verifikimiifakteve.mksitemap
verifikimiifakteve.mksitemap

All posts by Александар Писарев

Рецензија: Едмонд Адеми повикува на насилство помеѓу Македонците

на 19. 01. 2015 | | sq
  Текстот прави „анализа“ на една општо прифатена дефиниција, историски потврдена многупати, за тоа како паѓале режимите низ историјата и како секој народ ја стекнувал слободата, објавена на „Фејсбук“ и, за разлика од авторот на „новинарската творба“, потпишана. Од тоа се прави конструкција, при што заради фејсбук-статус уште во насловот се изнесуваат обвинувања за повик на насилство. Притоа, насловот е „филуван“ и со етничка компонента за на сопственикот на „инкриминираниот“ фејсбук-статус, Едмонд Адеми, да му се припише нешто што воопшто не го напишал – повик на насилство помеѓу Македонците. Многу опасна и загрижувачка конструкција со која се сака да се каже дека Адеми „прижелкува да види крв само на Македонците“. „Инквизицијата“, меѓутоа, не се задоволува само со повик за отстрел

Рецензија: Најгласните професори против реформите во високото образование избегаа…

на 13. 01. 2015 | |
  Прилогот кој го рецензираме е уште една потврда дека домашната полтичка и медиумска сцена се концептуализира како воено поле на кое политичките партии и медиумите кои ги застапуваат нивните интереси, водат отворена специјална војна за да ги придобијат или одвратат граѓаните од одредени политики кои ги застапува едната или другата страна. Како и во секоја војна, прва страда вистината. Линк до оригиналниот напис: Најгласните професори против реформите во високото образование избегаа… Датум и време на објавување: 7.01.2015 06:40 Датум на рецензирање: 10.01.2015 Рецензент: Александар Писарев  

„СИТЕ“ НÈ „МРАЗАТ“

Со нешто што би се нарекло „половина риба–половина девојка“, бидејќи е напишано како творба помеѓу анализа и коментар, се прави обид да се искомпромитира и етикетира „Професорски пленум“, да се

Рецензија: Примитивизам на дело-Људмил Спасов со недолично однесување на денешна професорска прес-конференција

на 10. 01. 2015 | |
  Рецензираме текст кој може да се смести во револверашко новинарство со една единствена цел, да се пука со сите дозволени и недозволени средства на опозицијата и на нејзините приврзаници, членовите на најблиското семејство, невладини и граѓански организации и здруженија, без оглед дали имаат или немаат врска со некој настан. Линк до оригиналниот напис: Примитивизам на дело-Људмил Спасов со недолично однесување на денешна професорска прес-конференција Датум и време на објавување: 5.01.2015, 23:21 Датум на рецензирање: 8.01.2015 Рецензент: Александар Писарев  

ПОЛУВИСТИНА

Текстот се осврнува на настанот пред хотелот „Александар палас“, во кој професорската бранша закажа прес-конференција во врска со измените на Законот за високото образование, со кои се воведува државен испит за студентите. Премиерот ниту бил поканет, ниту го најавил

Рецензија: Политика 2014: Победа за ВМРО-ДПМНЕ, бојкот од СДСМ

на 9. 01. 2015 | |
  Со еден збор, несодржајна и необјективна искривена слика за настаните што ја одбележале минататa година. Еве зошто. Линк до оригиналниот напис: Политика 2014: Победа за ВМРО-ДПМНЕ, бојкот од СДСМ Датум и време на објавување: 04.01.2015, 16:11 Датум на рецензирање: 05.01.2015 Рецензент: Александар Писарев  

ПОРТОКАЛОВА СЛИКА

Целиот прилог е, всушност, рекапитулација на активностите и на успехот на владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ на парламентарните и на претседателските избори, зајакната со партиска иконографија, со која цело време се занимава текстот. Тоа во никој случај не може да биде сериoзен и аналитички пресек на случувањата кои ја одбележале изминатата 2014 година. Се работи за провиден спин да се изманипулираат граѓаните и уште еднаш да се прикажат „успесите“ на владејачката партија која ја преводи

Рецензија: Фото: Владимир Вангелов, „дете“ за сите протести на СДСМ

на 25. 12. 2014 | | sq
  Основното прашање што се наметнува во рецензијата на овој текст е – дали граѓанинот кој ги препознава погрешните политики на власта или лошите одлуки и решенија има право за секое од нив да каже „не“. Или, треба да се појави на протест само тогаш кога е лично засегнат, не изразувајќи никаква солидарност и поддршка на оние што се погодени од неправдата. Граѓански активизам подразбира учество ако не во сите, барем во дел на граѓанските активности за подобрување на квалитетот на животот на граѓаните и борба против неправдата. Линк до оригиналниот напис: Фото: Владимир Вангелов, „дете“ за сите протести на СДСМ Датум и време на објавување: 22.12.2014, 15:55 Датум на рецензирање: 23.12.2014 Рецензент: Александар Писарев  

УСКРАТЕНО ПРАВО НА СОЛИДАРНОСТ

Рецензија: Додека Заев се заканува со „бомба“ Груевски носи инвеститории

на 24. 12. 2014 | |
  Рецензираме текст кој е очигледно направен само со една цел: да се направи уште една ЕПП-епизода во полза на актуелниот премиер и лидер на владејачката партија, ВМРО-ДПМНЕ, без притоа да се спомне барем еден извор кој би ги поткрепил тврдењата дека тоа што им се сервира на граѓаните е точно и баш така. Сè наликува на комерцијална аудиовизуелна комуникација со граѓаните, завиена во новинарска форма со потпис на авторот, за да го „купат“ понудениот производ на владејачката партија и да ја елиминираат конкуренцијата на опозицискиот лидер. Линк до оригиналниот напис: Додека Заев се заканува со „бомбата“ Груевски носи инвеститори Датум и време на објавување: 20.12.2014 19:34 Датум на рецензирање: 21.12.2014 Рецензент: Александар Писарев  

ЏИРЛО-РЕКЛАМА

Комплетно пристрасен текст кој

Рецензија: Грк ја оштетил рампата на македонска царина

на 22. 12. 2014 | | sq
  Вест е најкратка новинарска форма која треба брзо, кратко и јасно да је пренесе на читателот содржина на настанот.
Под тоа „брзо, кратко и јасно“ не се подразбира буквално да се пренесе содржаната од полицискиот билтен и да се препишат кратенките од полицискиот извештај, па никому, освен на полицискиот службеник што ја составил службената белешка, да не му биде јасно што и каде, всушност, се случило. Или, како што е регулирано и со членот 15 од Кодексот на новинарите на Македонија: „Неспојливо со новинарската професија е непримерна комуникација со јавноста“. А баш тоа го имаме во оваа вест Линк до оригиналниот напис: Грк ја оштетил рампата на македонска царина Датум и време на објавување: 17.12.2014 12:28 Датум на рецензирање:

Рецензија: „Режимот“ финансиски го поддржа синот на Бранко Героски

на 15. 12. 2014 | |
Нагласено тенденциозен текст кој отвора генерално прашање – имаат ли право членовите на опозицијата, новинарите што ја поддржуваат опозицијата, симпатизерите и членовите на нивните семејства да користат или да учествуваат во трошењето и во поделбата на јавни пари, во овој случај за издавачка дејност. Од неколку издавачки проекти на „Магор“ кои ги финансирало Министерството за култура, издвоен е само еден, оној со кој е дадена поддршката за печатење на романот „Смрта на уметноста“ на Костадин Героски. Неговата „вина“ е само во тоа што е син на новинарот Бранко Героски. Линк до оригиналниот напис: „Режимот“ финансиски го поддржува синот на Бранко Героски Датум и време на објавување: 12.12.2014, 14:48 Датум на рецензирање: 13.12.2014 Рецензент: Александар Писарев  

ДИСКРИМИНАЦИЈА

Намерата е јасна

Рецензија: СДСМ и СОРОС ставија раце и врз студентите

на 11. 12. 2014 | |
  За идните аналитичари можеби ќе биде интересно да проучуваат како на јавната сцена во Македонија во одреден период на нејзиниот развој најважно било да се промовира и форсира идејата дека е чесно и патриотски да не се учествува во она што ни се случува, да не се учествува во подигнување на гласот против неправдата, глупоста, притисоците. Да се молчи и да се почитува мислењето на спин–докторите, резонот на една партија, на еден клан, на еден човек… кои вршат постојана евтаназија на секој никулец на демократија во оваа држава. Најмалку што може да се каже за овој производ е дека се работи за невидена манипулација, безобразлук и за елементарен недостиг од вкус и од мера. Линк до оригиналниот напис: СДСМ

Рецензија: Македонски политички вестерн – „Добриот, грдиот и лошиот“

на 8. 12. 2014 | |
  Апологија, според лексиконот на странски зборови, значи одбрана, а апологетичен е одбранбен говор или текст кој во политичка теорија се базира на фаворизирање на еден политички субјект и одбрана на неговата политика, при што до крајно невидени граници се сатанизира, дискредитира, омаловажува и става во негативна рамка неговиот политички опонент. И домашни и меѓународни кодекси на однесување на новинарите укажуваат дека новинарите треба да избегнуваат ваков начин на известување за политичките процеси. Линк до оригиналниот напис: Македонски политички вестерн- „Добриот, грдиот и лошиот“ Датум и време на објавување: 05.12.2014 11:56 Датум на рецензирање: 06.12.2014 Рецензент: Александар Писарев  

ТЕКСТ – „КАУБОЈШТИНА“

Воведот, како и самиот наслов, се крајно невкусни и цинични и македонската политичка сцена ја прикажуваат како „Див 

Претплатете се за најнови вести