивен. Линк до оригиналниот напис: И опозицијата во Србија со исти изговори сака да ги бојкотира предвремените парламентарни избори

Нагласено необјективен и манипулативен напис

на 25. 01. 2016 | |

[Заев кмет на Струмица, а СДСМ во опозиција – затоа ли не бојкотиравме локални, а ќе бојкотираме парламентарни?]

  Овој манипулативен текст креира извртена слика за состанокот на централниот одбор на СДСМ (20 јануари 2016 година), истовремено прејудицирајќи и кој ќе биде губитник на вонредните парламентарни избори најавени за 24 април. Написот во ниту еден момент не се поптпира на аргументи или кедибилен извор за да ја потврди тезата што ја пласира во јавностa.

Линк до оригиналниот напис: Заев кмет на Струмица, а СДСМ во опозиција – затоа ли не бојкотиравме локални, а ќе бојкотираме парламентарни? Датум и време на објавување: 20.01.2016 22:16 Датум на рецензирање: 21.01.2016 Рецензент: Александар Писарев

 

СОМНИТЕЛНИ ИЗЈАВИ

„Референтиот извор“ на кој се повикува текстот,

Новиот Етички кодекс на МРТВ: Поважна формата и габаритот од содржината

на 29. 12. 2015 | |
МРТ Кодекс. Фото ефект: photofunbox  

Гломазен и не докрај јасен, Етичкиот кодекс на МРТВ нема да биде функционално и оператвно применлив во секојдневната динамична работа на новинарите. Тој, во ваква форма во каква што е сега, отвора широки можности за статус кво во телевизијата и во општеството, а покрај тоа не ги упатува новинарите преку својата професија да бидат совест на заедницата.

  Пишува: Александар ПИСАРЕВ   За да се

Кулоарски муабети!

на 10. 12. 2015 | |

[Рецензија: Дали Спасовски е подготвен да сноси одговорност ако на Тарчуловски или на споменатите им се случи нешто?]

Овој текст се обидува цела галерија личности, почнувајќи од пратеникот Амди Бајрам, генералниот секретар на Владата, Кирил Божиновски, генералениот секретар на ВМРО-ДПМНЕ и пратеник Емил Димитриев, советникот на премиерот, Мартин Протоѓер, до Јохан Тарчуловски, да ги претстави како ликови од „посебен интерес за државата на кои им е загрозена безбедноста“, па МВР морало да им обезбеди телохранители со парите на граѓаните. Дали во овој политичко-безбедносен галиматијас во кој живееме, само ним им е загрозена безбедноста и дали сите сме еднакви пред законот? Линк до оригиналниот напис: Дали Спасовски е подготвен да сноси одговорност ако на Тарчуловски или на споменатите им се

Сомнителна фотографија за сомнителен „скандал“

на 9. 12. 2015 | |
 

[Рецензија: Оливер Спасовски со службено возило на партиски трибини (ФОТО)]

  За да се сврти вниманието на јавноста од скандалот со злоупотреба на ресурсите на МВР и галерија на личности од владеjачката гарнитура, кои незаконски користеле обезбедување и службени возила, злоупотребувајќи го така МВР за партиски цели, се добива впечаток дека се бара „влакно во јаце“ кога станува збор за актуелниот министер за внатрешни работи, Оливер Спасовски, па дури и преку сомнителни „скандали“ поврзани за него.   Линк до оригиналниот напис: Оливер Спасовски со службено возило на партиски трибини (ФОТО) Датум и време на објавување: 6.12.2015, 21:41 Датум на рецензирање: 7.12.2015 Рецензент: Александар Писарев  

ВЕСТ УМНОЖЕНА НА ГЕШТЕТНЕР

Веста под наслов „Оливер Спасовски со службено возило на

Претплатете се за најнови вести