verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Александар Писарев

Фалбаџиска објава за ликот и за делото на Груевски

на 3. 08. 2016 | |

[Рецензија: Груевски во Шипковица – го дочекаа со благодарница]

  Претседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, на средби со граѓаните им ветува дека преку институциите ќе им ги реши проблемите, со што фактички грубо се нарушува принципот на одвоеност на партијата од  државата. Промовирајќи ги споменатите активности на Груевски, пак, текстот што го рецензираме активно учествува во промоцијата на ваквата политика  Тоа е спротивно и на домашниот и на меѓународните кодекси на новинарите (но и на сугестиите на меѓународната заедница), каде  јасно се укажува дека: Известувањето од политичките процеси, особено од изборите треба да биде непристрасно и избалансирано. Новинарот мора да обезбеди професионална дистанца од политичките субјекти. Линк до оригиналниот напис: Груевски во Шипковица – го дочекаа со благодарница Датум и

Неуспешно маскиран пропаганден материјал

на 1. 08. 2016 | |

[Рецензија: Во Штип со добрата инфраструктура и странски инвестиции се зголемува бројот на населението]

Како да се напише рецензија за најновата епизода од „шпанската серија“ наречена „Денот со Груевски“, а да не се наведат повторно, по кој знае кој пат, прекршувањата на новинарскиот кодекс и предупредувањата дека новинарот мора секогаш себеси да се препознае како новинар, а не како политички партнер на владејачката (или опозициската) партија и застапник на нивните цели? Хм…
Идеја-водилка во овој текст е промоција на владејачкатата партија, а притоа изгледа ниту се помислило да се проверат работите кажани за време на прошетката на лидерот на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, по спортските и културни објекти во Штип – како, на пример, зголемувањето на бројот на населението и демографските

Кина ќе гради или само ќе ја истражува можноста за изградба на нуклеарка?

на 16. 06. 2016 | | sq

[Рецензија:Кина ќе гради нуклеарка во Македонија?]

  Ова е пример како една убава и интересна тема може да се упропасти ако се навлезе во популистички води и се спинува нешто што е крајно нереално, а која, кога би се обработила коректно, би заслужувала позитивна рецензија. „Кина ќе гради нуклеарка во Македонија?“, наслов што навистина го продава текстот. Но, во содржината нема соодветна аргументација што би го поткрепила ваквиот наслов. Линк до оригиналниот напис: Кина ќе гради нуклеарка во Македонија? Датум и време на објавување: 12.06.2016 20:00 Датум на рецензирање: 14.06.2016 Рецензент: Александар Писарев  

ЛОШ КОЛАЖ

Текстот е колаж од разни малку хаотично пласирани и содржински несредени и неповрзани информации за кинескиот мегапроект „Еден појас – еден пат“ со кој

Лош обид за спинување во полза на власта и за дискредитирање на опозицијата

на 14. 06. 2016 | |
 

[Рецензија: Заев му наложи на Уставниот суд да не го оспорува специјалното обвинителство]

  Во коректното новинарство текстовите не би смееле да бидат полувистина и полушпекулација, а за она што категорички се тврди, треба да се посочи извор. Во овој случај е пренесена „комплетна атмосфера од состанокот на централниот одбор на СДСМ, заедно со некои заклучоци и констатации“, а не е посочен никаков извор на тие информации, што ја доведува во сомнеж вистинитоста на напишаното. Но, и тоа не е единствениот проблем во текстот.   Линк до оригиналниот напис: Заев му наложи на Уставниот суд да не го оспорува специјалното обвинителство Датум и време на објавување: 07.06.2016  22:05 Датум на рецензирање: 08.06.2015 Рецензент: Александар Писарев   ЅИРКАЊЕ НИЗ КЛУЧАЛКА?

Нова параноична епизода од политичките хајки

на 13. 06. 2016 | |
 

[Рецензија: Катица Јанева по налог на СДСМ продолжува со политичките хајки против ВМРО-ДПМНЕ]

  Не треба да се оди подалеку во анализата од насловот и поднасловот, „Катица Јанева по налог на СДСМ продолжува со политичките хајки против ВМРО-ДПМНЕ“, „СДСМ и Катица Јанева започнаа отворање на ново поглавје во политичките хајки во режија на специјалното јавно обвинителство“, за да се увиди дека под нив ќе следува текст – своевиден параноичен напад на оваа институција. Притоа, во написот не се почитуваат основните стандарди во новинарството: вистинитост, пишување факти, повикување на извори, проценка за јавниот интерес за ваков текст…   Линк до оригиналниот напис: Катица Јанева по налог на СДСМ продолжува со политичките хајки против ВМРО-ДПМНЕ Датум и време на објавување:

Нова клапа по старото сценарио

на 9. 06. 2016 | |
 
[Рецензија: Почнува изградбата на експресните патишта, се реконструираат 200 километри регионални патни правци]
Рецензираме популистички и фалбаџиски текст со кој треба да се подигне имиџот на партискиот лидер на ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски, и да се претстави како „премиер“. Прилогот повеќе личи на рекламен документарец во кој  Груевски и понатаму пред народот глуми премиер, објаснува, раскажува и прима рапорт од членовите на Владата за изградба на новите патишта низ земјава. Згора на тоа, и веста и насловот се бајати и во нив нема ништо ново, бидејќи Груевски од 31 декември минатата година, кога ја претстави партиската програма за наредната година, во меѓувреме работите изнесени во текстот ги повтори уште најмалку дваесетина пати, зборувајќи за изградба на експресни патишта низ државата.

Светски заговор против ВМРО-ДПМНЕ!

на 18. 05. 2016 | |

[Рецезија:СДСМ, Сорос и албанските радикали лицитираат со државата: Федерализација на македонија во три фази]

  Овој напис прави негативна кампања против измислениот непријател. Притоа, тој непријател се пронаоѓа во домашната опозиција, албанските партии, меѓунардоднатa заедница, граѓанските организации, новинари, интелектуалци… И, како под дејство на халуцинациногени тревки, се развива приказната за светски заговор, кој на внатрешна политичка сцена успеал да пронајде следбеници за разнебитување и за уништување на македонската држава!
Во отворениот спин, ширење страв и повик на мобилизација меѓу граѓаните, потикнување на  идеолошко-партиска и меѓуетничка нетолеранција,  како единствениот спас и излез од кризата без алтернатива се нуди само една политичка опција, онаа која ја застапува ВМРО-ДПМНЕ.

Линк до оригиналниот напис: СДСМ, Сорос и албанските радикали лицитираат со државата: Федерализација на

Брошура за пропагандна војна во костим на статија

на 3. 05. 2016 | |
[Рецензија: Започна сценариото на Заев за виткање на кичмата на државата]   Рецензираме текст на непотпишан автор, кој по својот габарит од девет новинарски страници или 11.962 карактери, повеќе личи на брошура, на пропаганден памфлет, со многу тенденциозни фотографии сечени, лепени и монтирани, а најмногу на специјална војна против опозицијата, граѓанскиот сектор, угледни интелектуалци и јавни работници, новинари, универзитетски професори… Со еден збор, против сите што се на спротивната страна од власта. Како и во секоја војна, употребени се валкани алатки и оружја – невистина, навреди, дисквалификација, измислици, пропаганда… Нема факти, нема аргументација за кажаното, нема извори, освен повикување на „мојот брат“ – исто така лажго, на друг медиум од истото крило.   Линк до оригиналниот напис: Започна сценариото на

Избирачкиот список што бил чист, сè уште се прочистува

на 12. 04. 2016 | | sq

[Рецензија: Избирачкиот список е чист, Заев со сите сили се обидува да ги блокира изборите]

Текстот што го рецензираме го разобличува целиот процес и механизми според кој функционират медиумите блиски до власта, кои, диригирани од еден центар, оркестирирано ги убедуваат граѓаните дека избирачкиот список е чист и дека на избори може да се оди уште „утре“. Ама, ете, опозицијата „која и така ќе ги загуби“ овие избори, „влече рачна кочница“.
Уште во самиот наслов, „Избирачкиот список е чист, Заев со сите сили се обидува да ги блокира изборите“, е напишана невистина затоа што и самата ДИК повторува дека повеќе од половина сомнителни гласачи пак ќе се проверуват. Линк до оригиналниот напис: Избирачкиот список е чист, Заев со сите сили се

Сечење, лепење и монтирање изјави

на 8. 04. 2016 | |
[Рецензија: Бејли и Орав: Изборите на 5 – ти јуни ќе се одржат]   Кодексот на новинарите на Македонија во основните принципи на однесување предупредува дека новинарот треба да го почитува плурализмот на идеи и на ставови, а во првиот член вели дека треба да објавува точни, проверени информации и нема да прикрива суштински податоци и да фалсификува документи. Зошто текстот што го рецензираме почнува со одредбите на Кодексот, кои обично ги ставаме на крајот? Затоа што овој текст е груба манипулација со интервјуто со амбасадорот на САД, Џес Бејли, и на амбасадорот на ЕУ, Аиво Орав, пред сè во насловот „Бејли и Орав: Изборите на 5 – ти јуни ќе се одржат“. Ако се спореди напишаното и она што

Претплатете се за најнови вести